ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Ο αθλητισμός είναι ο κυριότερος σύμμαχος της φυσικής μας υγείας [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Ο αθλητισμός είναι ο κυριότερος σύμμαχος της φυσικής μας υγείας [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Υγεία: Η τακτική σωματική άσκηση προσφέρει άμεσα οφέλη στη φυσική μας υγεία. Στην πραγματικότητα, για να διατηρηθεί το σώμα σε καλή φυσική κατάσταση, είναι απαραίτητο να ακολουθεί ένα "ελάχιστο" πρόγραμμα σωματικής άσκησης καθημερινά. Κι ενώ ο καθιστικός τρόπος ζωής αποτελεί τον χειρότερο εχθρό της σωματικής υγείας, η άσκηση είναι ένας από τους κυριότερους συμμάχους της. 

Γενικά, οι μελέτες δείχνουν ότι κάθε είδος φυσικής δραστηριότητας είναι ευεργετικό για την κατάσταση της υγείας του σώματος και τη συνολική μας ευεξία. Ωστόσο, ειδικότερα οι αερόβιες ασκήσεις έχει διαπιστωθεί πως έχουν τα σημαντικότερα φυσικά οφέλη.

Πώς ο αθλητισμός υποστηρίζει τη φυσική μας υγεία

  • Αποτρέπει την παχυσαρκία

Η άθληση προάγει τη χρήση λιπαρών οξέων ως ενεργειακό υπόστρωμα προκειμένου να επιτευχθεί ένα ορισμένο επιπέδο σωματικής δραστηρίοτητας. Με αυτό τον τρόπο, επιτρέπει την εξοικονόμηση μυϊκού γλυκογόνου. Επιπλέον, υποστηρίζει αυξητικά τη γενική μεταβολική δραστηριότητα τόσο κατά την διάρκεια της άσκησης, όσο και κατά τις επόμενες ώρες – ακόμη και ημέρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η τακτική σωματική άσκηση συμβάλει στην απώλεια βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας. Σημειώνεται επίσης, ότι ειδικά η αερόβια άσκηση αποφεύγει την αποθήκευση περίσσειου λίπους και ευνοεί την πιο ισορροπημένη κατανομή του λίπους στο σώμα.

  • Βελτιώνει τα επιπέδα της χοληστερόλης

Η εκτέλεση αεροβικών ασκήσεων μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών του πλάσματος και να μειώσει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων. Την ίδια στιγμή, βελτιώνει επίσης τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας το επίπεδο χοληστερόλης που συνδέεται με λιποπρωτεΐνες χαμηλής και πολύ χαμηλής πυκνότητας. Με αυτόν τον τρόπο, η σωματική άσκηση έχει σημαντικά οφέλη στη ρύθμιση τόσο των επιπέδων χοληστερόλης όσο και των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

  • Προσφέρει καρδιαγγειακά οφέλη

Η συμβολή στην υγιή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος είναι ένα από τα κυριότερα οφέλη του αθλητισμού στη φυσική μας υγεία. Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της καρδιάς, μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες που απαιτούνται για ένα ορισμένο επίπεδο σωματικής προσπάθειας. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση εμφανίζουν μια ήπια αύξηση. Παρομοίως, η μέγιστη τιμή καρδιακής εξόδου αυξάνεται, χωρίς να αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός πάνω από τις κανονικές τιμές στις καθιστικές συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, ο αθλητισμός μπορεί να βελτιώσει την καρδιαγγειακή λειτουργία και να αποτρέψει την ανάπτυξη καρδιαγγειακών ασθενειών.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Όσοι μένουν κοντά στη θάλασσα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Η αθλητική διατροφή είναι το θεμέλιο της αθλητικής επιτυχίας

Η τακτική άσκηση διατηρεί τον εγκέφαλό σας ενεργό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο ρόλος του γονιδίου DDX3X στην αναπτυξιακή αναπηρία

Αναπτυξιακή αναπηρία: Ένα μόνο γονίδιο που είχε προηγουμένως βρεθεί ότι είναι η κινητήρια δύναμη σε ένα σπάνιο σύνδρομο που συνδέεται με την επιληψία, τον αυτισμό και την αναπτυξιακή αναπηρία έχει αναγνωριστεί ως συνδετικός κρίκος στο σχηματισμό υγιών νευρώνων.

Η άσκηση ανακουφίζει τα συμπτώματα κατάθλιψης & άγχους

Αθλητισμός: Τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους συχνά βελτιώνονται με την άσκηση. Ακολουθούν μερικές ρεαλιστικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε και να παραμείνετε κινητοποιημένοι.

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Πώς προκαλεί προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό

Μυϊκή δυστροφία Duchenne: Ανωμαλίες στις πρωτεΐνες που είναι υπεύθυνες για τη μετάδοση ηλεκτρικών σημάτων στην καρδιά πιθανότατα προκαλούν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς σε ασθενείς με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο eLife. Τα ευρήματα εξηγούν γιατί έως και το 60% των ασθενών με DMD έχουν δυνητικά απειλητικές για τη ζωή τους ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού και προτείνουν πιθανές παρεμβάσεις θεραπείας.

Νέο κεφάλαιο στην ανοσολογία η ανακάλυψη Β κυττάρων στους πνεύμονες

Ανοσολογία: Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως η γρίπη και ο COVID-19; Επιστήμονες από το Inserm, το CNRS και το Aix-Marseille Université στο Κέντρο Ανοσολογίας Marseille-Luminy ανοίγουν νέες προοπτικές στον τομέα, με την ενεργοποίηση των κυττάρων Β μνήμης απευθείας στους πνεύμονες. Η έρευνά τους, που ενισχύει τις θεμελιώδεις γνώσεις στον τομέα της ανοσολογίας, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Immunity.