Ψυχική Υγεία

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Η ζωή κοντά στη θάλασσα μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και την κατάθλιψη [vid]

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Η ζωή κοντά στη θάλασσα μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και την κατάθλιψη [vid]

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health and Place, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, ακόμα και στην περίπτωση που η οικονομική τους κατάσταση είναι επισφαλέστερη από εκείνη όσων ζούν σε κάποιο σημείο της ενδοχώρας. 

Συγκεκριμένα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter αξιοποίησαν ερευνητικά δεδομένα από σχεδόν 26.000 ανθρώπους. Πρόκειται για μια από τις πιο λεπτομερείς έρευνες που έγιναν ποτέ σχετικά με τις επιδράσεις που επιφέρει η διαμονή κοντά στη θάλασσα στη ζωή των ανθρώπων.

Λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους σχετικούς παράγοντες, η μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα και ζουν σε περιοχές κοντά στην ακτογραμμή της Μεγάλης Βρετανίας έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Αφορμή για την διεξαγωγή της έρευνας στάθηκε το γεγονός ότι περίπου ένας στους έξι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσβαση στη θάλασσα θα μπορούσε πράγματι να μειώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά της.

Ειδικότερα, η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Μελέτη Υγείας της Αγγλίας και συνέκρινε την υγεία των ανθρώπων ανάλογα με την εγγύτητά της διαμονής τους στη θάλασσα, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες: αυτούς που ζουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά κι εκείνους που ζουν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μακριά. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ενδεχομένως να βελτιώνει την υγεία και τη γενικότερη ευεξία του ατόμου.

“Η έρευνά μας υποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που ζουν κοντά στη θάλασσα βιώνουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας. Αυτή η ‘προστατευτική ζώνη’ θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της κατάστασης μεταξύ των ατόμων υψηλού και χαμηλού εισοδήματος όσον αφορά στην ψυχική υγεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Τζο Γκάρετ, που ηγήθηκε της μελέτης.

“Πρέπει να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταλάβουν πώς μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι χώροι ‘γαλάζιου’ στις πόλεις και να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση σε αυτούς θα είναι δίκαιη και θα συμπεριλαμβάνει τους πάντες, χωρίς να καταστρέφει το ευαίσθητο παράκτιο περιβάλλον», σχολίασε ο Δρ. Μάθιου Γουάιτ, ψυχολόγος περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανταρκτική: Ανακαλύφθηκαν πλάσματα που ζούσαν καλυμμένα από τον πάγο για 50 χρόνια

Πώς θα καταλάβουμε αν η θάλασσα στην οποία κολυμπάμε είναι καθαρή

Τι θα πάθουμε αν πιούμε θαλασσινό νερό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς είναι οι σχέσεις με έναν Δίδυμο;

Σχέσεις Δίδυμοι: Καθένα από τα ζώδια έχει τις ξεχωριστές του χάρες, ενώ οι σχέσεις με κάθε ζώδιο παρουσιάζουν διαφορετική δυναμική. Πώς είναι ένας Δίδυμος σε σχέση;

Ο Aaron Doughty θέλει να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Θέλει επίσης να συνεχίσει να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο όπως τώρα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους και να βοηθάει να αλλάξει η ζωή εκατομμυρίων προς το καλύτερο, βοηθώντας τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους.

Ρυθμίζοντας τα συναισθήματά μας

Αν σκέφτεστε με απόλυτους όρους, τότε είναι φυσικό να είστε ανήσυχοι και να αναμασάτε τα ίδια και τα ίδια... Μπορεί να είναι δύσκολο να αποδεχτείτε τις αντιφάσεις και την αμφισημία. Κάνοντάς το όμως θα αισθανθείτε φυσιολογικοί, όπως όλος ο κόσμος, όπως κάθε ανθρώπινο ον πάνω στη Γη, και δεν θα σας κατατρέχουν τα δυσάρεστα συναισθήματα.