Ψυχική Υγεία

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Η ζωή κοντά στη θάλασσα μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και την κατάθλιψη [vid]

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Η ζωή κοντά στη θάλασσα μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος και την κατάθλιψη [vid]

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health and Place, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά στη θάλασσα έχουν λιγότερα προβλήματα ψυχικής υγείας, ακόμα και στην περίπτωση που η οικονομική τους κατάσταση είναι επισφαλέστερη από εκείνη όσων ζούν σε κάποιο σημείο της ενδοχώρας. 

Συγκεκριμένα, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter αξιοποίησαν ερευνητικά δεδομένα από σχεδόν 26.000 ανθρώπους. Πρόκειται για μια από τις πιο λεπτομερείς έρευνες που έγιναν ποτέ σχετικά με τις επιδράσεις που επιφέρει η διαμονή κοντά στη θάλασσα στη ζωή των ανθρώπων.

Λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους σχετικούς παράγοντες, η μελέτη αποκάλυψε ότι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα και ζουν σε περιοχές κοντά στην ακτογραμμή της Μεγάλης Βρετανίας έχουν καλύτερη ψυχική υγεία. Αφορμή για την διεξαγωγή της έρευνας στάθηκε το γεγονός ότι περίπου ένας στους έξι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η πρόσβαση στη θάλασσα θα μπορούσε πράγματι να μειώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται κοντά της.

Ειδικότερα, η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Εθνική Μελέτη Υγείας της Αγγλίας και συνέκρινε την υγεία των ανθρώπων ανάλογα με την εγγύτητά της διαμονής τους στη θάλασσα, χωρίζοντάς τους σε δύο ομάδες: αυτούς που ζουν λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά κι εκείνους που ζουν περισσότερο από 50 χιλιόμετρα μακριά. Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στα ολοένα και αυξανόμενα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η πρόσβαση στη θάλασσα ενδεχομένως να βελτιώνει την υγεία και τη γενικότερη ευεξία του ατόμου.

“Η έρευνά μας υποδεικνύει για πρώτη φορά ότι οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα που ζουν κοντά στη θάλασσα βιώνουν λιγότερα συμπτώματα διαταραχών ψυχικής υγείας. Αυτή η ‘προστατευτική ζώνη’ θα μπορούσε να παίζει σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση της κατάστασης μεταξύ των ατόμων υψηλού και χαμηλού εισοδήματος όσον αφορά στην ψυχική υγεία”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Τζο Γκάρετ, που ηγήθηκε της μελέτης.

“Πρέπει να βοηθήσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να καταλάβουν πώς μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν οι χώροι ‘γαλάζιου’ στις πόλεις και να διασφαλίσουμε ότι η πρόσβαση σε αυτούς θα είναι δίκαιη και θα συμπεριλαμβάνει τους πάντες, χωρίς να καταστρέφει το ευαίσθητο παράκτιο περιβάλλον», σχολίασε ο Δρ. Μάθιου Γουάιτ, ψυχολόγος περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανταρκτική: Ανακαλύφθηκαν πλάσματα που ζούσαν καλυμμένα από τον πάγο για 50 χρόνια

Πώς θα καταλάβουμε αν η θάλασσα στην οποία κολυμπάμε είναι καθαρή

Τι θα πάθουμε αν πιούμε θαλασσινό νερό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ενισχύσετε την ενθάρρυνση του εαυτού σας;

Θάρρος: Πολλές καταστάσεις στη ζωή μάς καλούν να κάνουμε κάτι που θεωρούμε τρομακτικό, αναστατωμένο, άβολο, που προκαλεί άγχος ή στενοχωρεί, με άλλα λόγια, να επιδείξουμε συναισθηματικό θάρρος βγαίνοντας έξω από τις ζώνες άνεσής μας και να κάνουμε αυτό που ξέρουμε ότι είναι σωστό ή υγιές παρά τον τρόμο που νιώθουμε.

Επηρεάζει η καθαριότητα τη ψυχική υγεία;

Προσωπική υγιεινή: Το τακτικό μπάνιο, η θετική στοματική υγιεινή και η αλλαγή και το πλύσιμο των ρούχων είναι μερικά παραδείγματα μοτίβων που πρέπει να προσέχετε.

Η επίδραση του φόβου στην υγεία

Φόβος: Όταν οι άνθρωποι ζουν σε διαρκή φόβο, είτε από φυσικούς κινδύνους στο περιβάλλον τους είτε από απειλές που αντιλαμβάνονται, μπορεί να βιώσουν αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής τους.

Πώς ο χορός συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας;

Χορός: Οι περισσότεροι από εμάς είναι εξοικειωμένοι με το υπέροχο συναίσθημα που έχουμε όταν περνάμε χρόνο στην πίστα. Από γάμους και γιορτές μέχρι μαθήματα αεροβικής ή ακόμα και μαθήματα χορού, η κίνηση του σώματός μας συχνά μας ανεβάζει τη διάθεση. Αποδεικνύεται ότι ο χορός μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία και υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτές τις κινήσεις που τονώνουν τη διάθεση.

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

Παχυσαρκία: Τα αποτελέσματα από μια πιλοτική κλινική δοκιμή δείχνουν ότι σε μια φυλετικά και εθνοτικά διαφορετική ομάδα ενηλίκων με παχυσαρκία και κατάθλιψη, μια ολοκληρωμένη συμπεριφορική παρέμβαση ήταν πιο αποτελεσματική από τη συνηθισμένη φροντίδα στη μείωση της κατάθλιψης και των συσχετιζόμενων συμπτωμάτων άγχους παρά στην προώθηση της απώλειας βάρους.