Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην ακτή έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής [vid]

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Οι άνθρωποι που ζουν κοντά στην ακτή έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής [vid]

Θάλασσα Υγεία Οφέλη: Οι διακοπές στη θάλασσα και οι βουτιές στο πλούσιο σε μέταλλα θαλασσινό νερό χρησιμοιούνται από την αρχαιότητα ως μέθοδοι θεραπείας μιας μεγάλης γκάμας παθήσεων. Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, η ζωή κοντά στην ακτή αυξάνει τις πιθανότητες να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Η θάλασσα ως ενδεδειγμένος τόπος θεραπείας έχει μακρά ιστορία. Οι βικτωριανοί γιατροί συνταγογραφούσαν παραθαλάσσια ταξίδια και παράκτια διαμονή, ενώ οι αρχαίοι Έλληνες αξιοποίησαν το πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία θαλασσινό νερό για θεραπευτικούς λόγους. Πρόσφατα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εγγύτητα με την θαλασσινή ακτή σχετίζεται με την ποιότητα ζωής και την συνολική υγεία. Στο κείμενο που ακολουθεί θα κάνουμε μια βουτιά στα ευεργετικά οφέλη της θάλασσας για την υγεία.

  • Όπως επισημαίνει ο Δρ Arghya Sarkhel, σύμβουλος ψυχικής υγείας, «ο παράκτιος τρόπος ζωής μας ενθαρρύνει να ασκούμαστε τακτικά. Είτε περπατάμε αργά κατά μήκος της παραλίας, είτε κάνουμε γρήγορο τζόκινγκ, οι πιθανότητες να αθληθούμε αυξάνονται όσο πιο κοντά μένουμε στη θάλασσα. Η άσκηση με τη σειρά της αποδεδειγμένα αυξάνει τους νευροδιαβιβαστές, όπως την νοραδρεναλίνη, που είναι ανεπαρκείς σε ψυχολογικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη. Επομένως, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι οι άνθρωποι που ζουν κοντά στη θάλασσα ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
  • Επιπλέον, η κολύμβηση ή μια γρήγορη βουτιά στη θάλασσα είναι τόσο ενεργοποιητικά για το σώμα και την ψυχή που προωθούν την τακτική αυτο-φροντίδα, διευκολύνοντας την υιοθέτηση μιας υγιέστερης προσέγγισης για τη συνολική υγεία και ευεξία. Μια ώρα ελεύθερης κολύμβησης μπορεί να κάψει περίπου 500 θερμίδες, ενώ αν κολυμπάτε σε κρύα νερά, το σώμα κάνει μεγαλύτερη καύση.

 

 

  • Ειδικότερα, όσον αφορά την προάσπιση της ψυχικής υγείας, ο Δρ Arghya Sarkhel, επισημαίνει ότι «ο ήχος και η θέα του θαλασσινού νερού μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή μας», ενώ επιπλέον, η άμμος και η μυρωδιά του παραθαλάσσιου αέρα οδηγούν το νου σε κατάσταση χαλάρωσης. Σε βιολογικό επίπεδο, αυτό συμβαίνει καθότι το οπτικοακουστικό ερέθισμα της θαλασσινής ακτής υποκινεί το παρασυμπαθητικό νευρικό μας σύστημα – το οποίο είναι υπεύθυνο για την ενεργοποίηση του αισθήματος της χαλάρωσης.
  • Μάλιστα, η είσοδος στο θαλασσινό νερό έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να κινητοποιήσει την κατάσταση του βαθέως διαλογισμού, ως απόρροιας της αλλαγής στα πρότυπα αναπνοής και της επιβράδυνσης του καρδιακού ρυθμού. Για πολλούς τακτικούς κολυμβητές, η βουτιά στη θάλασσα είναι μια πνευματική εμπειρία, κατά την οποία το άγχος και οι ανησυχίες παύουν να ηχούν.

 

Παρακολουθείστε στο βίντεο που ακολουθεί τα επιστημονικά δεδομένα για τη «συνεχή διαμάχη» ως προς το ποια μορφή άσκησης είναι πιο επωφελής για την υγεία: το τρέξιμο ή η κολύμβηση;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι πιο σημαντικές συμβουλές για την πρώτη βουτιά στη θάλασσα του μωρού σας

Αυτοφροντίδα Καλοκαίρι: Προστατευτείτε από τον ήλιο

Το αλάτι της Νεκράς Θάλασσας ανακουφίζει το έκζεμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποκαλύφθηκε πιθανή συσχέτιση μεταξύ τατουάζ και λεμφώματος

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για το εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου. Θέλουν, επίσης, να κάνουν περαιτέρω έρευνα για άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες για να δουν αν υπάρχει σχέση με τα τατουάζ.

Λόγοι που τα αναπνευστικά προβλήματα έχουν αυξηθεί τόσο πολύ σήμερα

Αναπνευστικά προβλήματα: Οι επαγγελματικές εκθέσεις σε αναπνευστικούς κινδύνους, όπως σκόνη, χημικές ουσίες, αναθυμιάσεις και αλλεργιογόνα, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία του αναπνευστικού.

Close Icon