ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ασύρματος βηματοδότης: Με δυνατότητα βιοδιάσπασης μετά τη χρήση

Ασύρματος βηματοδότης: Με δυνατότητα βιοδιάσπασης μετά τη χρήση

Ασύρματος βηματοδότης: Οι ερευνητές είναι ένα ακόμη βήμα πιο κοντά να προσφέρουν στους ασθενείς με καρδιοπάθειες έναν προσωρινό «έξυπνο» βηματοδότη που απλώς διαλύεται όταν δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Οι βηματοδότες είναι συσκευές που εμφυτεύονται για να βοηθήσουν στον έλεγχο ορισμένων μη φυσιολογικών καρδιακών ρυθμών, στέλνοντας ηλεκτρικούς παλμούς στον καρδιακό μυ. Συνήθως είναι μόνιμοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζονται μόνο προσωρινή καρδιακή βηματοδότηση για λίγες μέρες. Πέρυσι, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Northwestern εργάστηκαν επιτυχώς στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής λύσης στους προσωρινούς βηματοδότες που χρησιμοποιούνται σήμερα: έναν ασύρματο, “αυτο-διαλυόμενο” βηματοδότη κατασκευασμένο από υλικά που βιοδιασπώνται σε λίγες εβδομάδες. Σε εκείνο το σημείο, η εστίαση ήταν στον ίδιο τον βηματοδότη, είπε ο ερευνητής John Rogers, ο οποίος ηγείται της ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας.

Ο βηματοδότης είναι μια λεπτή, εύκαμπτη συσκευή που αποτελείται από ένα στρώμα ενθυλάκωσης που περιέχει ηλεκτρόδια. Το κάτω μέρος κάθε ηλεκτροδίου είναι εκτεθειμένο και προσκολλάται στην επιφάνεια της καρδιάς. Τώρα οι ερευνητές έχουν προσθέσει εξαρτήματα που επιτρέπουν στον βηματοδότη να είναι αυτόνομος: ένα δίκτυο λεπτών, ασύρματων αισθητήρων και μια μονάδα ελέγχου που φοριέται στο δέρμα. Συνεργάζονται για να παρακολουθούν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς και άλλες διαδικασίες του σώματος, όπως ο ρυθμός της αναπνοής, και να ελέγχουν τον καρδιακό ρυθμό. Το σύστημα είναι επίσης σχεδιασμένο να εντοπίζει προβλήματα όπως δυσλειτουργία του βηματοδότη και να ειδοποιεί τον ασθενή. Εν τω μεταξύ, όλες αυτές οι ζωτικής σημασίας πληροφορίες μπορούν να μεταδοθούν σε μια έξυπνη συσκευή, επιτρέποντας στους γιατρούς να ελέγχουν τους ασθενείς εξ αποστάσεως.

Οι παραδοσιακοί μόνιμοι βηματοδότες αποτελούνται από μια γεννήτρια παλμών που λειτουργεί με μπαταρία, η οποία εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα του θώρακα και συνδέεται με την καρδιά μέσω καλωδίων που ονομάζονται απαγωγές. Όταν οι ασθενείς χρειάζονται καρδιακή βηματοδότηση μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, οι γιατροί χρησιμοποιούν μια εξωτερική γεννήτρια παλμών, αντί να την εμφυτεύουν. Αλλά οι ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται ηλεκτρόδια ραμμένα στην καρδιά, εξοπλισμένα με αγωγούς που εξέρχονται από το στήθος και συνδέονται με τη γεννήτρια. Αυτό το σύστημα λειτουργεί καλά, σημειώνει ο Rogers, αλλά υπάρχουν μικροί κίνδυνοι — όπως η απομάκρυνση ενός ηλεκτροδίου ή η πρόκληση μόλυνσης. Επιπλέον, κρατά τους ασθενείς δεμένους στον νοσοκομειακό εξοπλισμό.

Το ασύρματο σύστημα θα μπορούσε να τους επιτρέψει να μετακινηθούν και ίσως να αναρρώσουν στο σπίτι, σύμφωνα με τον Rogers. «Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου οι ασθενείς θα βγαίνουν νωρίτερα από το νοσοκομείο», σημειώνει. Επισημαίνεται ότι η νέα τεχνολογία έχει μέχρι στιγμής δοκιμαστεί μόνο σε ζώα και σε ανθρώπινο καρδιακό ιστό στο εργαστήριο και όχι ακόμη σε ασθενείς. Αυτό είναι και το επόμενο βήμα των ερευνητών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η συμβολή της τεχνολογίας σε μια ζωή χωρίς αρρυθμίες

Υπό ανάπτυξη η επόμενη γενιά βιολογικών βηματοδοτών

Σύγχρονος βηματοδότης επιβραδύνει την πρόοδο της καρδιακής ανεπάρκειας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Ο λόγος που οι άντρες πάσχουν συχνότερα από ψωρίαση

Ψωρίαση: Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της παρέχει μια βάση για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.