ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανοσοποιητικό: Ιός διπλής λειτουργίας σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ανοσοποιητικό: Ιός διπλής λειτουργίας σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ανοσοποιητικό: Οι ογκολυτικοί ιοί σκοτώνουν μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα, αλλά μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να σκοτώνει έναν όγκο. 

Οι ιοί που έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία μιας μορφής καρκίνου του δέρματος και δοκιμάζονται ευρέως ως θεραπείες για άλλους καρκίνους. Μια νέα μελέτη προτείνει ότι τέτοιοι ιοί, γνωστοί ως ογκολυτικοί ιοί, μπορούν να ενισχυθούν περαιτέρω για να βελτιώσουν την ανοσοαπόκριση του οργανισμού έναντι των όγκων. Αυτός ο νέος τύπος ογκολυτικού ιού, ανακάλυψαν οι ερευνητές, μπορεί ταυτόχρονα να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα και να παράσχει στα κύτταρα του ανοσοποιητικού που έλκονται σε όγκους μια ορμόνη που χρειάζονται για να εκτελέσουν τις δικές τους λειτουργίες θανάτωσης κυττάρων.

Κλείστε τη λειτουργία από ένα τοξικό περιβάλλον

Οι ογκολυτικοί ιοί σκοτώνουν μεμονωμένα καρκινικά κύτταρα, αλλά μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να σκοτώνει έναν όγκο. Οι ιοί εισέρχονται στα καρκινικά κύτταρα ειδικά και αναπαράγονται, διασπώντας τελικά τα κύτταρα. Όταν συμβεί αυτή η ρήξη, οι πρωτεΐνες των καρκινικών κυττάρων που μπορούν να αναγνωριστούν από το ανοσοποιητικό σύστημα – που ονομάζονται αντιγόνα όγκου – απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να τραβήξει τα Τ κύτταρα σε έναν όγκο για να αρχίσει να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και, ενδεχομένως, μπορεί ακόμη και να τα προκαλέσει να αναγνωρίσουν τον μεταστατικό καρκίνο σε άλλα σημεία του σώματος.

Οι άνθρωποι συχνά αναφέρονται στις ανοσοθεραπείες ως «επιταχυντές» ή ως παράγοντες που «βγάζουν τα φρένα» από το ανοσοποιητικό σύστημα, είπε ο Δρ Ντελγκόλφ. “Αλλά τα γκάζια και τα φρένα δεν έχουν σημασία αν δεν υπάρχει αέριο στο ρεζερβουάρ. Ο ιός από μόνος του έκανε πολύ καλή δουλειά για να ενεργοποιήσει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού”, είπε. Έτσι, η ερευνητική ομάδα ήθελε να ενισχύσει τον ιό, συνέχισε, έτσι ώστε να εκκρίνει κάτι στο τοπικό περιβάλλον για να παρέχει το αέριο για τα Τ κύτταρα.

Υποστήριξη Τ κυττάρων

Η ομάδα γρήγορα χρησιμοποίησε μια ορμόνη που ονομάζεται λεπτίνη ως πιθανό υποστηρικτικό μόριο. Η λεπτίνη είναι περισσότερο γνωστή για το ότι βοηθά το σώμα να ρυθμίσει την πείνα — και επομένως το βάρος. Αλλά είναι επίσης απαραίτητο από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όταν οι ερευνητές έγχυσαν τον ιό διπλής λειτουργίας τους απευθείας σε όγκους μελανώματος σε ποντίκια, οι όγκοι συρρικνώθηκαν σημαντικά και περίπου το ένα τέταρτο των ποντικών είχε πλήρη ανταπόκριση (δηλαδή, οι όγκοι τους εξαφανίστηκαν εντελώς). Αυτά τα ποντίκια έζησαν ουσιαστικά περισσότερο από τα ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με έναν ιό ελέγχου που δεν έφερε το γονίδιο της λεπτίνης. Ο ιός που εκφράζει τη λεπτίνη βελτίωσε επίσης την επιβίωση σε ένα μοντέλο ποντικού με επιθετικό καρκίνο του παγκρέατος.

Αντίθετα, ο ιός που εκφράζει τη λεπτίνη δεν αύξησε την επιβίωση σε ποντίκια που φέρουν όγκους ήδη γνωστό ότι έχουν ένα μικροπεριβάλλον που υποστηρίζει τα Τ κύτταρα πέρα ​​από αυτό που παρατηρήθηκε με την ένεση με τον ογκολυτικό ιό που δεν περιελάμβανε το γονίδιο της λεπτίνης.

Δυνατότητα για την πρόληψη της υποτροπής του καρκίνου

Η ένεση με τον ιό που εκφράζει τη λεπτίνη φάνηκε επίσης να χρησιμεύει ως εμβόλιο κατά του καρκίνου σε ορισμένα ποντίκια με μελάνωμα. Όταν η ομάδα έκανε έγχυση των ίδιων καρκινικών κυττάρων σε ποντίκια που είχαν βιώσει μια πλήρη απόκριση στον ιό που δημιουργήθηκε από τη λεπτίνη, το ανοσοποιητικό σύστημα των περισσότερων από αυτά τα ποντίκια απέτρεψε την εκ νέου ανάπτυξη του όγκου. Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες προτού ο ιός διπλής λειτουργίας είναι έτοιμος για δοκιμή σε ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης εάν ο ιός θα μπορούσε να λειτουργήσει εξίσου καλά εάν εγχυθεί στην κυκλοφορία του αίματος όπως όταν εγχυθεί σε όγκο, εξήγησε ο Daschner.

Η άμεση ένεση σε έναν όγκο δεν θα ήταν πάντα δυνατή στους ανθρώπους, είπε. Οι ιοί δεν είναι το μόνο μικρόβιο που μελετάται ως πιθανές θεραπείες για τον καρκίνο. Η πρωτοβουλία Bugs as Drugs του NCI , για παράδειγμα, υποστηρίζει την έρευνα σε θεραπείες που βασίζονται σε βακτήρια και βακτηριοφάγους (μικροσκοπικοί ιοί που μολύνουν βακτήρια). «Είναι μια πολύ συναρπαστική κατηγορία πιθανών νέων θεραπειών», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσο σημαντικός είναι ο έλεγχος για τον καρκίνο των ωοθηκών;

Ασθενείς με καρκίνο του μαστού με καλή ανταπόκριση στην προεγχειρητική θεραπεία μπορεί να είναι σε θέση να παραλείψουν τη χειρουργική επέμβαση: μελέτη

Πώς σχετίζεται το ίσιωμα μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

Σεξ καρκίνος: Παρενέργειες της θεραπείας συχνά δεν αντιμετωπίζονται στις γυναίκες ασθενείς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μην συνδυάζετε ποτέ αυτές τις τροφές με λεμόνι

Ανάμειξη λεμόνι: Το λεμόνι είναι ένα πολύ μοναδικό συστατικό που χρησιμοποιείται συχνά στα νοικοκυριά. Χρησιμοποιείται σε γλυκιά σόδα λάιμ, κάρυ κοτόπουλου, γιουβαρλάκια και άλλα νόστιμα παρασκευάσματα.

Οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες από άλλες να συμμετάσχουν σε κλινικές δοκιμές

Ο συνηθέστερος λόγος που αναφέρθηκε για τη μη συμμετοχή σε κλινικές δοκιμές ήταν ο φόβος των παρενεργειών (25,6%). Άλλοι λόγοι ήταν η ανησυχία ότι το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, η έλλειψη ενημέρωσης για τις τοποθεσίες των δοκιμών, η δυσπιστία προς τους γιατρούς ή/και τις φαρμακευτικές εταιρείες και η ανησυχία για τη χρονική δέσμευση.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί δεν πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο;

Κοτόπουλο: Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές ασφάλειας των τροφίμων και εστιάζοντας στο σχολαστικό μαγείρεμα, μπορείτε να απολαύσετε το κοτόπουλο που είναι ασφαλές για κατανάλωση χωρίς να χρειάζεται να το πλύνετε πριν το μαγείρεμα.