Επιστημονικά Νέα

Μελέτη: Πώς σχετίζεται το ίσιωμα μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

Μελέτη: Πώς σχετίζεται το ίσιωμα μαλλιών με τον καρκίνο της μήτρας;

Μελέτη: Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά χημικά ισιωτικά μαλλιών μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κυβερνητική μελέτη.

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν τακτικά χημικά ισιωτικά μαλλιών μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη κυβερνητική μελέτη. Η μελέτη, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 34.000 γυναίκες στις ΗΠΑ για μια δεκαετία, διαπίστωσε ότι όσες χρησιμοποιούσαν συχνά ισιωτικά μαλλιών είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο της μήτρας, έναντι των μη χρηστών. Το «συχνό» ορίστηκε ως περισσότερες από τέσσερις φορές το προηγούμενο έτος.

Μελέτη για τον καρκίνο της μήτρας

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτία και αποτέλεσμα. Και δεδομένου ότι ο καρκίνος της μήτρας είναι σχετικά ασυνήθιστος, ακόμη και ο αυξημένος κίνδυνος που συνδέεται με τα ισιωτικά μαλλιών είναι μικρός. Οι συχνοί χρήστες είχαν 4% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο μέχρι την ηλικία των 70 ετών, έναντι 1,6% πιθανότητας μεταξύ των μη χρηστών, διαπίστωσαν οι ερευνητές. «Ο συνολικός κίνδυνος δεν είναι μεγάλος και τα χημικά προϊόντα μαλλιών είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες μιας γυναίκας να εμφανίσει καρκίνο της μήτρας», δήλωσε η ανώτερη ερευνήτρια Alexandra White, του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ.

Η Δρ. Eva Chalas είναι γυναικολόγος ογκολόγος στο NYU Langone Health Perlmutter Cancer Center—Long Island. Είπε ότι οι ερευνητές έκαναν μια «ενδελεχή ανάλυση» και ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στη μελέτη και η μακρά παρακολούθηση είναι δυνατά σημεία. «Νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικό», είπε ο Chalas για τη σχέση  μεταξύ των ισιωτικών μαλλιών και του καρκίνου της μήτρας. Πρέπει οι γυναίκες να αποφεύγουν τα προϊόντα; Ο Γουάιτ είπε ότι «χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού γίνουν σταθερές συστάσεις». Ωστόσο, σημείωσε επίσης ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ισιωτικά μαλλιών λιγότερο συχνά δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου της μήτρας. Έτσι οι γυναίκες θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν τις θεραπείες.

Τα ευρήματα έρχονται σε μια εποχή που ο καρκίνος της μήτρας, αν και δεν είναι συνηθισμένος, είναι σε άνοδο — ιδιαίτερα μεταξύ των μαύρων γυναικών, δείχνουν ομοσπονδιακά στοιχεία. Οι μαύρες γυναίκες έχουν επίσης ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο που είναι διπλάσια από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ή εθνική ομάδα. Εάν τα ισιωτικά μαλλιών πράγματι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου της μήτρας, είπε η ομάδα του White, οι μαύρες γυναίκες θα μπορούσαν να επηρεαστούν περισσότερο, λόγω της μεγαλύτερης χρήσης των προϊόντων από μέρους τους. Σε αυτή τη μελέτη, το 60% των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν ισιωτικά μαλλιών αναγνωρίστηκαν ως Έγχρωμοι.

Αναμένεται ότι σχεδόν 66.000 γυναίκες στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο της μήτρας το 2022, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Τις περισσότερες φορές, αυτό σημαίνει καρκίνο του ενδομητρίου, ο οποίος σχηματίζεται στην επένδυση της μήτρας. Υπάρχουν ορισμένοι καθορισμένοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και ορισμένων εκθέσεων που αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων του σώματος – όπως η λήψη οιστρογόνων (χωρίς προγεστερόνη) μετά την εμμηνόπαυση. Γι’ αυτό είναι εύλογο ότι η έντονη έκθεση σε χημικά ισιωτικά μαλλιών θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για τη νόσο, είπε ο White.

Τα ισιωτικά μαλλιών μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που θεωρούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες, που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες του σώματος. Πολλά άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας περιέχουν επίσης αυτά τα συστατικά. Αλλά αυτά που χρησιμοποιούν ισιωτικά μαλλιών μπορεί να είναι πιο ανησυχητικά, σημείωσαν οι ερευνητές, λόγω της μεγαλύτερης απορρόφησης μέσω του τριχωτού της κεφαλής, η οποία θα μπορούσε να επιδεινωθεί από τυχόν εγκαύματα ή βλάβες που προκαλούν τα προϊόντα. Οι ερευνητές δεν συνέλεξαν πληροφορίες για τη μάρκα ή τα συστατικά των προϊόντων μαλλιών που χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες, επομένως δεν είναι σαφές εάν εμπλέκονται συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 17 Οκτωβρίου στο Journal of the National Cancer Institute, περιελάμβανε λίγο λιγότερο από 34.000 γυναίκες που ήταν μεταξύ 35 και 74 ετών όταν εγγράφηκαν. Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες ολοκλήρωσαν έρευνες που περιελάμβαναν ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των προϊόντων μαλλιών τους — στο σπίτι ή σε ένα κομμωτήριο. Τα επόμενα 11 χρόνια, 378 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο της μήτρας. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούσαν ισιωτικά μαλλιών περισσότερες από τέσσερις φορές το χρόνο διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο – ακόμη και αν ληφθούν υπόψη παράγοντες όπως η παχυσαρκία και η χρήση ορμονών. Κανένα άλλο προϊόν μαλλιών, συμπεριλαμβανομένων βαφών και μόνιμων, δεν συνδέθηκε με την ασθένεια.

Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες εργασίες της ίδιας ερευνητικής ομάδας που συνέδεσε τα ισιωτικά μαλλιών με τους κινδύνους καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Συνολικά, είπε ο White, υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ των προϊόντων και των «ορμονικά μεσολαβούμενων» καταστάσεων υγείας. Ο Chalas είπε ότι οι γυναίκες μπορεί να θέλουν να αποφύγουν τα ισιωτικά μαλλιών. Αλλά τόνισε επίσης τη σημασία της τακτικής άσκησης και της διατήρησης ενός υγιούς βάρους – που μπορεί να περιορίσει τους κινδύνους πολλών καρκίνων και πολλών άλλων καταστάσεων υγείας. «Ανησυχώ ότι μπορεί να χαθεί σε αυτό», είπε ο Chalas. “Ένας από τους λόγους για τους οποίους αυξάνεται ο καρκίνος της μήτρας είναι η επιδημία της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι σίγουρα δύο τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για τους οποίους η κοινωνία μας μπορεί να κάνει κάτι”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέος τρόπος αξιολόγησης των διατροφικών συνηθειών

«Πες ΜΑΣ ΤΟ»: Το νέο podcast του «Άλμα Ζωής» για τον καρκίνο του μαστού  

Υπερβολικοί θάνατοι από καρκίνο και COVID στις αρχές της πανδημίας στις ΗΠΑ

Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσουν την ανάπτυξη όγκων ανθεκτικών στα φάρμακα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".