ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αλτσχάιμερ: Η υψηλή χοληστερίνη στα 35 έτη αυξάνει τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Η υψηλή χοληστερίνη στα 35 έτη αυξάνει τον κίνδυνο

Αλτσχάιμερ: Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα στην ηλικία των 35 ετών βοηθούν στην πρόβλεψη της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου των ηλικιωμένων. 

Οι ερευνητές εξέτασαν πρόσφατα τη σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών μέτρων και της νόσου του Αλτσχάιμερ. Διαπίστωσαν ότι η HDL, τα υψηλά τριγλυκερίδια και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από την ηλικία των 35 ετών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ. Συμπεραίνουν ότι η έγκαιρη παρέμβαση για τη διατήρηση υγιών επιπέδων HDL, τριγλυκεριδίων και γλυκόζης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω. Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένοι τρόποι πρόληψης ή επιβράδυνσης της γνωστικής έκπτωσης που προκαλείται από τη νόσο. Μελέτες δείχνουν ότι, ενώ η επιβάρυνση αγγειακού κινδύνου από την ηλικία των 55 ετών προβλέπει τη νόσο, είναι άγνωστο αν υπάρχει ή όχι αυτή η σύνδεση σε νεότερα άτομα. Η γνώση του πότε ξεκινά αυτή η σύνδεση θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν περισσότερα σχετικά με το Αλτσχάιμερ.

Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της νόσου και των αγγειακών μετρήσεων χρησιμοποιώντας διαμήκη δεδομένα. Διαπίστωσαν ότι η χαμηλή HDL χοληστερόλη, τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από την ηλικία των 35 ετών συνδέονται με Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s and Dementia. «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις υγείας, αλλά δεν συνειδητοποιούν ότι είναι επίσης παράγοντας κινδύνου για άνοια», δήλωσε η Δρ. Dr. Katy Bray από το Alzheimer’s Research UK, που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλο υγιή καθώς γερνάμε, η καλύτερη απόδειξη είναι να τρώμε μια ισορροπημένη διατροφή, να μην καπνίζουμε, να πίνουμε σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες, να ασκούμαστε τακτικά και να διατηρούμε υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη».

Ανάλυση δεδομένων

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν δεδομένα από 4.932 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη Framingham Heart. Οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας 37 ετών κατά την εγγραφή τους και υποβλήθηκαν σε εννέα εξετάσεις κάθε 4 χρόνια μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Σε κάθε εξέταση, οι ερευνητές μέτρησαν τους συμμετέχοντες:

  • HDL και LDL ή «καλή» χοληστερόλη
  • επίπεδα γλυκόζης στο αίμα
  • δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ)
  • συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση
  • τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται την ημέρα

 

Από τη δεύτερη εξέταση και μετά, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν επίσης σε γνωστικές αξιολογήσεις για την παρακολούθηση της εξέλιξης της γνωστικής έκπτωσης. Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές βρήκαν μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της νόσου και της HDL που μετρήθηκε στην πρώτη, δεύτερη, έκτη και έβδομη εξέταση. Η μελέτη συνδέει επίσης το Άλτσχάιμερ με υψηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στην πρώτη, δεύτερη, πέμπτη, έκτη και έβδομη εξέταση, ανεξάρτητα από τη φαρμακευτική αγωγή. Εν τω μεταξύ, η υψηλή γλυκόζη αίματος συνδέθηκε σημαντικά με την ανάπτυξη άνοιας σε κάθε εξέταση.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης καμία σχέση μεταξύ της νόσου και της LDL, του ΔΜΣ, του καπνίσματος ή της αρτηριακής πίεσης σε οποιαδήποτε εξέταση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα πρώιμα σημάδια της άνοιας και η σημασία της διάγνωσης

Χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας

Οι περιπτώσεις γνωστικής έκπτωσης σε ηλικιωμένους υπερδιπλασιάζονται σε 10 χρόνια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σούπα τορτελίνι: Το απόλυτο comfort food με κοτόπουλο και λαχανικά

Σούπα τορτελίνι: Αυτή η εύκολη συνταγή σούπας τορτελίνι κοτόπουλου είναι ένα απλό γεύμα που έχει άφθονα ανακουφιστικά τορτελίνια τυριού και ζουμερό ψιλοκομμένο κοτόπουλο σε έναν ακαταμάχητο ζωμό! Είναι έτοιμη σε μόλις 40 λεπτά.

Πρέπει να πίνουμε αυτό το υποκατάστατο καφέ;

Καφές Χωρίς Καφεΐνη: Ο καφές, με το πλούσιο άρωμα και τις δυναμωτικές του ιδιότητες, είναι εδώ και πολύ καιρό ένα αγαπημένο ρόφημα για αμέτρητα άτομα σε όλο τον κόσμο.