Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV θα μπορούσαν κάποια μέρα να καταπολεμήσουν τον ιό με εγχύσεις αντισωμάτων αντι-HIV δύο φορές το χρόνο αντί για καθημερινά αντιρετροϊκά χάπια, σύμφωνα με δύο προκαταρκτικά πειράματα.

Οι μελέτες ήταν εξαιρετικά μικρές - μόνο επτά ασθενείς σε ένα και εννέα σε άλλο. Και δείχνουν μόνο ότι τα αντισώματα αντι-ΗIV έχουν δυνατότητες, όχι ότι λειτουργούν. Απαιτούνται μεγαλύτερες, μεγαλύτερες δοκιμές για να διαπιστωθεί εάν αυτή η νέα θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική. Ακόμα και τότε, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να φτάσει η αγορά ένα νέο φάρμακο.

Αλλά η ιδέα είναι εντυπωσιακή επειδή τα καθημερινά χάπια που είναι σήμερα η ραχοκοκαλιά της θεραπείας για τον ιό HIV απαιτούν μια δέσμευση ζωής. Αυτά τα χάπια σταματούν να λειτουργούν όταν οι ασθενείς σταματούν να τα παίρνουν, πράγμα που μπορεί να συμβεί όταν τα φάρμακα είναι μη προσβάσιμα, δεν είναι διαθέσιμα ή προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

"Εάν η μεγαλύτερη δοκιμή με τροποποιημένα αντισώματα παράγει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα χορηγούνται μία φορά κάθε έξι έως εννέα μήνες", δήλωσε ο Dr. Michel Nussenzweig, ανώτερος συγγραφέας και των δύο μελετών και ερευνητής στο Ιατρικό Ινστιτούτο Howard Hughes στο Πανεπιστήμιο Rockefeller στο New Υόρκη.

"Αυτό είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που ξεχνούν να παίρνουν τα χάπια τους", δήλωσε ο Nussenzweig με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. "Επιπλέον, το αντίσωμα είναι ένα φυσικό προϊόν που κλωνοποιείται από ένα ανθρώπινο ον και. . . μέχρι στιγμής έχει λίγες ανιχνεύσιμες παρενέργειες. "

Στις μελέτες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δύο αντισώματα, που ονομάζονταν 3BNC117 και 10-1074, τα οποία εντοπίστηκαν εξετάζοντας σπάνια άτομα των οποίων τα σώματα καταπολεμούν με επιτυχία τον ιό HIV χωρίς τη βοήθεια . Τα δύο αντισώματα στοχεύουν τις πρωτεΐνες στο εξωτερικό του ιού από δύο διαφορετικές γωνίες και προσλαμβάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Ορισμένα φάρμακα κατά του καρκίνου χρησιμοποιούν παρόμοια προσέγγιση για την επίθεση των όγκων αξιοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτή η προσέγγιση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί ασφαλής και αποτελεσματική για τα άτομα με HIV.

Για ένα από τα πειράματα, εννέα HIV-θετικοί ασθενείς σταμάτησαν να λαμβάνουν καθημερινά αντιρετροϊκά χάπια και στη συνέχεια έλαβαν τρεις εγχύσεις των δύο αντι-ΗIV αντισωμάτων κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων.

Η διάρκεια της καταστολής του ιού κυμαίνεται από 15 έως περισσότερο από 30 εβδομάδες, αναφέρουν ερευνητές στο Nature. Στις μισές από τις ασθενείς, ο ΗIV καταστέλλεται για τουλάχιστον 21 εβδομάδες. Μερικοί ασθενείς ανέφεραν ήπια κόπωση, αλλά δεν υπήρχαν σοβαρές παρενέργειες.

Ένα μειονέκτημα αυτού του πειράματος ήταν ότι οι συμμετέχοντες δεν είχαν τον ΗIV που κυκλοφορούσε στο αίμα τους επειδή είχαν πάρει αντιρετροϊκά χάπια. Ένα δεύτερο πείραμα επικεντρώθηκε σε επτά άτομα που είχαν διαγνωστεί με HIV, αλλά δεν λάμβαναν αντιρετροϊκά, οπότε ο ιός κυκλοφορούσε στο αίμα τους.

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν άτομα που είχαν παραλλαγές του HIV που μπορεί να ανταποκρίνονται στα αντισώματα κατά του HIV. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε μία μόνο έγχυση με και τα δύο αντισώματα ή τρεις εγχύσεις και των δύο αντισωμάτων σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Μετά τη θεραπεία, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά μειωμένα επίπεδα του HIV στην κυκλοφορία του αίματός τους για διάστημα έως και τριών μηνών, αναφέρουν ερευνητές στο Nature Medicine. Ένα πρόβλημα που έχει ενοχλήσει τους ερευνητές του HIV είναι η πιθανότητα να μετατραπεί ο ιός σε ανθεκτικές σε φάρμακο εκδόσεις όταν εκτίθεται σε θεραπείες. Στο τρέχον πείραμα, κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ανέπτυξε αντίσταση και στα δύο αντισώματα.

Όπως συμβαίνει και με άλλες θεραπείες για τον ιό HIV, είναι ακόμα πιθανό οι ασθενείς να σταματήσουν να ανταποκρίνονται σε αυτά τα αντισώματα στο μέλλον, δήλωσε ο Δρ Anthony Moody, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Duke στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος δεν συμμετείχε στις σπουδές. "Και τα αντιρετροϊκά και τα αντισώματα είναι αποτελεσματικά μόνο έναντι στελεχών του ιού HIV-1 που είναι ευαίσθητα, οπότε αν κάποιος έχει αντίσταση ήδη ή έρχεται σε επαφή με ανθεκτικούς ιούς, τα φάρμακα μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά", δήλωσε ο Moody μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ακόμα, τα αποκαλούμενα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα όπως αυτά που δοκιμάστηκαν σε αυτά τα δύο πειράματα έχουν τη δυνατότητα να καταστέλλουν τον ιό, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί επί του παρόντος με καθημερινά αντιρετροϊκά χάπια και επίσης να καθαριστούν από το σώμα τα μολυσμένα από ιό κύτταρα, δήλωσε ο Δρ Katharine Bar, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

"Τα αντιρετροϊκά φάρμακα καταστέλλουν την αναπαραγωγή του ιού HIV, αλλά δεν είναι σε θέση να καθαρίσουν τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί από ιούς και παραμένουν κρυμμένα", δήλωσε ο Bar από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. "Τα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα είναι ικανά να στοχεύσουν τα μολυσμένα από ΗIV κύτταρα και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν μέρος μιας στρατηγικής θεραπείας".

Pin It

Cook name