Καινοτομία

Ψηφιακός μετασχηματισμός καινοτομία: Πώς εξελίσσεται η υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη

Ψηφιακός μετασχηματισμός καινοτομία: Πώς εξελίσσεται η υγειονομική περίθαλψη στην Ευρώπη

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη κατευθύνονται προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό την τελευταία δεκαετία, αλλά ήταν μια αργή διαδικασία

Ψηφιακός μετασχηματισμός καινοτομία: Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Υγείας Gastein, ηγέτες στον τομέα της ψηφιακής υγείας συζήτησαν την πορεία της Ευρώπης προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγειονομική περίθαλψη και πώς το COVID-19 συνέλυσε μεγάλο μέρος της προόδου που σημειώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Η πανδημία COVID-19 έδειξε ότι η ψηφιακή υγεία είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και θα συνεχίσει να παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλλον για να βοηθήσει στην παροχή αποτελεσματικότερης υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς. Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του EIT Health Jan Phillip-Beck, το πάνελ Health Forum Gastein – «Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη – τώρα ή ποτέ;» – συζήτησε πώς η Ευρώπη μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ψηφιακής υγειονομικής περίθαλψης, παρουσιάζοντας καινοτομίες από το EIT Health και διερευνώντας πώς μπορεί η Ευρώπη αξιοποιήστε τη δυναμική που τροφοδοτείται από την πανδημία COVID-19 για να δημιουργήσετε βελτιωμένη ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη

Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλη την Ευρώπη κατευθύνονται προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό την τελευταία δεκαετία, αλλά ήταν μια αργή διαδικασία. Η πανδημία COVID-19 καταλύει τώρα την υιοθέτηση πολλών ψηφιακών εφαρμογών υγειονομικής περίθαλψης όπως η τηλεϋγειονομική και η απομακρυσμένη παρακολούθηση. Μιλώντας στο πάνελ, η Τζούλια Χάγκεν, Διευθύντρια Ρυθμιστικής και Πολιτικής στο Health Innovation Hub, δήλωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι κάτι που μας οδηγεί στο Health Innovation Hub. Το επίκεντρο της φιλοδοξίας μας είναι ότι θέλουμε την ψηφιακή μετατροπή να βιώνουν οι ασθενείς στην καθημερινή τους ζωή. Θέλουμε να δούμε πώς μετατρέπεται η παροχή φροντίδας, η θεραπευτική και η διάγνωση μέσω της ψηφιοποίησης και πώς οι εφαρμογές υγείας μπορούν να έχουν θετική επίδραση στη φροντίδα μειώνοντας το βάρος της ασθένειας στην καθημερινή ζωή, μειώνοντας τις επισκέψεις και διασφαλίζοντας ότι γίνεται παρακολούθηση φροντίδα μέσω ψηφιακών μέσων. «Οι ψηφιακές λύσεις παρέμειναν αξεσουάρ και δεν αποτελούν πραγματικά σημαντικό μέρος της περίθαλψης, ή του έργου των γιατρών και των επαγγελματιών του τομέα της υγείας, και κανένας από τους ασθενείς. Έτσι, η γερμανική κυβέρνηση εισήγαγε μια νέα κατηγορία παροχής περίθαλψης με τον νόμο για την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη, ο οποίος ψηφίστηκε στα τέλη του 2019, ο οποίος εισήγαγε εφαρμογές ψηφιακής υγείας ως μέσο παροχής φροντίδας και θεραπείας ασθενών, και ως μέσο γιατρούς και ψυχοθεραπευτές ”

Νέες εφαρμογές υγείας για ασθενείς και γιατρούς

Ο Hagen τόνισε την ποικιλία των ιατρικών εφαρμογών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γενικές γραμμές για τη βελτίωση της παροχής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τους ασθενείς, διευκολύνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ ασθενούς και ιατρών, αλλά δεν λειτουργούν ως σύστημα υποστήριξης αποφάσεων και ιατρικές συσκευές που έχουν μια ποικιλία λειτουργιών, από διαγνωστικά έως θεραπευτικές λειτουργίες. «Αυτό ανοίγει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων για να συνταγογραφήσει αυτά τα είδη διαγνωστικών ή θεραπευτικών εργαλείων σε ασθενείς», δήλωσε ο Hagen. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι ψηφιακές εφαρμογές έχουν θετική επίδραση στη φροντίδα, όχι μόνο ως βελτίωση της ποιότητας ζωής και για τη μείωση της θνησιμότητας, για παράδειγμα, αλλά θέλουμε επίσης να αναγνωρίσουμε την επίδραση των ψηφιακών εργαλείων στη δομή και τις διαδικασίες που είναι σχετικές για ασθενείς, όπως ένας σύντροφος για έναν διαβήτη τύπου 1 ασθενής που βοηθά στην παρακολούθηση παραμέτρων και παρέχει συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της προσωπικής τους κατάστασης υγείας.

«Αυτές οι ψηφιακές εφαρμογές υγείας μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν θετική επίδραση στη φροντίδα, διότι βελτιώνουν την τήρηση και βελτιώνουν τον αλφαβητισμό στην υγεία ή βοηθούν στο συντονισμό της περίθαλψης μεταξύ σύνθετων δικτύων διαφορετικών επαγγελματιών στον τομέα της υγείας. Ή, μπορεί να είναι απλώς ένας τρόπος για να μειώσετε το βάρος της ασθένειας στην καθημερινή ζωή, για να βεβαιωθείτε ότι ένα άτομο με χρόνια ασθένεια δεν χρειάζεται να οδηγεί σε επαγγελματία υγείας μία φορά την εβδομάδα, αλλά η παρακολούθηση που πρέπει να πραγματοποιείται γίνεται μέσω ψηφιακά μέσα. «Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών εργαλείων που δεν έχουν όρια, θα μπορούσαν να είναι εφαρμογές λογισμικού και υλικού – για παράδειγμα, ένας ασθενής του Πάρκινσον θα μπορούσε να φορέσει έναν αισθητήρα που ανιχνεύει εάν το περπάτημα έχει γίνει χειρότερο και χρειάζεται θεραπεία που θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί από τους γιατρούς . Η ψηφιακή ψυχική υγεία είναι μια άλλη πτυχή – πρέπει να καλύψουμε το χάσμα μεταξύ των νοσοκομείων και της επιστροφής στο σύστημα περίθαλψης. «Λόγω της πανδημίας COVID-19, αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας για πιέσεις για περισσότερη ψηφιοποίηση στα νοσοκομεία».

Προστασία δεδομένων και διαλειτουργικότητα σε έναν ψηφιακό κόσμο

Καθώς τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αναλαμβάνουν ταχεία υιοθέτηση αυτών των νέων ψηφιακών εργαλείων υπό το φως της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας τα εργαλεία και οι εφαρμογές να συμμορφώνονται με την πολιτική και τους κανονισμούς ασφάλειας δεδομένων, όπως ο GDPR, προκειμένου να προστατευθούν τα δικαιώματα των ασθενών. Πρέπει επίσης να επιτύχουν διαλειτουργικότητα προκειμένου να παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ο Hagen είπε: «Είναι δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς διαλειτουργικότητα – για παράδειγμα στη Γερμανία στην πρωτοβάθμια φροντίδα, έχουμε γιατρούς και ψυχοθεραπευτές που χρησιμοποιούν 160 διαφορετικά προϊόντα λογισμικού, τα οποία, φυσικά, είναι ένα τεράστιο ζήτημα. «Επίσης, με ένα προσωπικό αρχείο υγειονομικής περίθαλψης στο κέντρο της μεταμόρφωσης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στρώνει το έδαφος για την προληπτική ιατρική

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη

«Έξυπνες» πόλεις: Πώς η τεχνολογία αλλάζει τη ζωή των κατοίκων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφιακή πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού από μαθητές Κολλεγίου

Η κα. Δαμαλή αναφέρει πως «Οι νέοι θα έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες από ειδικούς που θα απαντούν και στις ερωτήσεις τους, ώστε να συλλέξουν οι ίδιοι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πορευτούν στην εφηβική αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους, έχοντας αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις για τα άγχη και τους προβληματισμούς τους».

Πλήρη «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής καθηγητή Μανώλη Κέλλη, παρουσίασαν τον πιο πλήρη μέχρι σήμερα «χάρτη» του γονιδιώματος του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19.

Στη μάχη κατά του καρκίνου μπαίνει η τεχνητή νοημοσύνη

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα Leicester Mesothelioma αποκάλυψε τώρα, χρησιμοποιώντας ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης AI των μεσοθηλιωμάτων με αλληλουχία DNA, ότι τα μεσοθηλιώματα εξελίσσονται σε παρόμοιες ή επαναλαμβανόμενες διαδρομές μεταξύ ατόμων.

Οι βελτιώσεις στην υγειονομική περίθαλψη θα ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση για τη δημόσια υγεία

Η πιο εμφανής αλλαγή ήταν η ευρεία υιοθέτηση υπηρεσιών και τεχνολογιών τηλεθεραπείας που χρησιμοποιούν βίντεο για τη σύνδεση των ασθενών με επείγουσα και προληπτική φροντίδα χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι.