Τεχνολογία

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η προληπτική ιατρική επένδυση στο μέλλον

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η προληπτική ιατρική επένδυση στο μέλλον

Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων και οι προληπτικές ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων με επακόλουθη μείωση της ανάγκης για ριζικές και εντατικές θεραπείες.

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η γήρανση του πληθυσμού και οι μεταβαλλόμενες δημογραφικές τάσεις ασκούν αυξανόμενες πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο – μια πίεση που επιδεινώνεται περαιτέρω από την τρέχουσα κρίση στην υγεία και τον οικονομικό της αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό μη μεταδοτικών ασθενειών, γνωστών και ως χρόνιων ασθενειών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μακροχρόνια πάθηση  και εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια Βρετανοί θα ζουν με τέσσερις ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες μέσα σε είκοσι χρόνια. Σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, η έγκαιρη  διάγνωση των ασθενών έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για τον εντοπισμό προειδοποιητικών σημείων μελλοντικών χρόνιων παθήσεων. Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων και οι προληπτικές ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων με επακόλουθη μείωση της ανάγκης για ριζικές και εντατικές θεραπείες.

Η προληπτική ιατρική αλλάζει σταδιακά την εστίαση από τη θεραπεία ασθενειών στην πρόληψη παράλληλα με τη διατήρηση καλής υγείας και ευεξίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι βασικός παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση της φροντίδας των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση και η προληπτική ιατρική, για παράδειγμα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Η ανίχνευση πρώιμου σταδίου μπορεί να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας και να μετριάσει άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών στο νωρίτερο στάδιο, το 90% των γυναικών επιβιώνει της νόσου του για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 5% που διαγνώστηκε σε πιο προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι περαιτέρω βελτιώσεις στη χρήση ψηφιοποιημένων δεδομένων και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 50.000 περισσότερους ανθρώπους να έχουν διαγνωστεί καρκίνος σε πρώιμο στάδιο εντός 15 ετών.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατανοεί σαφώς τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης και τα οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη, καθώς ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα Accelerating Detection of Disease. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και της επανάστασης των δεδομένων για τη μετατροπή της πρόληψης, τη διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και την ενίσχυση της θεραπείας των χρόνιων ασθενειών. Μια νέα γενιά ψηφιακού εξοπλισμού διαγνωστικού ελέγχου είναι επίσης έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης και διαχείρισης των ασθενών. Οι λειτουργικοί, καινοτόμοι σαρωτές CT και MRI είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της διάγνωσης και τη βελτιωμένη θεραπεία, αλλά και ζωτικής σημασίας όσον αφορά την εμπειρία του ασθενούς. Συχνά, όταν υποβάλλονται σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας, το άγχος του ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες κινήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνολογική καινοτομία "απογειώνει" την υγειονομική περίθαλψη

Η εποχή της τεχνολογίας σε κόντρα με την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου

Το πρώτο μεταπτυχιακό στην ψηφιακή υγεία από το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam

Η εφαρμογή των ψηφιακών συστημάτων υγείας στις πόλεις

Τα ψηφιακά συστήματα υγείας χρησιμοποιούν την τεχνολογία πληροφοριών και τα εργαλεία, τις υπηρεσίες και τις διαδικασίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών για να διευκολύνουν την καλύτερη υγεία των ασθενών

Η τεχνολογία κοντά στα προβλήματα της ερωτικής μας ζωής

Ένα app που έχει στην καρδιά του την επιστήμη, βοηθώντας τον χρήστη να διαχειριστεί άβολα ζητήματα σεξουαλικής φύσης. Αλλά και να βελτιώσει την απόλαυση, ακόμα και τις επιδόσεις του στο κρεβάτι μέσω πρακτικών ασκήσεων.

Μάσκα που απενεργοποιεί τους ιούς χρησιμοποιώντας θερμότητα

Μάσκες Κορωνοϊός: Το ΜΙΤ κατασκευάζει μάσκα που εξοντώνει τον Covid 19.  Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μια μάσκα που παγιδεύει και εξουδετερώνει την επιβλαβή δράση του κορονοϊού με όπλο την θερμότητα. Οι μάσκες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στο φιλτράρισμα ιών όπως ο ιός SARS-CoV-2, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης. Μια ομάδα ερευνητών […]

Η εξέλιξη στην ιατρική τεχνολογία φέρνει αυτοματοποιημένα εργαστήρια

Η εργαστηριακή πληροφορική και η ρομποτική μπορεί να λάβουν πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του γνωστού πειραματισμού υψηλής απόδοσης έως τις πλήρεις ψηφιακές πλατφόρμες και τους ενσωματωμένους αισθητήρες για την παρακολούθηση πειραμάτων