Τεχνολογία

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η προληπτική ιατρική επένδυση στο μέλλον

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η προληπτική ιατρική επένδυση στο μέλλον

Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων και οι προληπτικές ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων με επακόλουθη μείωση της ανάγκης για ριζικές και εντατικές θεραπείες.

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η γήρανση του πληθυσμού και οι μεταβαλλόμενες δημογραφικές τάσεις ασκούν αυξανόμενες πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο – μια πίεση που επιδεινώνεται περαιτέρω από την τρέχουσα κρίση στην υγεία και τον οικονομικό της αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό μη μεταδοτικών ασθενειών, γνωστών και ως χρόνιων ασθενειών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μακροχρόνια πάθηση  και εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια Βρετανοί θα ζουν με τέσσερις ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες μέσα σε είκοσι χρόνια. Σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, η έγκαιρη  διάγνωση των ασθενών έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για τον εντοπισμό προειδοποιητικών σημείων μελλοντικών χρόνιων παθήσεων. Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων και οι προληπτικές ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων με επακόλουθη μείωση της ανάγκης για ριζικές και εντατικές θεραπείες.

Η προληπτική ιατρική αλλάζει σταδιακά την εστίαση από τη θεραπεία ασθενειών στην πρόληψη παράλληλα με τη διατήρηση καλής υγείας και ευεξίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι βασικός παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση της φροντίδας των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση και η προληπτική ιατρική, για παράδειγμα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Η ανίχνευση πρώιμου σταδίου μπορεί να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας και να μετριάσει άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών στο νωρίτερο στάδιο, το 90% των γυναικών επιβιώνει της νόσου του για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 5% που διαγνώστηκε σε πιο προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι περαιτέρω βελτιώσεις στη χρήση ψηφιοποιημένων δεδομένων και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 50.000 περισσότερους ανθρώπους να έχουν διαγνωστεί καρκίνος σε πρώιμο στάδιο εντός 15 ετών.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατανοεί σαφώς τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης και τα οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη, καθώς ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα Accelerating Detection of Disease. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και της επανάστασης των δεδομένων για τη μετατροπή της πρόληψης, τη διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και την ενίσχυση της θεραπείας των χρόνιων ασθενειών. Μια νέα γενιά ψηφιακού εξοπλισμού διαγνωστικού ελέγχου είναι επίσης έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης και διαχείρισης των ασθενών. Οι λειτουργικοί, καινοτόμοι σαρωτές CT και MRI είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της διάγνωσης και τη βελτιωμένη θεραπεία, αλλά και ζωτικής σημασίας όσον αφορά την εμπειρία του ασθενούς. Συχνά, όταν υποβάλλονται σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας, το άγχος του ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες κινήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνολογική καινοτομία "απογειώνει" την υγειονομική περίθαλψη

Η εποχή της τεχνολογίας σε κόντρα με την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου

Το πρώτο μεταπτυχιακό στην ψηφιακή υγεία από το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έφυγε από τη ζωή ο εμπνευστής του PDF Τσαρλς Γκέσκε

Τσαρλς Γκέσκε: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο Τσαρλς Τζέσκε («Τσακ»), ο ένας από τους δύο ιδρυτές της Adobe, που βοήθησε στην ανάπτυξη του PDF. Την είδηση έκανε γνωστή η εταιρεία, μέσα από σχετική ανακοίνωσή της.

Τι αλλάζει σε Facebook και Instagram

Social media: Η αρχική ιδέα της εταιρείας βασιζόταν στην εξάλειψη τους άγχους και της ντροπής που προκαλούσε στους χρήστες της ο χαμηλός αριθμός των like, δημιουργώντας τους την πεποίθηση πως δεν είναι αρκετά δημοφιλείς. Μάλιστα, το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στους χρήστες μικρότερης ηλικίας, οι οποίοι έφταναν στο σημείο να διαγράψουν τις φωτογραφίες τους, αν δε λάμβαναν τον επιθυμητό αριθμό των likes.

Προηγμένοι φασματογράφοι εντοπίζουν ακόμα και σημειακές πηγές διοξειδίου του άνθρακα ή μεθανίου

Περιβαλλοντική ρύπανση: Όταν η κυβέρνηση του τότε προέδρου Donald Trump απείλησε το 2016 να διακόψει τη χρηματοδότηση για τους δορυφόρους γεωσκόπησης της NASA, η πολιτεία της Καλιφόρνια απάντησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα εκτόξευε τους δικούς της δορυφόρους.

Εντυπωσιακά Timelapse από το Google Earth

Google Earth: Με τη νέα υπηρεσία οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη μας σε βάθος 37 ετών.

Μυστική βοήθεια σε θύματα κακοποίησης προσφέρει ιστότοπος στην Πολωνία

Η πλειονότητα αυτών που φτάνουν είναι γυναίκες και κάτω των 30 ετών. Η κακοποίηση μπορεί να είναι σωματική ή ψυχολογική και στα χέρια ενός συντρόφου ή συγγενή. Μεταξύ 10% και 20% των περιπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα κλήσεις προς την αστυνομία.

H Νόρα αλ-Ματρουσί είναι η πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που θα εκπαιδευθεί για αστροναύτης

Αραβικά Εμιράτα – Γυναίκα αστροναύτης: Η διαστημική δραστηριότητα των ΗΑΕ εντάσσεται στην στρατηγική που έχουν χαράξει με στόχο να γίνουν μια επιστημονική και τεχνολογική δύναμη και να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο. Τα ΗΑΕ έχουν προγραμματίσει να στείλουν στην επιφάνεια της Σελήνης ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης το 2024 και θέλουν να δημιουργήσουν μια αποικία εκεί στις αρχές του 22ου αιώνα.

Τεχνολογία του Elon Musk επιτρέπει σε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιχνίδια με την σκέψη

Neuralink: Το νέο εμφύτευμα της Neuralink καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα και στέλνει τα δεδομένα ασύρματα σε έναν υπολογιστή που τα αναλύει. Η Neuralink διαβεβαίωσε ότι τα πειραματόζωα της τυγχάνουν καλής μεταχείρισης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων ζώων το βλέπουν με τον ίδιο τρόπο.