Τεχνολογία

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η προληπτική ιατρική επένδυση στο μέλλον

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η προληπτική ιατρική επένδυση στο μέλλον

Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων και οι προληπτικές ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων με επακόλουθη μείωση της ανάγκης για ριζικές και εντατικές θεραπείες.

Ψηφιοποίηση περίθαλψη ασθενής: Η γήρανση του πληθυσμού και οι μεταβαλλόμενες δημογραφικές τάσεις ασκούν αυξανόμενες πιέσεις στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο – μια πίεση που επιδεινώνεται περαιτέρω από την τρέχουσα κρίση στην υγεία και τον οικονομικό της αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, τα συστήματα υγείας αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό μη μεταδοτικών ασθενειών, γνωστών και ως χρόνιων ασθενειών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με μακροχρόνια πάθηση  και εκτιμάται ότι 2 εκατομμύρια Βρετανοί θα ζουν με τέσσερις ή περισσότερες χρόνιες ασθένειες μέσα σε είκοσι χρόνια. Σε αυτό το ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης, η έγκαιρη  διάγνωση των ασθενών έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για τον εντοπισμό προειδοποιητικών σημείων μελλοντικών χρόνιων παθήσεων. Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων και οι προληπτικές ενέργειες μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων με επακόλουθη μείωση της ανάγκης για ριζικές και εντατικές θεραπείες.

Η προληπτική ιατρική αλλάζει σταδιακά την εστίαση από τη θεραπεία ασθενειών στην πρόληψη παράλληλα με τη διατήρηση καλής υγείας και ευεξίας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι βασικός παράγοντας για την πρόληψη ασθενειών και τη διαχείριση της φροντίδας των ασθενών. Η έγκαιρη διάγνωση και η προληπτική ιατρική, για παράδειγμα, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου. Η ανίχνευση πρώιμου σταδίου μπορεί να μειώσει το ποσοστό θνησιμότητας και να μετριάσει άλλες επιπτώσεις στην υγεία. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν διαγνώστηκε με καρκίνο των ωοθηκών στο νωρίτερο στάδιο, το 90% των γυναικών επιβιώνει της νόσου του για τουλάχιστον πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 5% που διαγνώστηκε σε πιο προχωρημένο στάδιο. Εκτιμάται ότι περαιτέρω βελτιώσεις στη χρήση ψηφιοποιημένων δεδομένων και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 50.000 περισσότερους ανθρώπους να έχουν διαγνωστεί καρκίνος σε πρώιμο στάδιο εντός 15 ετών.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατανοεί σαφώς τις δυνατότητες έγκαιρης διάγνωσης και τα οφέλη που προκύπτουν από την ψηφιακή υγειονομική περίθαλψη, καθώς ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα Accelerating Detection of Disease. Το πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης και της επανάστασης των δεδομένων για τη μετατροπή της πρόληψης, τη διευκόλυνση της έγκαιρης διάγνωσης και την ενίσχυση της θεραπείας των χρόνιων ασθενειών. Μια νέα γενιά ψηφιακού εξοπλισμού διαγνωστικού ελέγχου είναι επίσης έτοιμη να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης και διαχείρισης των ασθενών. Οι λειτουργικοί, καινοτόμοι σαρωτές CT και MRI είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας της διάγνωσης και τη βελτιωμένη θεραπεία, αλλά και ζωτικής σημασίας όσον αφορά την εμπειρία του ασθενούς. Συχνά, όταν υποβάλλονται σε εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας, το άγχος του ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες κινήσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η τεχνολογική καινοτομία "απογειώνει" την υγειονομική περίθαλψη

Η εποχή της τεχνολογίας σε κόντρα με την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου

Το πρώτο μεταπτυχιακό στην ψηφιακή υγεία από το πανεπιστήμιο Sheffield Hallam

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.