Greek English French German Italian

ndd optim

Pin It

Μπορώ να βγω, να πιω και να μην μεθύσω; Με τόσα ξενύχτια και party που σας περιμένουν αυτό τον καλοκαίρι, οι συμβουλές των διατροφολόγων για να αποφύγετε τη γνωστή από τον κινηματογράφο σκηνή «βαδίζω και παραμιλώ» σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες...


*Μην πίνετε με άδειο στομάχι: Για να καθυστερήσετε την εκδήλωση της μέθης, θα πρέπει προηγουμένως να έχετε φάει έστω και λίγο, ιδανικά τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά. Αν πιείτε ένα ποτό με άδειο στομάχι, στα επόμενα 5-10 λεπτά η αλκοόλη που περιέχει θα έχει μπει στο αίμα σας. Αντίθετα, αν υπάρχει τροφή στο στομάχι, η αλκοόλη θα απορροφηθεί προοδευτικά και έτσι θα καθυστερήσει ή θα αποφευχθεί εντελώς η μέθη.


*Να αποφεύγετε τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς: Το αλάτι απορροφά τα υγρά του στομαχιού με αποτέλεσμα να μένει περισσότερη ποσότητα αλκοόλ στο στομάχι η οποία δεν διαλύεται.


*Μην πίνετε περισσότερο από ένα ποτά την ώρα: Ο συγκεκριμένος «κανόνας» ισχύει για βαριά ποτά, και όχι για κρασί ή την μπίρα. Αν λοιπόν πιείτε ένα ποτήρι ουίσκι, και μετά ένα άλλο – και πάει λέγοντας, η αλκοόλη θα απορροφηθεί από τον οργανισμό γρηγορότερα απ΄ ότι αν τα πιείτε πιο αργά.


*Προστατευθείτε από «μπόμπες»; Αν ένα ποτό είναι νοθευμένο, σου προκαλεί μέθη από το πρώτο σχεδόν ποτήρι. Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που θα σας βοηθήσει να καταλάβειτε ότι το ποτό είναι «μπόμπα»: δεν πρέπει, όταν το πίνετε, να καίει πολύ τη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Και επειδή φυσικά δεν μπορείτε να γνωρίζετε όλα τα μπαράκια στα νησιά που επισκέπτεστε, ούτε όλους τους μπάρμεν, το καλύτερο απ΄όλα είναι να παραγγέλνετε εμφιαλωμένο κρασί ή μπουκάλι ουίσκι ή άλλο ποτό, και όχι το χύμα.
*Με προσοχή η κατανάλωση των γλυκών ποτών: Τα λικέρ έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Παρόλα αυτά, η γλυκόζη που περιέχουν διευκολύνει την ταχεία απορρόφηση της αλκοόλης στο αίμα, ενώ η γλυκιά γεύση τους υπερκαλύπτει τη γεύση του αλκοόλ με αποτέλεσμα να πίνετε μεγαλύτερες ποσότητες και να προκαλείται μέθη χωρίς να το καταλάβετε. Εκτός από τα λικέρ, προσοχή χρειάζονται τα γλυκά κρασιά, το ρούμι και το γλυκό ουίσκι.


*Τα κοκτέιλ, οι κρυφοί κίνδυνοι: Η ανάμιξη ποτών πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί τα κοκτέιλ επιταχύνουν τη μέθη. Να θυμάστε, πριν φτιάξετε μόνοι σας ένα κοκτέιλ, ότι για «βάση» είναι προτιμότερα τα λευκά ποτά, καθώς δεν τα κάνουν τόσο... δυναμίτες!



Ν.Ζ


Pin It

Cook name