Editorial

Nοσοκομεία: Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Nοσοκομεία: Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Τώρα το υπουργείο υγείας αντιλαμβάνεται ότι οι δαπάνες στα νοσοκομεία έχουν ξεφύγει και αναζητά τον λόγο που συνέβη αυτό και τους υπεύθυνους.Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αποδίδουν τα αυξημένα έξοδα των νοσοκομείων στους εξής λόγους :

  • Στα χειρουργεία που αυξήθηκαν μετά το «πάγωμα» της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν. Σήμερα τα περισσότερα χειρουργεία στα νοσοκομεία λειτουργούν κατά 100%, ενώ μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί, κάτι που εξαρτάται από τον Διοικητή της κάθε υγειονομικής μονάδας.
  • Στην λειτουργία των νέων ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας ,έχουν ρίξει έξω τον προϋπολογισμό.
  • Στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου τους περασμένους μήνες.

Εμείς θα τους πούμε που οφείλονται, αφού τους τα έχουμε γράψει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν:

Όταν διαβάζει κανείς , ότι υπάρχει «ηλεκτρονικό μάτι» παρακολούθησης των αποθεμάτων, ότι δημιουργήθηκαν οκτώ κεντρικές αποθήκες σε στρατηγικά σημεία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες πανελλαδικά, ότι εκσυγχρονίστηκε το παρατηρητήριο τιμών και ότι υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές υλικών «πρώτης γραμμής» που απαντούν στις σύγχρονες ιατρικές ανάγκες δημιουργούν το πλαίσιο για την επόμενη φάση , μόνο να γελά μπορεί.!

  • Όταν γράφονται ύμνοι  για το έργο της ΕΚΑΠΥ και ταυτόχρονα αλλάζει ο πρόεδρος της, τι να σκεφτεί κανείς. Που είναι το ψέμα και που η αλήθεια;Ότι τα έκανε όλα πάρα πολύ καλά ή ότι απέτυχε;
  • Όταν παρουσιάζονται στοιχεία για την εξοικονόμηση από τις προμήθειες που έκανε τα οποία είναι αληθινά μέσα από μία υπερβολή αφού οι αρχικές τιμές είναι στα ύψη για να φανεί η μείωση των τιμών μετά. Έχουμε γράψει πολλές φορές για αναλώσιμα που αγόρασε η ΕΚΑΠΥ σε πενταπλάσιες και εξαπλάσιες τιμές από τα νοσοκομεία ,ενώ οι ποσότητες που  προμηθεύτηκε  και ήταν πολλαπλάσιες.

Ούτε κανείς  αντιλαμβάνεται τη δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Αποθέματος που βρίσκεται σε κεντρικές αποθήκες ανά υγειονομική περιφέρεια (δηλαδή επτά στο σύνολο) αλλά και στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας και ότι τα νοσοκομεία δεν προβαίνουν στην προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας(ΜΑΠ) έναντι του κορωνοϊού, αλλά όλα τα συγκεκριμένα υλικά τα προμηθεύονται από τις αποθήκες που γέμισαν μέσω κεντρικών διαγωνισμών. Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις για απευθείας ανάθεσης ΜΑΠ από τα νοσοκομεία και τους φορείς υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας δε βλέπει αυτές τις προμήθειες;  Δεν τραβάει το αυτί αυτών των διοικητών  που το μόνο που κάνουν είναι μελέτες και διευθέτηση των κρεβατιών στους έχοντας μπάρμπα στην Κορώνη σε κάθε εφημερία;

  • Κανένας από όσους γνωρίζουν από προμήθειες δεν μπορεί να κατανοήσει πως θα γίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των αποθεμάτων στα υλικά των νοσοκομείων μέσω του ΕΣΗΔΗΣ .
  • Όσο δε για τη κοινή κωδικοποίηση των υλικών ας μη μιλήσουμε γιατί θα μας πιάσουν τα κλάματα, αφού όλοι την εξαγγέλλουν και κάνει την κάνει. Όχι γιατί είναι τόσο δύσκολη αλλά γιατί όλοι βάζουν τους ιδίους αποτυχημένους συμβούλους τους και τις εταιρείες να την κάνουν επειδή ανήκουν στους «φίλους» . Λογικό γιατί κανείς δε νοιάστηκε για την υγεία αλλά για τα <<φιλαράκια>>.
  • Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημόσια Νοσοκομεία: Τι συμβαίνει με τα οικονομικά τους;

Ας ρυθμιστούν τα αυτονόητα και μετά η σπατάλη καυσίμων στα νοσοκομεία

Tο φάντασμα της Αξιολόγησης των Διοικητών και οι διορισμοί από το «παράθυρο»

Γιώργος Βογιατζής: Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας είναι επαρκής ; Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Αποκλειστικό : Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός παίρνει δανεικά από το οφθαλμιατρείο του!

Πλήρης δικαίωση του Healthweb.gr! Από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΗealthWeb ξεκίνησε η έρευνα για τα αντικαρκινικά φάρμακα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χιλιάδες ληγμένα φάρμακα σαπίζουν στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων

Απερχόμενος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός:μιλάει στο LIFE2DAY για την διάσωση, σπατάλες & προκλήσεις των επόμενων χρόνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΣΔΙΤ προς αποφυγή και 'Γεφύρι της Άρτας'

Η δημιουργία του ΣΔΙΤ ‘’ Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» , η παλαιά  ΧΡΩΠΕΙ θα αποτελέσει ένα έργο προς αποφυγή , ειδικά για να εφαρμοστεί και στα νοσοκομεία όπως εξαγγέλλεται.

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

Η πορεία των οικονομικών των νοσοκομείων πάει από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον αφού τα ληξιπρόθεσμα έχουν ανέλθει στα 1.215 εκατ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Αύξηση 33,6% μέσα σε δύο μήνες από 909 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 έφτασαν στα 1.215 εκατομμύρια ευρώ .

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.