Editorial

Nοσοκομεία: Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Nοσοκομεία: Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.

Τώρα το υπουργείο υγείας αντιλαμβάνεται ότι οι δαπάνες στα νοσοκομεία έχουν ξεφύγει και αναζητά τον λόγο που συνέβη αυτό και τους υπεύθυνους.Οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας αποδίδουν τα αυξημένα έξοδα των νοσοκομείων στους εξής λόγους :

  • Στα χειρουργεία που αυξήθηκαν μετά το «πάγωμα» της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που υπήρχαν. Σήμερα τα περισσότερα χειρουργεία στα νοσοκομεία λειτουργούν κατά 100%, ενώ μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχουν ακόμη κάποιοι περιορισμοί, κάτι που εξαρτάται από τον Διοικητή της κάθε υγειονομικής μονάδας.
  • Στην λειτουργία των νέων ΜΕΘ που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας ,έχουν ρίξει έξω τον προϋπολογισμό.
  • Στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου τους περασμένους μήνες.

Εμείς θα τους πούμε που οφείλονται, αφού τους τα έχουμε γράψει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν:

Όταν διαβάζει κανείς , ότι υπάρχει «ηλεκτρονικό μάτι» παρακολούθησης των αποθεμάτων, ότι δημιουργήθηκαν οκτώ κεντρικές αποθήκες σε στρατηγικά σημεία ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες πανελλαδικά, ότι εκσυγχρονίστηκε το παρατηρητήριο τιμών και ότι υπάρχουν τεχνικές προδιαγραφές υλικών «πρώτης γραμμής» που απαντούν στις σύγχρονες ιατρικές ανάγκες δημιουργούν το πλαίσιο για την επόμενη φάση , μόνο να γελά μπορεί.!

  • Όταν γράφονται ύμνοι  για το έργο της ΕΚΑΠΥ και ταυτόχρονα αλλάζει ο πρόεδρος της, τι να σκεφτεί κανείς. Που είναι το ψέμα και που η αλήθεια;Ότι τα έκανε όλα πάρα πολύ καλά ή ότι απέτυχε;
  • Όταν παρουσιάζονται στοιχεία για την εξοικονόμηση από τις προμήθειες που έκανε τα οποία είναι αληθινά μέσα από μία υπερβολή αφού οι αρχικές τιμές είναι στα ύψη για να φανεί η μείωση των τιμών μετά. Έχουμε γράψει πολλές φορές για αναλώσιμα που αγόρασε η ΕΚΑΠΥ σε πενταπλάσιες και εξαπλάσιες τιμές από τα νοσοκομεία ,ενώ οι ποσότητες που  προμηθεύτηκε  και ήταν πολλαπλάσιες.

Ούτε κανείς  αντιλαμβάνεται τη δημιουργία Εθνικού Στρατηγικού Αποθέματος που βρίσκεται σε κεντρικές αποθήκες ανά υγειονομική περιφέρεια (δηλαδή επτά στο σύνολο) αλλά και στην κεντρική αποθήκη του υπουργείου Υγείας και ότι τα νοσοκομεία δεν προβαίνουν στην προμήθεια Μέσων Ατομικής Προστασίας(ΜΑΠ) έναντι του κορωνοϊού, αλλά όλα τα συγκεκριμένα υλικά τα προμηθεύονται από τις αποθήκες που γέμισαν μέσω κεντρικών διαγωνισμών. Υπάρχουν χιλιάδες αποφάσεις για απευθείας ανάθεσης ΜΑΠ από τα νοσοκομεία και τους φορείς υγείας. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας δε βλέπει αυτές τις προμήθειες;  Δεν τραβάει το αυτί αυτών των διοικητών  που το μόνο που κάνουν είναι μελέτες και διευθέτηση των κρεβατιών στους έχοντας μπάρμπα στην Κορώνη σε κάθε εφημερία;

  • Κανένας από όσους γνωρίζουν από προμήθειες δεν μπορεί να κατανοήσει πως θα γίνεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των αποθεμάτων στα υλικά των νοσοκομείων μέσω του ΕΣΗΔΗΣ .
  • Όσο δε για τη κοινή κωδικοποίηση των υλικών ας μη μιλήσουμε γιατί θα μας πιάσουν τα κλάματα, αφού όλοι την εξαγγέλλουν και κάνει την κάνει. Όχι γιατί είναι τόσο δύσκολη αλλά γιατί όλοι βάζουν τους ιδίους αποτυχημένους συμβούλους τους και τις εταιρείες να την κάνουν επειδή ανήκουν στους «φίλους» . Λογικό γιατί κανείς δε νοιάστηκε για την υγεία αλλά για τα <<φιλαράκια>>.
  • Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

 

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δημόσια Νοσοκομεία: Τι συμβαίνει με τα οικονομικά τους;

Ας ρυθμιστούν τα αυτονόητα και μετά η σπατάλη καυσίμων στα νοσοκομεία

Tο φάντασμα της Αξιολόγησης των Διοικητών και οι διορισμοί από το «παράθυρο»

Γιώργος Βογιατζής: Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας είναι επαρκής ; Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Αποκλειστικό : Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός παίρνει δανεικά από το οφθαλμιατρείο του!

Πλήρης δικαίωση του Healthweb.gr! Από το αποκλειστικό ρεπορτάζ του ΗealthWeb ξεκίνησε η έρευνα για τα αντικαρκινικά φάρμακα

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χιλιάδες ληγμένα φάρμακα σαπίζουν στις αποθήκες των δημόσιων νοσοκομείων

Απερχόμενος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός:μιλάει στο LIFE2DAY για την διάσωση, σπατάλες & προκλήσεις των επόμενων χρόνων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η λύση των απογευματινών χειρουργείων δεν φαίνεται να είναι η πιο ρεαλιστική

Πολύς λόγος γίνεται για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων από 1ης Μαρτίου . Συνεχώς ανακύπτουν όμως προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται ν’ αντιμετωπίζονται ρεαλιστικά.

Διαγωνισμός για διοικητές ΥΠΕ και Νοσοκομείων: Στοίχημα αλά ΟΠΑΠ ή πραγματικές διαδικασίες ΑΣΕΠ

Ο αριθμός των υποψηφίων διοικητών – υποδιοικητών ΥΠΕ και νοσοκομείων δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο αναμενόταν.Τα « ειδικά» πτυχία που απαιτούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος και η « ειδική» προϋπηρεσία απέτρεψε πάρα πολλούς να δηλώσουν αφού τα εξέλαβαν ως σημάδια για συγκεκριμένους υποψήφιους που θα επανατοποθετηθούν νόμιμα αυτή τη φορά.

Ο  ΕΟΦ ανακοίνωσε τις πωλήσεις των φαρμάκων μετά από 3 χρόνια και τα ποσά είναι λάθος

Τελικά μέχρι να ανακοινώσει ο ΕΟΦ τις πωλήσεις των φαρμάκων ( μετά από  3 χρόνια και συνεχή δημοσιεύματα του healthweb) , οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 17,66 % από το 2020 έως το 2023. Δεν μπορούμε να είμαστε όμως και σίγουροι για τα ποσά της φαρμακευτικής δαπάνης αφού αυτά που αναγράφονται είναι λάθος! Ναι, μετά […]

Αληθεύει ότι προϋπολογισμοί είναι χαμηλότεροι των πραγματικών δαπανών στα νοσοκομεία στο τέλος του 2023;

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο υγείας ότι τα  νοσοκομεία θα έχουν για πρώτη φορά τους προϋπολογισμούς τους από την αρχή του έτους και με αυτό τον τρόπο θα ωφεληθεί και το σύστημα υγείας και οι ασθενείς.