Editorial

Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 :Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Μεσοπρόθεσμο 2023 – 2026 :Λιτότητα και στην Υγεία προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης με την εγκύκλιο  κατάρτισης του νέου Μεσοπρόθεσμου για την περίοδο (2023 -2026) ζήτησε την αυστηρή συγκράτηση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι δημοσιονομικοί στόχοι για τα πλεονάσματα που επανέρχονται από το 2023.

Της Νικολέτας Ντάμπου

Η εγκύκλιος θέτει νέες κατώτατες οροφές που μειώνουν τις συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού για τον επόμενο χρόνο κατά 3,3 δις ευρώ στα 67,9 δις ευρώ από 64,6 δις ευρώ που θα ανέλθουν το 2022.Την ίδια στιγμή μειωμένο κατά 2,6 δις ευρώ σε σχέση με φέτος είναι το ανώτατο όριο δαπανών κατά ESA που διαμορφώνεται στα 62,9 δις ευρώ από 65,6 δις ευρώ. Παράλληλα το Γενικό Λογιστήριο εφιστά την προσοχή των φορέων στις απλήρωτες υποχρεώσεις όχι μόνο για το γεγονός ότι οι χαμηλές ταχύτητες αποπληρωμής αποτελούν μελανό σημείο για τους θεσμούς αλλά επειδή το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του ισοζυγίου και του πρωτογενούς αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης.

Επί της ουσίας ακολουθείται κατά γράμμα η ντιρεκτίβα με τις συστάσεις από τις Βρυξέλλες προς τα κράτη μέλη με υψηλά ελλείμματα και δημόσιο χρέος, όπως η Ελλάδα, που θα πρέπει να επιταχύνουν το βηματισμό τους προς την δημοσιονομική πειθαρχία αποφεύγοντας οριζόντιες και μόνιμες παρεμβάσεις που θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα σταλεί αρχές Μαΐου στις Βρυξέλλες και θα είναι αυτό που θα οδηγήσει την χώρα από την ενισχυμένη σε μία πιο χαλαρή εποπτεία ,  όμοια με αυτή που ακολουθείται στην  Ιρλανδία , Πορτογαλία , Ισπανία και Κύπρο.

Φορείς Υγείας ( Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ – ΥΠΕ, ΕΟΠΥΥ)

Για το Υπουργείο Υγείας η εγκύκλιος προβλέπει μία μείωση 11 εκατομμύρια € το 2023 και άλλα 11 εκατομμύρια εύρω επιπλέον για τα έτη 2024 -2026. Επίσης, οι επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία, ΥΠΕ μειώνονται κατά 210 εκατομμύρια € για την ίδια περίοδο. Το συνολικό ποσό για το 2022 είναι κατ’ εκτίμηση 4.628.984.000 € ενώ για το 2023 είναι 4.431.174.000 € , μειωμένο κατά 197.810.000€ . Θα πρέπει να τονιστεί ότι στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται και τα ποσά από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Και ρωτάμε εμείς:

  • Πως θα γίνουν προσλήψεις όπως εξαγγέλλονται αφού το ποσό για το προσωπικό μειώνεται έστω και οριακά την ίδια στιγμή που «ξεπαγώνουν» οι τριετίες και θα δοθούν αυξήσεις λόγω πληθωρισμού;

  • Πως θα ανταπεξέλθουν τα νοσοκομεία στις υποχρεώσεις τους όταν μειώνεται κατά 210 εκατομμύρια € ο προϋπολογισμός τους και αναμένεται αύξηση των τιμών των υλικών , των προϊόντων, των μηχανημάτων και των υπηρεσιών,  λόγω της αύξησης της τιμής του πετρελαίου;

Τέλος,  για τις απλήρωτες υποχρεώσεις πέραν των στοιχείων εσόδων – εξόδων ,τους ζητείται στο ύψος των συσσωρευμένων οφειλών να καταγράφονται όλες ανεξαιρέτως οι απλήρωτες υποχρεώσεις, ασχέτως αν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όχι. Επίσης, να γίνεται πρόβλεψη για το εκάστοτε ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων για κάθε έτος της περιόδου 2022-2026 ως εξής:

  • Ύψος απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος του προηγούμενου έτους, μείον (-) πληρωμές για εξοφλήσεις απλήρωτων υποχρεώσεων παλαιών ετών στο τρέχον έτος, πλέον(+) νέες απλήρωτες υποχρεώσεις του τρέχοντος έτους( αν δημιουργηθούν) = νέο ύψος απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Τα στοιχεία του ύψους των απλήρωτων υποχρεώσεων στο τέλος του έτους είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του ισοζυγίου και του πρωτογενούς αποτελέσματος γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών ESA 2010.

  • Η μη τήρηση των δεσμεύσεων θα φέρει παράταση των μεταμνημονιακών περιορισμών. ( Πως το είπαμε αυτό ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και κάνουμε ότι θέλουμε γιατί είμαστε κυρίαρχοι!!).  www.healthweb.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μητσοτάκης: Νέα εποχή για την Ελλάδα -Συνολικά 57 δισ. ευρώ με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

700.000 ευρώ στους εργαζόμενους του ΕΟΦ ως κίνητρο απόδοσης

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

Αντώνης Δημόπουλος μεταρρυθμιστικό διαρκές: Μετά την Πανδημία

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η Υγεία στην έκθεση Πισσαρίδη-Αντώνης Δημόπουλος

Τ. Γεωργακόπουλος: Η κινητοποίηση των διαγνωστικών θα έπρεπε να είναι διαρκής από το 2013

π.Υγείας-Φάρμακα 1α: Θα αλλάξουν τον νόμο για νομιμοποίηση της απόφασης Πολάκη ή θα αλλάξουν την απόφαση Πολάκη ;

119 εκατ.€ λιγότερα έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα το 2018

1,942 δις.προβλέπονται τα έσοδα του ΕΣΥ για το 2019. Όλα όσα είπε ο Υπουργός για τον προϋπολογισμό

Θ. Τρύφων: νομοθετήθηκαν μέτρα στην Υγεία & το Φάρμακο ακατάλληλα για την Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο αντίκτυπος στην Υγεία από την επαναφορά δημοσιονομικών κανόνων στην ΕΕ

Γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024, έδωσε η Κομισιόν και τον Μάιο θα κάνει συστάσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χρέους της, οι οποίες θα καθορίζουν το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής που θα πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό του 2024. Καταργείται από το 2024 η ρήτρα διαφυγής.

Ελλείψεις φαρμάκων : Ερωτήματα για να βελτιωθεί η κατάσταση σε μόνιμη βάση

Συχνά πυκνά εμφανίζονται ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά τα τελευταία 10 - 12 χρόνια, όμως δεν ασχολήθηκε κανείς επισταμένα να εξετάσει ποια είναι η γενεσιουργός αιτία αυτού του προβλήματος.

Η εξοικονόμηση ‘’ φάντασμα ‘’ που πέτυχε το Υπ. Υγείας για το φάρμακο

Είναι να απορεί κανείς με τις γνώσεις οικονομικών που έχουν στο υπουργείο Υγείας. Μιλάνε για εξοικονόμηση που πέτυχαν οι πολυμελείς και ανομοιογενείς  επιτροπές για το φάρμακο με τη  μείωση των τιμών που πέτυχαν στις συμφωνίες για τους κλειστούς προϋπολογισμούς.

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Είναι σε όλους πλέον φανερό ότι το ΕΣΥ κάθε μέρα καταρρέει. Όχι γιατί το γράφουμε εμείς αλλά γιατί το διαπιστώνουν οι ασθενείς όταν προσέρχονται στα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία.

Έρχεται συμμετοχή των ασθενών στα ιατροτεχνολογικά;

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε πρόσφατα σε συνέδριο ότι ο λήπτης υπηρεσιών υγείας θα συμμετέχει στην αγορά ιατροτεχνολογικών ‘’ Εφόσον δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός. « Δεν υπάρχει λύση.» , τόνισε.