Παρασκήνιο

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

Ο ΕΟΠΠΥ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός του δημοσίου και της Υγείας με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 6,7 δις ευρώ ετησίως. Πολύ πιο μικρότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουνισολογισμό και τους επιβάλλεται πρόστιμο εάν δεν το κάνουν. Ο ΕΟΠΠΥ όμως δεν δημοσιεύει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια παρόλο που μεγαλώνει συνεχώς το ποσό που διαχειρίζεται και επιβάλλει clawback και rebate στους παρόχους.

Ποτέ δεν έδωσε ο ΕΟΠΥΥ αναλυτικά στοιχεία στους παρόχους για τις δαπάνες που τους αφορούν απλά τους καταλογίζει το clawback χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Και μάλιστα τους το παρακρατά προκαταβολικά κατά την εκκαθάριση αιφνιδιάζοντάς τους και βγάζοντας τους εκτός προϋπολογισμού και πολλές φορές τους οδηγεί στο κλείσιμο των εταιριών .

Νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ο ΕΟΠΠΥ είναι ένας χρηματοδοτικός πυλώνας για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταβιβάζοντας τους , θεωρητικά, κάθε χρόνο 888 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020 όμως αντί για 888 εκατομμύρια € μεταβίβασε 777 εκατομμύρια € , υποχρηματοδοτώντας τα νοσοκομεία του εσύ κατά 111 εκατομμύρια €. Οφείλει η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ να δικαιολογήσει την υποχρηματοδότηση αυτή των νοσοκομείων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με τεράστιες ανάγκες σε υλικά. Αποφάσισε το Μάιο να αυξήσει το clawback για τα  νοσοκομειακά φάρμακα από 58,5 εκατομμύρια € σε 147,5 εκατομμύρια για το 2021. Με βάση τον προϋπολογισμό του 2021 θα πληρωθούν τα εμβόλια του 2020 ( 50 εκατομμύρια ευρώ ) φτάνοντας συνολικά την δαπάνη στα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώην και νυν διοικητές

Τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΠΥΥ  κινείται χωρίς πυξίδα αφού η επιδίωξη των τελευταίων διοικητών του,  ήταν μόνο να γαντζωθούν στην καρέκλα για να χτίσουν την καριέρα τους στο πανεπιστήμιο , να γίνουν αργότερα σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες πρωτοβάθμιας υγείας και κάποιοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι να αναβαθμιστούν αφού παρουσιάστηκαν με πολλά προσόντα τα οποία όμως πραγματικά δεν είχαν. Απόδειξη ότι στην διαδικασία επιλογής του νέου διοικητή και του νέου προέδρου είναι σε πολύ χαμηλή θέση και γίνονται εναγώνιες προσπάθειες  να μπει στη δεκάδα των υποψηφίων μπας  και επιλεγεί από τον Υπουργό Υγείας. Όμως ότι και να γίνει ήταν και θα παραμείνει πολύ χαμηλά στα προσόντα σε σχέση με τους άλλους συνυποψηφίους της αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν η ‘’άριστη’’ επιλογή αλλά μία επιλογή που εξυπηρετούσε. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναγράφει έσοδα 6.644 εκατομμύρια €, ενώ στο πρόσφατο νόμο 4813 / 2021 αναγράφονται 5. 333εκατομμύρια ευρώ σαν έσοδα . Στον προϋπολογισμό του 2021 ο ΕΟΠΠΥ αναγράφει 2.359.500.000 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη , ενώ  στο μεσοπρόθεσμο 2022 – 2025 αναγράφονται 2.666.000.000 ευρώ . Γιατί μόνο για την φαρμακευτική δαπάνη υπάρχει μία απόκλιση 307.000.000 ευρώ , καθόλου ευκαταφρόνητη . Αυτή ,ποιος θα την πληρώσει;

Οι φαρμακευτικές εταιρίες  με επιπλέον clawback .

 

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ : Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις

ΕΛ.ΑΣ : Οι δηλώσεις για την απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ

Βαλτάς : Θα ζητήσει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

ΕΟΠΥΥ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζει καλύτερα και να μην εκτίθεται»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΚΑΠΥ: ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων

ΕΚΑΠΥ : ‘’Βροχή’’ θα πέφτουν οι ενστάσεις στους διαγωνισμούς  για  προμήθεια νοσοκομειακών φαρμάκων . Ανεπίδεκτοι μαθήσεως οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Υγείας για το Φάρμακο .

Δικαίωση του healthweb.gr ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν τα ιατροτεχνολογικά

Τελικά δικαιωθήκαμε στο www.healthweb.gr όταν γράφαμε πριν λίγο καιρό ότι οι ασθενείς θα πληρώνουν από την τσέπη τους τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα εάν επιλέξουν  κάτι άλλο από αυτό που προσφέρει το νοσοκομείο.

Το νόμιμο, το ηθικό για διοικητές νοσοκομείων & τον νέο Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας

Στο healthweb.gr έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι οι τοποθετήσεις των διοικητών στα νοσοκομεία δεν είναι νόμιμες αφού δεν έγιναν με τον νόμο ν.4622/2019 .Παρ’όλο που εμμέσως το υπουργείο υγείας το αποδέχθηκε αντί να διορίσει τους νέους διοικητές με βάση το νόμο (άρα νόμιμα), απλά τους άλλαξε όνομα και τους ονόμασε προσωρινούς διοικητές!