Παρασκήνιο

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

ΕΟΠΥΥ: Συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

Ο ΕΟΠΠΥ είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός του δημοσίου και της Υγείας με προϋπολογισμό που ξεπερνάει τα 6,7 δις ευρώ ετησίως. Πολύ πιο μικρότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουνισολογισμό και τους επιβάλλεται πρόστιμο εάν δεν το κάνουν. Ο ΕΟΠΠΥ όμως δεν δημοσιεύει ισολογισμό τα τελευταία χρόνια παρόλο που μεγαλώνει συνεχώς το ποσό που διαχειρίζεται και επιβάλλει clawback και rebate στους παρόχους.

Ποτέ δεν έδωσε ο ΕΟΠΥΥ αναλυτικά στοιχεία στους παρόχους για τις δαπάνες που τους αφορούν απλά τους καταλογίζει το clawback χωρίς περαιτέρω ανάλυση. Και μάλιστα τους το παρακρατά προκαταβολικά κατά την εκκαθάριση αιφνιδιάζοντάς τους και βγάζοντας τους εκτός προϋπολογισμού και πολλές φορές τους οδηγεί στο κλείσιμο των εταιριών .

Νοσοκομεία του ΕΣΥ

Ο ΕΟΠΠΥ είναι ένας χρηματοδοτικός πυλώνας για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μεταβιβάζοντας τους , θεωρητικά, κάθε χρόνο 888 εκατομμύρια ευρώ. Το 2020 όμως αντί για 888 εκατομμύρια € μεταβίβασε 777 εκατομμύρια € , υποχρηματοδοτώντας τα νοσοκομεία του εσύ κατά 111 εκατομμύρια €. Οφείλει η διοίκηση του ΕΟΠΠΥ να δικαιολογήσει την υποχρηματοδότηση αυτή των νοσοκομείων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με τεράστιες ανάγκες σε υλικά. Αποφάσισε το Μάιο να αυξήσει το clawback για τα  νοσοκομειακά φάρμακα από 58,5 εκατομμύρια € σε 147,5 εκατομμύρια για το 2021. Με βάση τον προϋπολογισμό του 2021 θα πληρωθούν τα εμβόλια του 2020 ( 50 εκατομμύρια ευρώ ) φτάνοντας συνολικά την δαπάνη στα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Πρώην και νυν διοικητές

Τα τελευταία χρόνια ο ΕΟΠΥΥ  κινείται χωρίς πυξίδα αφού η επιδίωξη των τελευταίων διοικητών του,  ήταν μόνο να γαντζωθούν στην καρέκλα για να χτίσουν την καριέρα τους στο πανεπιστήμιο , να γίνουν αργότερα σύμβουλοι σε ιδιωτικές εταιρείες πρωτοβάθμιας υγείας και κάποιοι πρώην δημόσιοι υπάλληλοι να αναβαθμιστούν αφού παρουσιάστηκαν με πολλά προσόντα τα οποία όμως πραγματικά δεν είχαν. Απόδειξη ότι στην διαδικασία επιλογής του νέου διοικητή και του νέου προέδρου είναι σε πολύ χαμηλή θέση και γίνονται εναγώνιες προσπάθειες  να μπει στη δεκάδα των υποψηφίων μπας  και επιλεγεί από τον Υπουργό Υγείας. Όμως ότι και να γίνει ήταν και θα παραμείνει πολύ χαμηλά στα προσόντα σε σχέση με τους άλλους συνυποψηφίους της αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν η ‘’άριστη’’ επιλογή αλλά μία επιλογή που εξυπηρετούσε. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ αναγράφει έσοδα 6.644 εκατομμύρια €, ενώ στο πρόσφατο νόμο 4813 / 2021 αναγράφονται 5. 333εκατομμύρια ευρώ σαν έσοδα . Στον προϋπολογισμό του 2021 ο ΕΟΠΠΥ αναγράφει 2.359.500.000 ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη , ενώ  στο μεσοπρόθεσμο 2022 – 2025 αναγράφονται 2.666.000.000 ευρώ . Γιατί μόνο για την φαρμακευτική δαπάνη υπάρχει μία απόκλιση 307.000.000 ευρώ , καθόλου ευκαταφρόνητη . Αυτή ,ποιος θα την πληρώσει;

Οι φαρμακευτικές εταιρίες  με επιπλέον clawback .

 

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΕΟΠΥΥ : Εξυπηρέτηση ασφαλισμένων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις

ΕΛ.ΑΣ : Οι δηλώσεις για την απάτη κατά του ΕΟΠΥΥ

Βαλτάς : Θα ζητήσει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου χορήγησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων

ΕΟΠΥΥ: «Ο ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζει καλύτερα και να μην εκτίθεται»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κίκιλιας συγκρότησε Επιτροπή Διαχείρισης Προμηθειών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19 και όρισε πρόεδρο τον εαυτό του . Δηλαδή ο Υπουργός Υγείας θα εισηγείται στον εαυτό του την προμήθεια των εμβολίων .

Οι εκλογές του ΣΦΕΕ Θα διεξαχθούν στις17 Ιουνίου

Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021  και στην οποία θα διεξαχθούν  και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ.

Άφαντη η Mobile εφαρμογή του ΕΟΦ για την υποβολή ανεπιθύμητων ενεργειών

Η εφαρμογή Mobile για την απευθείας αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών  των φαρμάκων στον ΕΟΦ δεν λειτουργεί , μία περίοδο που λόγω της πανδημίας του COVID 19 θα μπορούσαν εκατομμύρια Έλληνες που εμβολιάζονται να αναφέρουν τις παρενέργειες των εμβολίων και να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα. Παράλληλα, οι Έλληνες πολίτες θα είχαν την δυνατότητα να ενημερώνονται  για τον αριθμό […]

Ιδού η νέα επιτροπή για προμήθειες αντιμετώπισης της COVID-19

Νέα ειδική Τριμελής Επιτροπή συγκροτήθηκε σήμερα από το Υπουργείο Υγείας  με σκοπό την  παρακολούθηση και παραλαβή για διαγωνισμούς  που αφορούν την Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας, για έκτακτες καταστάσεις αντιμετώπισης αναγκών δημόσιας υγείας από την εμφάνιση και διασπορά του κορωνοϊού COVID-19.

Υπουργείο Υγείας : 125.000,00 € για δράσεις αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων της COVID 19

Eκατόν είκοσι πέντε χιλιάδας ευρώ ( 125.000,00 €) θα δαπανήσει το Υπουργείο Υγείας για τον Μηχανισμό Υποστήριξης για τον συντονισμό, υλοποίηση και παρακολούθηση εφαρμογής δράσεων για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από την COVID-19.