Ρεπορτάζ Υγείας

ΕΟΠΥΥ ΑΠΑΤΗ ΕΛ.ΑΣ : Η υπόθεση ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες ασφαλισμένους

ΕΟΠΥΥ ΑΠΑΤΗ ΕΛ.ΑΣ : Η υπόθεση ζημιώνει το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες ασφαλισμένους

ΕΟΠΥΥ ΑΠΑΤΗ ΕΛ.ΑΣ : Η αστυνομία σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ κατάφεραν να εξαρθρώσουν σπείρα που η δράση της ξεκίνησε το 2015 και χρέωσε το ελληνικό δημόσιο με το αστρονομικό ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Μέσα απο την  συνεργασία της Οικονομικής Αστυνομίας  και του  Εθνικού  Οργανισμού  Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που από τον Απρίλιο του 2015 πραγματοποιούσε απάτες σε βάρος του οργανισμού  , ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Παρακάτω ακολουθούν οι δηλώσεις των εκπροσώπων της αστυνομίας για το πως κατάφεραν να φτάσουν στην εξάρθρωση της οργάνωσης.

.

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας,

 • «Μετά από μεθοδικές έρευνες και την συνδυαστική μελέτη πληροφοριών και δεδομένων καταφέραμε να εξαρθρώσουμε μια πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που πραγματοποιούσε απάτες σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και προέβαινε στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού. Συνολικά συλλάβαμε, 13 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη, τη λογίστρια και δυο ιατρούς, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, μεταξύ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όπως σας ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου το παράνομο οικονομικό όφελος της οργάνωσης υπερβαίνει τα 5.000.000 ευρώ. Η αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, ενώ κατά τις έρευνες που πραγματοποιήσαμε μεταξύ άλλων κατασχέσαμε 246.980 ευρώ, όπλα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.
 • Από το 2015 οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.
 • Τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, (κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου), και στη συνέχεια εξαπατούσαν τον ΕΟΠΥΥ με την αποζημίωσή τους για τις εν λόγω συνταγογραφήσεις.
 • Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξετασθεί οι ασφαλιζόμενοι, είτε συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθηση, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.
 • Από την έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων, που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης μέσω των οποίων εξυπηρετούσαν την εγκληματική τους δραστηριότητα, ενώ παράλληλα εντοπίσαμε άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους.
 • Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι απέφευγαν την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.
 • Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών και αναμιγνύονταν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Τα χρήματα στη συνεχεία, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες μέσω σύστασης νέων υποκαταστημάτων, μίσθωσης χώρων κ.α., είτε ξοδεύονταν σε τυχερά παίγνια και άλλες δαπάνες.

Δηλώσεις της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ

 • Είναι μια υπόθεση που έχει ζημιώσει τουλάχιστον κατά 5.000.000 ευρώ το Ελληνικό Δημόσιο και τους Έλληνες ασφαλισμένους.
 • Υπήρξε στενή συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.
 • ο ΕΟΠΥΥ θα ζητήσει την αποκατάσταση στο ακέραιο της ζημιάς που υπέστη από τους υπαιτίους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

ΠΑ.ΣΥ.Π.Υ.: Η κλοπή των €5 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ  να μην γίνει clawback 

PhRMA Innovation Forum: Προτεραιότητα οι δομικές μεταρρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι να κάνετε εάν κολλήσετε την ευλογιά των πιθήκων - Συμπτώματα, εμβολιασμοί και θεραπείες

«Ο Φέντον και ο Δασκαλάκης θα ηγηθούν της στρατηγικής και των επιχειρήσεων της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρέχουσας επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης αύξησης της διαθεσιμότητας τεστ, εμβολιασμών και θεραπειών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. Ωστόσο, άλλες πολιτείες δεν έχουν εκδώσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης παρά τα αυξανόμενα κρούσματα.

Παγκόσμια ενημέρωση για την εξάπλωση του κορωνοϊού

* Τα νοικοκυριά της Ιαπωνίας αύξησαν τις δαπάνες για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες τον Ιούνιο, καθώς η ζήτηση για ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκε ως θετικό σημάδι για ευρύτερες προοπτικές ανάκαμψης.

Πώς ξεκίνησε νωρίς η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια covid και την εγκυμοσύνη και γιατί δεν θα εξαφανιστεί

Η απόφαση να καθυστερήσουν ή να αποφύγουν τον εμβολιασμό, που συχνά πάρθηκε από την αφθονία της προσοχής και της αγάπης για το μωρό που μεγαλώνει μέσα τους, είχε τρομερές συνέπειες