Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

119 εκατ.€ λιγότερα έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα το 2018

119 εκατ.€ λιγότερα έδωσε ο ΕΟΠΥΥ για φάρμακα το 2018

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Εμείς εδώ στο www.healthweb.gr ,  θέλουμε να σας ενημερώσουμε έγκαιρα και έγκυρα όπως και τον Ιούνιο του 2018, που σας είχαμε γράψει για την δημιουργική λογιστική του ΕΟΠΠΥ με την οποία αύξησε διά μαγείας τους πόρους του, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το μεσοπρόθεσμο . Συγκεκριμένα, γράφαμε ότι οι δαπάνες για τα φάρμακα και υλικά στο μεσοπρόθεσμο μένουν ακριβώς οι ίδιες , παρόλη την αύξηση των εκατομμυρίων ευρώ που εξαγγέλθηκε.  Αναλυτικότερα , γράφαμε ότι , για το 2018 η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΠΥ είναι 2.249 εκατομμύρια €, το 2019 θα είναι 2.028 εκατομμύρια €,το 2020 θα είναι 2.186 εκατομμύρια €, το 2021 θα είναι 2.256 εκατομμύρια € και το 2022 θα είναι 2.250 εκατομμύρια €.

  • Βλέπετε ότι είναι περίπου τα ίδια ή καλύτερα κατά 221 εκατομμύρια € λιγότερα το 2019!! Διαβάστε εδώ περισσότερα : Στο μεσοπρόθεσμο ο ΕΟΠΥΥ ως διά μαγείας αύξησε τους πόρους του! 
  • Βλέπετε, όμως, ότι ενώ έπρεπε για φαρμακευτική δαπάνη το 2018 ο ΕΟΠΥΥ να δώσει 2.249 εκατ. ευρώ , αυτός έδωσε 2.130 εκατ. ευρώ . Άρα 119 εκατ.€ λιγότερα από όσα είχαν ψηφιστεί.

Επίσης, βλέπουμε ότι για τις λοιπές παροχές ασθένειας το 2018 δόθηκαν 1.900 εκατομμύρια €. Ενώ, για τις λοιπές παροχές ασθένειας το 2019 ο ΕΟΠΥΥ θα δώσει 1.520 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 380 εκατομμύρια € λιγότερα.

Ο ΕΟΠΠΥ , επίσης, έπρεπε να δώσει στα νοσοκομεία 888 εκατομμύρια € και τελικά έδωσε 664 εκατομμύρια €, δηλαδή, 224 εκατομμύρια λιγότερα.

Η αύξηση του προϋπολογισμού ,θα το πούμε για ακόμη μία φορά, ότι τα ποσά που ανακοινώνονται κάθε φορά είναι καθαρά λογιστικά , γιατί εάν δεν είναι λογιστικά τότε το υπουργείο υγείας θα πρέπει να δώσει στα νοσοκομεία για φάρμακα 897 εκατομμύρια €. Σίγουρα όμως θα δώσει λιγότερα από 500 εκατομμύρια € . Με αποτέλεσμα η φαρμακοβιομηχανία να καταβάλει το 46% ως clawback .

Αντίστοιχα είναι τα ποσά για το υγειονομικό και ορθοπεδικό υλικό αλλά και τα αντιδραστήρια.

Όλα τα παραπάνω ο ΣΦΕΕ τα γνωριζε από πέρσι , άρα διαμαρτύρεται με ένα χρόνο καθυστέρηση.

 ΕΔΩ:Ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2019

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νοσοκομεία: Η χρηματοδότηση ,οι δαπάνες και το clawback το 2020

Ο Θεόδωρος Τρύφων στο healthweb: Τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν σε επενδύσεις με ανταποδοτικότητα

Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να κινείται χωρίς πυξίδα

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νέους κανόνες για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας αυτών των ουσιών στην ΕΕ.

Ιστορική εξέλιξη: Επετεύχθη συμφωνία της Παγκ. Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας

Επετεύχθη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, αποφασιστική δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Ελλείψεις φαρμάκων και Ψηφιακή αποτύπωση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας

Από το Σεπτέμβριο του 2023 το Υπουργείο Υγείας είχε εξαγγείλει  τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων(Η.Σ.Πα.Δι.Φ.) το οποίο  θα αποτύπωνε ψηφιακά όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, που ξεκινά από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνεχίζεται στις φαρμακαποθήκες και καταλήγει στα χέρια του ασθενή μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Πριν το 2026 δεν θα ιδρυθεί το Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο 'Σωτηρία'

Στο ταμείο ανάκαμψης εντάχθηκε η ίδρυση κέντρου ακτινοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο «H Σωτηρία» για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο και την έλλειψη τμημάτων ακτινοθεραπείας στη χώρα.  

Τα ληξιπρόθεσμα στα νοσοκομεία έφτασαν τον Ιανουάριο του 2024 στα 1451 εκατομμύρια ευρώ

Έχουμε γράψει έγκαιρα για τον εκτροχιασμό των  ληξιπρόθεσμων στα νοσοκομεία τα οποία έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί από το 2018 ( 294 εκατομμύρια ευρώ ) τον Ιανουάριο του 2024 (1451 εκατομμύρια ευρώ).

Close Icon