Editorial

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

Η δαπάνη για τα εμβόλια το 2020 και μέχρι στιγμής ανέρχεται   περίπου στα 140 εκατομμύρια  ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr .   

Με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών,της 9/12/2020, ΦΕΚ 5404 με την οποία καθορίσθηκε σε 100 εκατ ευρώ ,το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολίων του  ΕΟΠΥΥ, όπως έχει γράψει το healthweb.gr -Διαβάστε εδώ.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί  το γεγονός, ότι η εξαίρεση των εμβολίων , από τον προϋπολογισμό 2 δις που είναι για όλα τα φάρμακα ,έγινε προκειμένου να μειωθεί, έως εξαφανιστεί το claw back για τα εμβόλια . Πλην όμως έγκυρες πληροφορίες μας λένε, ότι η δαπάνη για τα εμβόλια φέτος και μέχρι στιγμής, έχει ανέλθει περίπου στα 140 εκατομμύρια  ευρώ ,άρα οι εταιρείες που διαθέτουν τα  εμβόλια θα πληρώσουν 40 εκατομμύρια  claw back. Μάλλον δεν ήταν αυτή πρόθεση του Υπουργείου, αλλά εκτιμάται  ότι δεν ζητήθηκαν πρόσφατα στοιχεία της δαπάνης εμβολίων και έτσι κατέληξαν σε αυτό το ποσό των 100 εκ. ,που απέχει κατά πολύ από την πραγματική δαπάνη .

Παράλληλα, η ΚΥΑ  προβλέπει την υποβολή για τα φαρμακεία των συνταγών για τα εμβόλια , για πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, σε ξεχωριστό φάκελλο και με ξεχωριστό τιμολόγιο, από τις συνταγές με τα άλλα φάρμακα  .Μα πως θα γίνει αυτό ; Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη υποβάλλει τις συνταγές που εκτέλεσαν τον ΟΚΤΏΒΡΙΟ και τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ και τώρα έχουμε μέσα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ,θα αναθεωρηθεί η απόφαση;

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ 100.000.000,00 € για εμβόλια

Προσαυξημένο κατά 136 εκ € το Clawback στα φάρμακα το 2020

Κικίλιας Συνέδριο Healthworld: "Μειώνουμε αισθητά το clawback για την τρέχουσα χρονιά" [pics, vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύγκρουση αρμοδιοτήτων στο Νέο ΔΣ του ΕΟΠΠΥ

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΠΥ,  στο οποίο η πρόεδρος είναι προσωρινή , δημιουργεί προβληματισμό  η επιλογή του Γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων του οργανισμού κ. Κωσταντίνου Μπαρούς να τοποθετηθεί ως μέλος . 

Νοσοκομεία : Το Υπ. Υγείας ‘ πάγωσε’ την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ για προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους;

Το Υπουργείο Υγείας  έχει καθυστερήσει  τέσσερις μήνες την χρηματοδότηση του ΙΦΕΤ , για την  προμήθεια των  φαρμάκων υψηλού κόστους στα  δημόσια νοσοκομεία .

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς. 

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.