Editorial

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

Clawback για τα εμβόλια: Τα 100 εκ.€ του ΕΟΠΥΥ απέχουν από την πραγματική δαπάνη

Η δαπάνη για τα εμβόλια το 2020 και μέχρι στιγμής ανέρχεται   περίπου στα 140 εκατομμύρια  ευρώ, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.healthweb.gr .   

Με την κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών,της 9/12/2020, ΦΕΚ 5404 με την οποία καθορίσθηκε σε 100 εκατ ευρώ ,το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολίων του  ΕΟΠΥΥ, όπως έχει γράψει το healthweb.gr -Διαβάστε εδώ.

Μεγάλη εντύπωση προκαλεί  το γεγονός, ότι η εξαίρεση των εμβολίων , από τον προϋπολογισμό 2 δις που είναι για όλα τα φάρμακα ,έγινε προκειμένου να μειωθεί, έως εξαφανιστεί το claw back για τα εμβόλια . Πλην όμως έγκυρες πληροφορίες μας λένε, ότι η δαπάνη για τα εμβόλια φέτος και μέχρι στιγμής, έχει ανέλθει περίπου στα 140 εκατομμύρια  ευρώ ,άρα οι εταιρείες που διαθέτουν τα  εμβόλια θα πληρώσουν 40 εκατομμύρια  claw back. Μάλλον δεν ήταν αυτή πρόθεση του Υπουργείου, αλλά εκτιμάται  ότι δεν ζητήθηκαν πρόσφατα στοιχεία της δαπάνης εμβολίων και έτσι κατέληξαν σε αυτό το ποσό των 100 εκ. ,που απέχει κατά πολύ από την πραγματική δαπάνη .

Παράλληλα, η ΚΥΑ  προβλέπει την υποβολή για τα φαρμακεία των συνταγών για τα εμβόλια , για πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, σε ξεχωριστό φάκελλο και με ξεχωριστό τιμολόγιο, από τις συνταγές με τα άλλα φάρμακα  .Μα πως θα γίνει αυτό ; Οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη υποβάλλει τις συνταγές που εκτέλεσαν τον ΟΚΤΏΒΡΙΟ και τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ και τώρα έχουμε μέσα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ,θα αναθεωρηθεί η απόφαση;

Ν.ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ 100.000.000,00 € για εμβόλια

Προσαυξημένο κατά 136 εκ € το Clawback στα φάρμακα το 2020

Κικίλιας Συνέδριο Healthworld: "Μειώνουμε αισθητά το clawback για την τρέχουσα χρονιά" [pics, vid]

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπ. Υγείας: Απέτυχε η προηγούμενη ηγεσία στους εμβολιασμούς- Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια για τους εμβολιασμούς κατά του COVID  δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Covid Free GR: Η Κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε από τον υπουργό  ψηφιακής πολιτικής ότι ξεκινάει η λειτουργία της  εφαρμογής Covid Free GR μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κάθε υποψηφίου πελάτη τόσο στα εστιατόρια όσο και σε άλλα μαγαζιά που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους αλλά και όπου απαιτείται έλεγχος προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός. Από πλοία και αεροπλάνα μέχρι τα καταστήματα εστίασης και τα γυμναστήρια.

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .

Yπ.Υγείας : Έχει προβλέψει στην ηλεκτρονική εφαρμογή τις αλλαγές των εμβολιαστικών σχημάτων ;

Την τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος για όσους έχουν νοσήσει που θα περιλαμβάνει μία δόση εμβολίου, ανακοίνωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.