Editorial

Τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο το Υπουργείο θα εξαιρέσει τα εμβόλια από την φαρμακευτική δαπάνη ;

Τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο το Υπουργείο θα εξαιρέσει τα εμβόλια από την φαρμακευτική δαπάνη ;

Της Νικολέτας Ντάμπου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του www.healthweb.gr , το τρέχον διάστημα απασχόλησε  το Υπουργείο Υγείας το θέμα του claw back που επιβαρύνονται οι ΚΑΚ, για την δαπάνη των εμβολίων.

Κατά καιρούς είχαν γίνει προσπάθειες τα εμβόλια  να εξαιρεθούν από τον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης   .Η αιτιολογία και πολύ ορθή, ήταν ότι δεν αφορούν φαρμακευτική δαπάνη   αντιμετώπισης νοσήματος και  αποκατάστασης  από νοσηρά κατάσταση ,που αφορά τα φάρμακα γενικά , αλλά αφορούν δαπάνη που κάνει η Πολιτεία και μάλιστα με δημόσια πρόσκληση εμβολιασμού , προκειμένου να μη νοσήσει κάποιος και υπάρξουν βλαβερές συνέπειες για τον ίδιο , τους άλλους, αλλά  και το Σύστημα  Υγείας .

Άλλωστε οι κατευθύνσεις δίνονται  με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών .

Η πρόταση του Υπουργείου Υγείας για κλειστό προϋπολογισμό στα εμβόλια, φαίνεται ότι δεν ευδοκίμησε και μάλλον δικαίως , αφού εδώ δεν υπάρχει προκλητή  συνταγογράφηση και υπερσυνταγογράφηση ,αλλά μάλλον λόγω και του αντιεμβολιαστικού κινήματος που έχει ξεφυτρώσει και έχει οπαδούς ,έχουμε υποεμβολιασμούς .(δείτε τι έγινε και με την ιλαρά)

Μέχρι τώρα λοιπόν « οι θεσμοί» δεν επέτρεπαν την εξαίρεση  των εμβολίων από τον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης   .. Τώρα που βγήκαμε από το μνημόνιο  τι θα γίνει ; Θα εξακολουθήσει η ίδια τακτική ;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Το γερασμένο πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο  δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 αποτελώντας σπουδαία  καινοτομία είναι σήμερα κατά κοινή παραδοχή ακριβό και ασύμφορο, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις για  να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να υπηρετεί τον ασθενή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον νόμο  ν.3918/11 και το  άρθρο 21 στις αρμοδιότητες του Προέδρου ΕΟΠΥΥ  παρ.και θ. αναφέρετο  ότι « Παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού.  Εποπτεύει και συντονίζει τις Υπηρεσίες της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αναθέτει σε δύο (2) δικηγόρους που ασχολούνται […]

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Νοσοκομειακά φάρμακα:  Το ΙΦΕΤ  θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για τα νοσοκομειακά φάρμακα μετά από  τροποποίηση του νόμου 4512/18 .