Συνεντεύξεις

Απερχόμενος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός:μιλάει στο LIFE2DAY για την διάσωση, σπατάλες & προκλήσεις των επόμενων χρόνων

Απερχόμενος Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντός:μιλάει στο LIFE2DAY για την διάσωση, σπατάλες & προκλήσεις των επόμενων χρόνων

Της Νικολέτας Ντάμπου

Μόνο αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, θα μπορέσει ο οργανισμός να διασωθεί και να καλύψει τις ανάγκες των ασφαλισμένων , είπε ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, σε συνέντευξη στη Νικολέτα Ντάμπου και το LIFE2DAY, λίγη ώρα μετά την Παραίτηση του και την αποδοχή αυτής , όπως σας γράψαμε χθες αποκλειστικά στο LIFE2DAY διαβάστε εδώ . Ενώ, μας είπε ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ τα επόμενα χρόνια.

«Ο προϋπολογισμός του 2014 και του 2015, αλλά και των ετών που θα ακολουθήσουν, θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Αν τα χρήματα αυτά έρθουν στον ΕΟΠΥΥ, τότε θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων.» μας τόνισε ο κ. Κοντός.

Το υπουργείο Υγείας, κατ’ εφαρμογή του 3ου μνημονίου, προχώρησε σε τροποποίηση του προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Ο νέος προϋπολογισμός που προκύπτει, εμφανίζεται ισοσκελισμένος στα 6,235 δις ευρώ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με διαδοχικές προσθαφαιρέσεις στα ταμειακά υπόλοιπα επιχειρεί να περιορίσει το έλλειμμα του Οργανισμού, ο οποίος ήδη κουβαλάει ληξιπρόθεσμα χρέη 1,8 δις ευρώ προς τους παρόχους, λόγω της συστηματικής υστέρησης εσόδων που παρουσιάζει: 1,5 δις ευρώ στο διάστημα 2012-2015, τα μισά και πάνω από τα οποία (800 εκ. ευρώ) αφορούν στο 8μηνο του 2015

Ο κ. Κοντός μας εξήγησε ότι οι νέες συμβάσεις με τους παρόχους θα βοηθήσουν τον ΕΟΠΥΥ γιατί θα ξεκαθαρίσουν το πεδίο συνεργασίας, εκεί όπου οι σχέσεις δεν είναι ξεκάθαρες, θα πρέπει να γίνει δηλαδή, ξεκαθάρισα συμβάσεων. Με τον τρόπο αυτό, ο ΕΟΠΥΥ θα μπορεί να πάρει υπηρεσίες που δεν είχε, όπως είναι οι εμβολιασμοί, οι ακτινοθεραπείες, ακόμα και κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), που δεν είχε.

Οι εισφορές που προέρχονται από τους ασφαλισμένους, δεν ανήκουν στον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, όπως μας ανέφερε ο κ. Κοντός, αλλά ούτε και οι παροχές προς τους ασφαλισμένους, όπως είναι τα αναλώσιμα υλικά, που σχετίζονται ενδεικτικά, με ιατροτεχνολογικά υλικά, συμπληρώματα διατροφής, επιθέματα, αμαξίδια κλπ.

Στον τομέα αυτό, σύμφωνα με όσα είπε στο LIFE2DAY o απερχόμενος Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, γίνονται ακόμα σπατάλες «αν σε αυτό το κομμάτι, που δεν ανήκει στον κλειστό προϋπολογισμό, γίνει εξοικονόμηση πόρων, τότε ο ΕΟΠΥΥ ίσως θα μπορέσει να καλύψει τους ασφαλισμένους και σε άλλους ιατρικούς τομείς όπως είναι η οδοντιατρική περίθαλψη.

Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο ΕΟΠΥΥ τα επόμενα χρόνια είναι:

1. Ενίσχυση & ενδυνάμωση χρηματοδοτικής βάσης προϋπολογισμού.
2. Ανακατανομή διαθέσιμου προϋπολογισμού με βάση τη βέλτιστη σχέση κόστους αποτελεσματικότητας και την ενίσχυση της αποδοτικής χρήσης των σπάνιων πόρων.
3. Ενδυνάμωση διαπραγματευτικής δύναμης ΕΟΠΥΥ.
4. Υγειονομικός χάρτης αναγκών.
5. Δυσλειτουργικότητα πληροφοριακών συστημάτων.
6. Έλεγχος τιμών και ανακοστολόγηση όπου αυτό είναι εφικτό.
7. Έλεγχος της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των ιατρών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

Η πανδημία  του COVID 19 έχει αναδείξει τον σημαντικό ρόλο του κλάδου του φαρμάκου καθώς αναπτυχθήκαν εμβόλια και θεραπείες με εντυπωσιακές ταχύτητες αλλά και την επιτακτική ανάγκη να δοθούν από την πολιτεία  κίνητρα  για επενδύσεις . Αναγκαίο ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο.

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr .