Editorial

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Δεν θα πάμε πολύ πίσω για να δούμε την χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  και τα κακώς κείμενα που συνέβαιναν  και  οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση. Θα δούμε στο 2023 τι ακριβώς συνέβαινε. Η διοίκηση του νοσοκομείου αντί να στείλει το προϋπολογισμό του έγκαιρα στο υπουργείο υγείας για έγκριση, τον έστειλε το Μάρτιο . Δύο μήνες τουλάχιστον λειτουργούσε χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό! Αλήθεια η 2η ΥΠΕ και το υπουργείο υγείας ποια ημερομηνία είχαν θέσει για την υποβολή του;
Έλεγξε κάνεις όταν υποβλήθηκε εάν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα ή ήταν αντίστοιχος με τις ανάγκες του ;

Όλα τα διοικητικά συμβούλια πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη παρουσία των απλήρωτοι διοικητή ή της αναπληρώτριας του διευθύντριας οικονομικού – διοικητικού.
Σ’ ένα προϋπολογισμό που συντάχθηκε το Μάρτιο του 2023, επαναλαμβάνουμε, μόνο 13 εκατομμύρια € στα 84 εκατομμύρια € θα εισρεύσουν στα ταμεία του νοσοκομείου από το κρατικό προϋπολογισμό ενώ 39 εκατομμύρια € θα είναι απαιτήσεις παρελθόντων ετών!Το 46% του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου είναι απαιτήσεις παρελθόντων ετών ! Και μάλιστα θέλετε να μάθετε τι αφορούν αυτές οι απαιτήσεις;24,3 εκατομμύρια € είναι το clawback των ετών 2017 – 2021! Δεν τα εισέπραξαν τα προηγούμενα 6 χρόνια, θα τα εισπράξουν σ’ ένα έτος. Και όχι μόνο αυτά αλλά συνυπολογίζουν και άλλα 58 εκατομμύρια του 2022. Ένας προϋπολογισμός 84 εκατομμύρια € θα έχει έσοδα 30, 2 εκατομμύρια € από clawback και 14 εκατομμύρια € από παλαιότερες οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Το 52%  του προϋπολογισμού είναι μόνο για τα χαρτιά ! Και με το υπόλοιπο 48% του προϋπολογισμού , σχεδόν 40 εκατομμύρια € θα προμηθευτεί φάρμακα αξίας 16 εκατομμύρια € και θα αποπληρώσει 14, 5 εκατομμύρια € παρελθόντων ετών, σύνολο 30,5 εκατομμύρια € . !! Δεν χρειάζονται σχόλια ούτε κριτική για κανέναν απ’ όλους αυτούς που συνέταξαν αυτό το προϋπολογισμό και γι’ αυτούς που τον είδαν και το ενέκριναν( Διοικητής ΥΠΕ , Υπουργός Υγείας) .  Έβλεπαν την χρεοκοπία και δεν έκαναν τίποτα, απλώς υπέγραφαν!

Έστειλαν ποτέ τα νοσοκομεία μέχρι τις 31/7 εκάστου έτους τους συνοπτικούς τους προϋπολογισμούς στο υπουργείο υγείας και αυτό στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης έως τη 1/9; Μάλλον όχι. Γι’ αυτό και τα νοσοκομεία λαμβάνουν ετήσια  επιχορήγηση 1.2 -1.6 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπανούν 3 δισεκατομμύρια €.

Κύριε Χρυσοχοΐδη διαπιστώνετε ότι τα νοσοκομεία έχουν διοικητές  που έχουν διοριστεί παράνομα ( αφού δεν διορίστηκαν με το ν. 4735/2020 όπως θα έπρεπε και με προϋπολογισμούς που είναι εικονικοί , συντάσσονται εκ των υστέρων και δεν μπορούν να υλοποιηθούν.Δυστυχώς το νοσοκομείο ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’ δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται  σ’ αυτή την κατάσταση . Είναι τα περισσότερα. Και δεν ευθύνονται οι διοικητές  τους. Ευθύνονται αυτοί που τους διόρισαν, οι διοικήσεις των ΥΠΕ και υπουργοί που πέρασαν και δεν έκανε απολύτως τίποτα.Μόνο επισκέψεις  δημοσίων σχέσεων στα νοσοκομεία συνοδευόμενοι  από κάμερες και διοικητές με χαμόγελο Colgate .

Προλαβαίνετε να ζητήσετε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και να δείτε με τα μάτια σας τα καινοφανή στοιχεία που αναγράφουν .

  • Και εάν  θέλετε να λύσετε το γόρδιο δεσμό  των νοσοκομείων που είναι  το ανείσπρακτο clawback . Εάν  δεν λυθεί αυτό  άμεσα τότε οι  προϋπολογισμοί θα είναι εικονικοί  και θα υπάρχουν δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, όχι απαραίτητα μόνο με ευθύνη των διοικητών των νοσοκομείων  αλλά και των διοικητών ΥΠΕ , ΓΔΟΥ αλλά και των Γενικών Γραμματέων. Αλλιώς έρχεται πλημμύρα και στα νοσοκομεία παρόμοια με αυτή των  τελευταίων ημερών που θ’ αφήσει ακόμα πιο έντονο το αποτύπωμα της .

 

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ

www.healthweb.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην ΧΡΩΠΕΙ: Η Καθυστέρηση τριών ετών και ο υπερδιπλασιασμός του κόστους

Αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στην Υγεία το 2024

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

ΣΕΙΒ: Διογκώνονται οι νοσοκομειακές οφειλές

Το νόμιμο, το ηθικό για διοικητές νοσοκομείων & τον νέο Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Οι μηδενικοί διαγωνισμοί της ΕΚΑΠΥ και οι απευθείας αναθέσεις των νοσοκομείων

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Το προτεινόμενο άρθρο 15 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση εάν ψηφιστεί νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας την ιστορία αφού 47 φορές από το 2009 έως σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι παράνομες προμήθειες και κάποιοι αθώωναν όσους οδηγούσαν σε χρεοκοπία το σύστημα δημόσιας υγείας.

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

Στην Ελλάδα για να αναδειχθούν τα προβλήματα πρέπει είτε να γίνει κάτι τραγικό (  Τέμπη , θάνατοι συμπολιτών μας λόγω έλλειψης  ασθενοφόρων ) ή  εκλογές !Δυστυχώς αυτή την περίοδο συνέβησαν και τα δύο. Και συνάνθρωποι  μας έχασαν άδικα τη ζωή τους και εκλογές έχουμε που κυριαρχεί μια στείρα αντιπαράθεση για την Υγεία. Εμείς θα μείνουμε σε αυτό το άρθρο μόνο στο ΕΚΑΒ.

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

ΣΔΙΤ προς αποφυγή και 'Γεφύρι της Άρτας'

Η δημιουργία του ΣΔΙΤ ‘’ Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» , η παλαιά  ΧΡΩΠΕΙ θα αποτελέσει ένα έργο προς αποφυγή , ειδικά για να εφαρμοστεί και στα νοσοκομεία όπως εξαγγέλλεται.