Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Editorial

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Δεν θα πάμε πολύ πίσω για να δούμε την χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  και τα κακώς κείμενα που συνέβαιναν  και  οδήγησαν σ’ αυτή την κατάσταση. Θα δούμε στο 2023 τι ακριβώς συνέβαινε. Η διοίκηση του νοσοκομείου αντί να στείλει το προϋπολογισμό του έγκαιρα στο υπουργείο υγείας για έγκριση, τον έστειλε το Μάρτιο . Δύο μήνες τουλάχιστον λειτουργούσε χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό! Αλήθεια η 2η ΥΠΕ και το υπουργείο υγείας ποια ημερομηνία είχαν θέσει για την υποβολή του;
Έλεγξε κάνεις όταν υποβλήθηκε εάν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα ή ήταν αντίστοιχος με τις ανάγκες του ;

Όλα τα διοικητικά συμβούλια πραγματοποιήθηκαν χωρίς τη παρουσία των απλήρωτοι διοικητή ή της αναπληρώτριας του διευθύντριας οικονομικού – διοικητικού.
Σ’ ένα προϋπολογισμό που συντάχθηκε το Μάρτιο του 2023, επαναλαμβάνουμε, μόνο 13 εκατομμύρια € στα 84 εκατομμύρια € θα εισρεύσουν στα ταμεία του νοσοκομείου από το κρατικό προϋπολογισμό ενώ 39 εκατομμύρια € θα είναι απαιτήσεις παρελθόντων ετών!Το 46% του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου είναι απαιτήσεις παρελθόντων ετών ! Και μάλιστα θέλετε να μάθετε τι αφορούν αυτές οι απαιτήσεις;24,3 εκατομμύρια € είναι το clawback των ετών 2017 – 2021! Δεν τα εισέπραξαν τα προηγούμενα 6 χρόνια, θα τα εισπράξουν σ’ ένα έτος. Και όχι μόνο αυτά αλλά συνυπολογίζουν και άλλα 58 εκατομμύρια του 2022. Ένας προϋπολογισμός 84 εκατομμύρια € θα έχει έσοδα 30, 2 εκατομμύρια € από clawback και 14 εκατομμύρια € από παλαιότερες οφειλές του ΕΟΠΥΥ. Το 52%  του προϋπολογισμού είναι μόνο για τα χαρτιά ! Και με το υπόλοιπο 48% του προϋπολογισμού , σχεδόν 40 εκατομμύρια € θα προμηθευτεί φάρμακα αξίας 16 εκατομμύρια € και θα αποπληρώσει 14, 5 εκατομμύρια € παρελθόντων ετών, σύνολο 30,5 εκατομμύρια € . !! Δεν χρειάζονται σχόλια ούτε κριτική για κανέναν απ’ όλους αυτούς που συνέταξαν αυτό το προϋπολογισμό και γι’ αυτούς που τον είδαν και το ενέκριναν( Διοικητής ΥΠΕ , Υπουργός Υγείας) .  Έβλεπαν την χρεοκοπία και δεν έκαναν τίποτα, απλώς υπέγραφαν!

Έστειλαν ποτέ τα νοσοκομεία μέχρι τις 31/7 εκάστου έτους τους συνοπτικούς τους προϋπολογισμούς στο υπουργείο υγείας και αυτό στη Διεύθυνση Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης έως τη 1/9; Μάλλον όχι. Γι’ αυτό και τα νοσοκομεία λαμβάνουν ετήσια  επιχορήγηση 1.2 -1.6 δισεκατομμύρια ευρώ και δαπανούν 3 δισεκατομμύρια €.

Κύριε Χρυσοχοΐδη διαπιστώνετε ότι τα νοσοκομεία έχουν διοικητές  που έχουν διοριστεί παράνομα ( αφού δεν διορίστηκαν με το ν. 4735/2020 όπως θα έπρεπε και με προϋπολογισμούς που είναι εικονικοί , συντάσσονται εκ των υστέρων και δεν μπορούν να υλοποιηθούν.Δυστυχώς το νοσοκομείο ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’ δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που βρίσκεται  σ’ αυτή την κατάσταση . Είναι τα περισσότερα. Και δεν ευθύνονται οι διοικητές  τους. Ευθύνονται αυτοί που τους διόρισαν, οι διοικήσεις των ΥΠΕ και υπουργοί που πέρασαν και δεν έκανε απολύτως τίποτα.Μόνο επισκέψεις  δημοσίων σχέσεων στα νοσοκομεία συνοδευόμενοι  από κάμερες και διοικητές με χαμόγελο Colgate .

Προλαβαίνετε να ζητήσετε τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και να δείτε με τα μάτια σας τα καινοφανή στοιχεία που αναγράφουν .

  • Και εάν  θέλετε να λύσετε το γόρδιο δεσμό  των νοσοκομείων που είναι  το ανείσπρακτο clawback . Εάν  δεν λυθεί αυτό  άμεσα τότε οι  προϋπολογισμοί θα είναι εικονικοί  και θα υπάρχουν δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία, όχι απαραίτητα μόνο με ευθύνη των διοικητών των νοσοκομείων  αλλά και των διοικητών ΥΠΕ , ΓΔΟΥ αλλά και των Γενικών Γραμματέων. Αλλιώς έρχεται πλημμύρα και στα νοσοκομεία παρόμοια με αυτή των  τελευταίων ημερών που θ’ αφήσει ακόμα πιο έντονο το αποτύπωμα της .

 

ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ

www.healthweb.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Τα ληξιπρόθεσμα των  νοσοκομείων έχουν τετραπλασιαστεί από το 2018

ΣΚΑΝΔΑΛΟ στην ΧΡΩΠΕΙ: Η Καθυστέρηση τριών ετών και ο υπερδιπλασιασμός του κόστους

Αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στην Υγεία το 2024

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

ΣΕΙΒ: Διογκώνονται οι νοσοκομειακές οφειλές

Το νόμιμο, το ηθικό για διοικητές νοσοκομείων & τον νέο Γεν. Γραμματέα του Υπ. Υγείας

Οι γόρδιοι δεσμοί του ΕΣΥ

Οι μηδενικοί διαγωνισμοί της ΕΚΑΠΥ και οι απευθείας αναθέσεις των νοσοκομείων

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αυξάνονται τα οικονομικά των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ το 2025

Ευχάριστα νέα για την υγεία από την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2025. Τα χρηματικά όρια των δημόσιων νοσοκομείων και φορέων της ΠΦΥ αυξάνονται κατά 725 εκατομμύρια € το 2025

Αυξήσεις  σοκ σε 461 φάρμακα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις σε 461 φαρμακευτικά σκευάσματα οι οποίες δεν αφορούν μόνο στα φθηνά φάρμακα αλλά και ακριβά που η λιανική του τιμή θα φτάσει τα 1276,56 ευρώ ! Συνολικά τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αυξάνονται οι λιανικές τους τιμές είναι 126 , ενώ οι αυξήσεις θα φτάσουν έως και  457,4 %.

Έρχονται αυξήσεις των τιμών φαρμάκων: Πώς κάποια σκευάσματα είχαν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων τιμών;

Εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων οι οποίες είχαν δρομολογηθεί από τον Ιανουάριο του 2024

Επιβάρυνση με επιπλέον rebate 3% σε ακριβά φάρμακα

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν ακριβά φάρμακα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον rebate 3% , όπως αναγράφεται στην υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 13 Ιουνίου 2024, στο ΦΕΚ 3413Β .

Το Συμβούλιο της ΕΕ εγκρίνει νέους κανόνες για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε νέους κανόνες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και στη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας αυτών των ουσιών στην ΕΕ.

Ιστορική εξέλιξη: Επετεύχθη συμφωνία της Παγκ. Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας

Επετεύχθη συμφωνία της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για ευρεία, αποφασιστική δέσμη τροπολογιών για τη βελτίωση των Διεθνών Κανονισμών Υγείας.

Έρχονται τα QALY’s στην Ελλάδα; Νέες μέθοδοι ελέγχου από τον ΕΟΠΥΥ

Με το ν. 5107-2024 ψηφίστηκε  ο δείκτης εξομάλυνσης προκειμένου να  μειωθούν οι δαπάνες υγείας μέσω της θεσμοθέτησης σύγχρονων μορφών ελέγχου της αιτούμενης προς αποζημίωση δαπάνης υγείας. Με το νέο σύστημα εισάγεται δείκτης εξομάλυνσης, η υπέρβαση του οποίου ανά περιφερειακή ενότητα και κατηγορία διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής υπηρεσίας οδηγεί σε μη αποζημίωση της καθ’ υπέρβαση αιτηθείσας δαπάνης.

Close Icon