Editorial

Προσλήψεις Υγεία: Αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στην Υγεία το 2024

Προσλήψεις Υγεία: Αδύνατο να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις στην Υγεία το 2024

Προσλήψεις Υγεία: Οι προσλήψεις για χιλιάδες νοσηλευτές αλλά και γιατρούς καθώς και διασώστες του ΕΚΑΒ που εξαγγέλλονται είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν το 2024 .

Το ποσό της χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία και την υγεία γενικότερα για το 2024 πλέον είναι γνωστό αφού αναγράφεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου οικονομικών για την κατάρτιση προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης του οικονομικού έτους 2024 .

Αξιοπρόσεκτο είναι ότι ενώ εξαγγέλλονται συνεχώς, προσλήψεις για χιλιάδες νοσηλευτές αλλά και γιατρούς καθώς και διασώστες του ΕΚΑΒ, το ποσό για παροχές σε εργαζόμενους είναι μειωμένο κατά 18.900.000 ευρώ ( από 2.141.928.000 ευρώ το 2023 σε 2.126.173.000 ευρώ το 2024 ).

Όσον αφορά στα νοσοκομεία και στους φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) τα έσοδα τους το 2024 θ’ ανέλθουν στα 3.680 εκατομμύρια ευρώ έναντι 3.184 εκατομμύρια ευρώ το 2023 , ενώ το ποσό που αφορά στην επιχορήγηση τους για λειτουργικές δαπάνες προβλέπεται να είναι 1.732 εκατομμύρια ευρώ έναντι 1.352 εκατομμύρια ευρώ το 2023.

Οι αποζημιώσεις των εφημεριών και των λοιπών παροχών του προσωπικού των νοσοκομείων παραμένει στα 297 εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή ακούμε και μας λένε και οι πολιτικοί πάρα πολλά για αξιοκρατική επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων στο άμεσο μέλλον η κατάρτιση του προϋπολογισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί γι’ αυτή.  Για παράδειγμα: Ζητάει να συμπληρώσουν οι διοικήσεις πόσα ήταν τα έσοδα  τους και τα έξοδα τους από clawback . Ξέρετε κύριε Υπουργέ της Υγείας  ότι υπάρχουν πολλά νοσοκομεία που ενώ πρέπει να εισπράξουν claw back από  εταιρείες δεν το εισπράττουν  ή δεν προμηθεύονται  φάρμακα ισόποσης αξίας .

Επίσης η κατάρτιση του προϋπολογισμού προβλέπει την αναγραφή της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων και το πιο βασικό προβλέπει το ύψος των απλήρωτων υποχρεώσεων σε φορείς εκτός γενικής κυβέρνησης στην αρχή και το τέλος του έτους .

Εάν θέλετε να δείτε κύριε Υπουργέ ποιοι χρεωκόπησαν  τα νοσοκομεία είναι λοιπόν πολύ εύκολο . Ποιοι ανέβασαν τα ληξιπρόθεσμα των νοσοκομείων έναντι των προμηθευτών φτάνοντας τα στο 1.2 δις. ευρώ , σχεδόν το 70% της ετήσιας επιχορήγησης για το 2024 .

Έχουμε γράψει στο www.healthweb.gr  πολλές φορές ότι οι  κομματικοί  διορισμοί εκτός του ΑΣΕΠ που προβλέπεται, έχει αυτά τα αποτελέσματα . Γι’  αυτό  εάν θέλουμε πραγματική αξιοκρατία θα πρέπει οι μήνες που διοίκησαν όλοι οι διοικητές των νοσοκομείων ως διορισμένοι να μην μοριοδοτηθούν  στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ το χειμώνα . Εάν θέλουμε να μη χρεοκοπήσουν όχι μόνο  τα νοσοκομεία αλλά το σύστημα Υγείας συνολικά !

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

14,2 % θα μειωθεί η χρηματοδότηση του συστήματος υγείας τα επόμενα τέσσερα χρόνια

Η μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ θα εξελιχθεί σε Κόλπο Γκρόσο;

Ο ΕΟΦ μήπως δημιουργεί τεχνητές ελλείψεις για να κάνει ‘’έκτακτες’’  εισαγωγές το ΙΦΕΤ ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το σύστημα Υγείας και το ΕΚΑΒ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Το προτεινόμενο άρθρο 15 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση εάν ψηφιστεί νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας την ιστορία αφού 47 φορές από το 2009 έως σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι παράνομες προμήθειες και κάποιοι αθώωναν όσους οδηγούσαν σε χρεοκοπία το σύστημα δημόσιας υγείας.

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών από τον ΕΟΦ

Κακή διαχείριση της υπόθεσης ελλείψεων των ηπαρινών  έχει κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ο οποίος ευθύνεται ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή του κράτους και αντί να αντιδράσει άμεσα στέλνοντας επιστολή στο Υπουργείο Yγείας για να γνωστοποιήσει το ενδεχόμενο ανεπαρκούς κάλυψης των ασθενών ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ηπαρίνης , άφησε να αγοραστούν από το ΙΦΕΤ  15.000 συσκευασίες κλασικής ηπαρίνης (5.000 με 150 ευρώ/συσκευασία και 10.000 με 200 ευρώ/συσκευασία), ενώ έχει ήδη δοθεί εντολή για διερεύνηση αγοράς άλλων 35.000 με άγνωστη τιμή  προς το παρόν. Οι ευθύνες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης.

ΣΔΙΤ προς αποφυγή και 'Γεφύρι της Άρτας'

Η δημιουργία του ΣΔΙΤ ‘’ Δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα» , η παλαιά  ΧΡΩΠΕΙ θα αποτελέσει ένα έργο προς αποφυγή , ειδικά για να εφαρμοστεί και στα νοσοκομεία όπως εξαγγέλλεται.

Νοσοκομεία : Αυξήθηκαν 33,6% τα ληξιπρόθεσμα σε δύο μήνες. Οδεύουν προς χρεοκοπία ;  

Η πορεία των οικονομικών των νοσοκομείων πάει από το κακό στο χειρότερο. Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει πλέον αφού τα ληξιπρόθεσμα έχουν ανέλθει στα 1.215 εκατ. ευρώ μέχρι το Φεβρουάριο του 2023. Αύξηση 33,6% μέσα σε δύο μήνες από 909 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2022 έφτασαν στα 1.215 εκατομμύρια ευρώ .