ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αντιπηκτικά Covid-19: Τα αντιπηκτικά αίματος μειώνουν το 50% των θανάτων από COVID-19

Αντιπηκτικά Covid-19: Τα αντιπηκτικά αίματος μειώνουν το 50% των θανάτων από COVID-19

Αντιπηκτικά Covid-19: Η θεραπεία με αντιπηκτικά ενδέχεται να μειώσει το ποσοστό θανάτων από Covid-19 κατά το ήμισυ. Πρόκειται σαφώς για ένα τεράστιο ποσοστό και δίνει ελπίδες για την πρώιμη αντιμετώπιση της νόσου.

Η χρήση αντιπηκτικών από ασθενείς με COVID-19, είτε πριν μολυνθούνμε τη νόσο είτε μετά, μπορεί να μειώσει τους θανάτους σχεδόν κατά το ήμισυ, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EClinicalMedicine, ανοιχτής πρόσβασης και αξιολόγησης από ομοτίμους. Εκεί εξετάστηκαν τρόποι για μείωση της πήξης και της νοσηλείας που σχετίζονται με COVID-19 μέσω της χρήσης συνταγογραφημένων αντιπηκτικών. Είναι γνωστό ότι η COVID-19 προκαλεί θρόμβους αίματος που μπορούν να σκοτώσουν ασθενείς. Όμως τα αντιπηκτικά σώζουν ζωές στον COVID-19; Πρόκειται για φάρμακα που συνταγογραφούνται για την πρόληψη θρόμβων αίματος σε ασθενείς με προηγούμενο θρόμβο αίματος στους πνεύμονες ή τα πόδια τους. Προλαμβάνουν επίσης θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο δευτερογενώς σε μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς, όπως κολπικός Τα αντιπηκτικά αίματος είναι το πρότυπο θεραπείας σε αυτές τις ασθένειες.

Πώς ωφελούν τα αντιπηκτικά αίματος ασθενείς με κορωνοϊό

Τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει εδώ και μήνες ολόκληρους με κόσμο. Ως εκ τούτου, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου μεταξύ των ασθενών τους. Οπότε η μείωση της νοσηλείας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο κατά τη διάρκεια της έξαρσης του COVID-19. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς με αντιπηκτικά πριν προσβληθούν από τον ιό εισήχθησαν λιγότερο συχνά στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι ήταν κατά μέσο όρο μεγαλύτεροι σε ηλικία. Επίσης υπέφεραν από πιο χρόνιες ιατρικές παθήσεις από τους συνομηλίκους τους. Αξιολογήθηκαν 6.195 ενήλικες ασθενείς με COVID-19, μαζί με 598 που νοσηλεύτηκαν αμέσως και 5.597 που αντιμετωπίστηκαν ως εξωτερικοί ασθενείς. Η αξιολόγηση έγινε μεταξύ 4 Μαρτίου και 28 Αυγούστου 2020. Μεταξύ των εξωτερικών ασθενών, 160 ελάμβαναν ήδη αντιπηκτικά και 331 τελικά νοσηλεύτηκαν. Οι εξωτερικοί ασθενείς που έκαναν διαλυτικά αίματος κατά τη διάγνωση είχαν 43 % μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς επωφελήθηκαν επίσης από διαλυτικά αίματος, ανεξάρτητα από τον τύπο ή τη δόση του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε. Τα περισσότερα ιατρικά κέντρα σε όλο τον κόσμο διαθέτουν επί του παρόντος πρωτόκολλα για την έναρξη ασθενών με COVID-19 σε αντιπηκτικά αίματος κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Είναι εύκολο να παρακολουθείται η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων κατά την παραμονή στο νοσοκομείο. Ωστόσο μεταξύ εκείνων που έχουν συνταγογραφηθεί στο παρελθόν με αντιπηκτικά, μία από τις προκλήσεις είναι να υποχρεωθούν να τηρήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Δυστυχώς, περίπου οι μισοί ασθενείς στους οποίους χορηγούνται αντιπηκτικά για θρόμβους στα πόδια, τους πνεύμονες, τους μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς ή άλλους λόγους δεν τα παίρνουν. Αυξάνοντας την προσήλωση σε άτομα που έχουν ήδη συνταγογραφηθεί αντιπηκτικά, μπορούμε δυνητικά να μειώσουμε τις άσχημες επιπτώσεις της COVID-19. Εκτός της COVID-19, η χρήση αντιπηκτικών είναι αποδεδειγμένα σωτήρια για όσους έχουν προβλήματα πήξης του αίματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβολιασμός καρδιαγγειακών ασθενών: 11 Ερωτήσεις και Απαντήσεις

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο κοροναϊός σχετίζεται με τη διαταραχή πηκτικότητας;

Φυσικά αντιπηκτικά αίματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

ΑΣΕΠ-7Κ/2019: Εκ νέου Πρόσκληση Υποβολής Αιτήσεων για αναπλήρωση θέσεων εργασίας σε φορείς πρόνοιας

ΑΣΕΠ-7Κ/2019: Η προθεσμία υποβολής της εκτυπωμένης μορφής της ηλεκτρονικής αίτησης με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά αρχίζει στις 6 Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Δευτέρα και λήγει στις 17 Δεκεμβρίου 2021 ημέρα Παρασκευή. 

5 Ψυχικά Οφέλη της Άσκησης

Αθλητισμός ψυχικά οφέλη: Από το λιγότερο άγχος μέχρι την τόνωση της αυτοεκτίμησης, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ευεργετική τόσο για τον εγκέφαλό σας και την ψυχή, όσο και για το σώμα. 

Πράσινη σαλάτα με μέλι, βαλσάμικο και αμύγδαλα

Σαλάτα με αμύγδαλα: Οι σαλάτες εχουν γίνει πιο περίπλοκες, με πιο ψαγμένα υλικά και πολλές φορές αντικαθιστούν ακόμα και το κυρίως, ιδιαίτερα αν θέλουμε να φάμε κάτι ελαφρύ, χορταστικό και με λιγοστές θερμίδες.

Πως άλλαξε ο covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Λινγκουίνι με βότκα και λαχανικά

Λινγκουίνι με βότκα και λαχανικά: Το πιάτο που θα δούμε σήμερα σίγουρα δεν είναι ούτε ένα πιάτο συνηθισμένο, ούτε κάτι που θα φτιάχνετε κάθε εβδομάδα. Εκτός κι αν είστε μερακλήδες! Είναι όμως ένα εντυπωσιακό πιάτο και οπτικά, αλλά και γευστικά.

Οι μισοί ενήλικες στη Βρετανία αποκρύπτουν την ψυχική τους κατάσταση από τον ασφαλιστικό τους πάροχο

Ψυχική υγεία ασφάλιση: Σχεδόν οι μισοί ενήλικες (47%) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν προκλήσεις ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς εκατομμύρια αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες, άγχος στις σχέσεις και άγρυπνες νύχτες.

Μήπως αναπτύσσουμε φθίνουσα ανοσία στο εμβόλιο της παρωτίτιδας;

Παρωτίτιδα εμβόλιο: Περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ορισμένων ανθρώπων μπορεί να μην ανταποκρίνεται όσο καλά θα έπρεπε στο εμβόλιο.  Έπειτα, υπάρχει το σενάριο φθίνουσας ανοσίας.