Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές στο Brigham αξιοποιεί τη δύναμη της επεξεργασίας γονιδίων για να κάνει ένα κρίσιμο βήμα προς τη χρήση καρκινικών κυττάρων για να «σκοτώσουν» τον καρκίνο. Η ομάδα αναφέρει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε προκλινικά μοντέλα σε πολλαπλούς τύπους καρκινικών κυττάρων, καθορίζοντας έναν πιθανό χάρτη πορείας προς την κλινική μετάφραση για την αντιμετώπιση πρωτοπαθούς, επαναλαμβανόμενου και μεταστατικού καρκίνου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην Science Translational Medicine .

«Αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Khalid Shah MS, Ph.D., διευθυντής του Κέντρου για τη θεραπεία των βλαστικών κυττάρων και απεικόνισης (CSTI) στο Τμήμα Νευροχειρουργικής του BWH και στη σχολή Harvard Medical School και Harvard Ινστιτούτο βλαστικών κυττάρων (HSCI). «Οι θεραπείες που βασίζονται σε κύτταρα έχουν τεράστια υπόσχεση για την παροχή θεραπευτικών παραγόντων σε όγκους και μπορεί να παρέχουν θεραπευτικές επιλογές όπου η τυποποιημένη θεραπεία απέτυχε. Με την τεχνική μας, δείχνουμε ότι είναι δυνατόν να αναστρέψουμε τα καρκινικά κύτταρα του ίδιου του ασθενούς και να τα χρησιμοποιήσουμε για να θεραπεύσουμε τον καρκίνο. Πιστεύουμε ότι αυτό έχει πολλές συνέπειες και θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους των καρκινικών κυττάρων».

Η νέα προσέγγιση αξιοποιεί την ικανότητα αυτοκατανόησης των καρκινικών κυττάρων – τη διαδικασία κατά την οποία τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εντοπίσουν τα κύτταρα του είδους τους που έχουν εξαπλωθεί μέσα στο ίδιο όργανο ή σε άλλα μέρη του σώματος. Η αξιοποίηση αυτής της εξουσίας θα μπορούσε να υπερνικήσει τις προκλήσεις παράδοσης φαρμάκων, βοηθώντας να πάρει θεραπευτικές ουσίες σε περιοχές όγκων που διαφορετικά μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθούν.

Η ομάδα ανέπτυξε και εξέτασε δύο τεχνικές για την αξιοποίηση της δύναμης των καρκινικών κυττάρων. Η τεχνική «από το ράφι» χρησιμοποίησε προ-επεξεργασμένα καρκινικά κύτταρα που θα έπρεπε να ταιριάζουν με τον φαινότυπο HLA του ασθενούς (ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό αποτύπωμα ενός ατόμου). Η «αυτόλογη» προσέγγιση χρησιμοποίησε την τεχνολογία CRISPR για να επεξεργαστεί το γονιδίωμα των καρκινικών κυττάρων ενός ασθενούς και να εισαγάγει θεραπευτικά μόρια. Αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταφερθούν πίσω στον ασθενή.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight + eleven =