Η περίοδος των γιορτών αποτελεί μια ευκαιρία για χαλάρωση, ξεκούραση, διασκέδαση και κοινό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μας. Όπως είθισται να συμβαίνει σε κάθε γιορτινή περίσταση, όμως, τις κοινωνικές μας συναθροίσεις και εξόδους συχνά συνοδεύουν παραδοσιακά γιορτινά εδέσματα, γλυκά και αλμυρά, καθώς και αρκετό ποτό. Συνεπώς, η περίοδος αυτή δεν μπορεί παρά να αποτελεί διατροφική πρόκληση για όσους θέλουν να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Ας δούμε παρακάτω με ποιο τρόπο μπορούμε να ευχαριστηθούμε αλλά και να διαχειριστούμε την πληθώρα των εδεσμάτων και να βγούμε διατροφικά αλώβητοι από τη γιορτινή περίοδο χωρίς περιττά κιλά.

Προτεραιότητα η διατήρηση

Όποια προσπάθεια για απώλεια βάρους μέσα στις γιορτές μπορεί να αποβεί μοιραία στη ρύθμιση του βάρους μας. Μεταξύ πάρτι, οικογενειακών τραπεζιών και εκλεκτών εδεσμάτων να περνάνε μπροστά μας καθ’όλη τη διάρκεια των διακοπών, είναι φύσει αδύνατον να ακολουθήσουμε κατά γράμμα κάποιο πρόγραμμα διατροφής. Η λύση είναι να είμαστε ευέλικτοι και να εντάξουμε με μέτρο τα γιορτινά εδέσματα στη διατροφή μας, έχοντας ως κύριο στόχο τη διατήρηση του βάρους μας εφόσον η απώλεια, υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται προβληματική και δύσκολη. Στη συνέχεια, με ανανεωμένη διάθεση θέτουμε τους διατροφικούς μας στόχους για τη νέα χρονιά.

Τακτικά γεύματα

Η παράλειψη γευμάτων είναι πιθανόν να οδηγήσει σε κατανάλωση πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες σνακ. Επομένως, η τήρηση σταθερών γευμάτων μες στην ημέρα κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τη ρύθμιση της όρεξής μας και την αποφυγή διατροφικών πειρασμών και υπερβολών.

Προετοιμαστείτε για το party

Γνωρίζετε ήδη για το προγραμματισμένο party, επαγγελματικό δείπνο ή οικογενειακή συγκέντρωση; Επιλέξτε ελαφριά γεύματα για το υπόλοιπο της ημέρας, εξοικονομώντας θερμίδες ή προσπαθήστε να κινηθείτε περισσότερο. Ακόμα θυμηθείτε να είστε καλά ενυδατωμένοι και σχεδιάστε κάποιο ελαφρύ γεύμα-σνακ, μία με δύο ώρες πριν, που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε την πείνα σας και την ποσότητα φαγητού στην έξοδο.

Ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο μενού

Προτού βιαστείτε να γεμίσετε το πιάτο, ρίξτε μία γρήγορη ματιά στις επιλογές που έχετε. Ψάξτε τι από όλα αυτά χρειάζεστε και θα σας ευχαριστούσε πραγματικά να δοκιμάσετε. Νοερά σημειώστε αυτά που επιθυμείτε περισσότερο. Έπειτα συλλέξτε στο πιάτο σας αυτά στα οποία έχετε καταλήξει, με μέτρο ως προς τις ποσότητες. Αν αργότερα δεν έχετε ακόμα χορτάσει, κάντε μία δεύτερη δοκιμή μόνο των πιάτων που πραγματικά σας “ξετρέλαναν”.

Αφουγκραστείτε τον κορεσμό σας

Ακούστε το σώμα σας και σταματήστε να τρώτε όταν αισθανθείτε κορεσμό. Προετοιμάστε κάποιες φράσεις για αποφυγή περαιτέρω κερασμάτων που θα σας βγάλουν από τη δύσκολη θέση όπως “Ευχαριστώ πολύ, φαίνεται υπέροχο αλλά έχω χορτάσει”, “θα το κρατήσω να το δοκιμάσω αργότερα” , “Το δοκίμασα και ήταν υπέροχο”, κ.α.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 2 =