Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Δεν έχει αποτελεσματική θεραπεία και εμφανίζεται κυρίως σε άτομα πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, η πρόωρη μορφή της Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50. 
Κατ’ εκτίμηση παγκοσμίως οι ασθενείς με  Αλτσχάιμερ είναι 44.000.000 και αυτός ο αριθμός μπορεί να τετραπλασιάσει μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία. Στα πρώτα στάδια της νόσου, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων. Από την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι τα τελικά στάδια της νόσου μεσολαβούν κατά μέσο όρο 6-10 έτη. Ωστόσο, η ταχύτητα εξέλιξης της νόσου ποικίλει από ασθενή σε ασθενή (π.χ. μπορεί να είναι ταχύτερη από 6 ή να διαρκέσει και 15 ή 20 έτη). 
Η Οικογενής νόσος Αλτσχάιμερ είναι εξαιρετικά σπάνια, ίσως 2%-3% όλων των περιπτώσεων της νόσου Αλτσχάιμερ Οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις που σχετίζονται με μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αμυλοειδές-βήτα, μία πρωτεΐνη η οποία σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με την αιτία όλων των μορφών της νόσου Αλτσχάιμερ. Τα άτομα με οικογενή νόσο Αλτσχάιμερ παράγουν περισσότερο αμυλοειδές-βήτα και εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ πολύ νωρίτερα από άλλες μορφές της νόσου.
Υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ της έκθεσης του ανθρώπου για πενήντα και πλέον έτη σε αλουμίνιο (μέσω του περιβάλλοντος ή μέσω του χώρου εργασίας τους) και της συχνότητας εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ. Η περιεκτικότητα σε αλουμίνιο του εγκεφαλικού ιστού σε όψιμης έναρξης ή σποραδικής νόσου Αλτσχάιμερ είναι σημαντικά υψηλότερη από ότι ανευρίσκεται σε ομάδα ελέγχου της ίδιας ηλικίας.
Ερευνητές τώρα δείχνουν ότι τα υψηλότερα – ίσως – επίπεδα αλουμινίου που μετρήθηκαν ποτέ σε ανθρώπινο ιστό εγκεφάλου βρίσκονται σε άτομα τα οποία έχουν πεθάνει με διάγνωση οικογενούς νόσου Αλτσχάιμερ . Τα επίπεδα αυτά είναι παρόμοια με αυτά που καταγράφηκαν σε άτομα που πέθαναν από εγκεφαλοπάθεια εξ’αλουμινίου (τα οποία υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση). Αυτή η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι αυτή η γενετική προδιάθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης συνδέεται με κάποιο τρόπο με τη συσσώρευση αλουμινίου στον εγκεφαλικό ιστό (μέσω καθημερινής έκθεσης του ανθρώπου). Δημοσιεύεται στο Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. Δεδομένου ότι το αλουμίνιο είναι γνωστή νευροτοξίνη, η συσσώρευσή της σε ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό μπορεί να συμβάλει σε οποιαδήποτε σχετική εγκεφαλική νόσο.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here