Τεχνολογία

Smartphone ανίχνευση κάνναβης: Ένας αισθητήρας εντοπίζει μέθη από οπιοειδή

Smartphone ανίχνευση κάνναβης: Ένας αισθητήρας εντοπίζει μέθη από οπιοειδή

Smartphone ανίχνευση κάνναβης: Ακριβώς όπως λειτουργεί το GPS, ένας αισθητήρας στο κινητό τηλέφωνο μπορεί να εντοπίσει εάν κάποιος πάσχει από μέθη οπιοειδών μια δεδομένη στιγμή.

Μπορεί ένα smartphone να ανιχνεύσει εάν κάποιος έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα κάνναβης; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Drug and Alcohol Dependence, μπορεί! Πρόκειται για έναν αισθητήρα ακριβώς όπως εκείνους που χρησιμοποιούνται στα συστήματα πλοήγησης GPS. Είναι δυνατόν ένας τέτοιος αισθητήρας να καθορίσει εάν κάποιος είναι ή όχι επηρεασμένος μετά την κατανάλωση μαριχουάνας. Αυτό ισχυρίζεται το Ινστιτούτο Rutgers μέσω της μελέτης του. Εκεί αξιολογήθηκε η σκοπιμότητα χρήσης δεδομένων αισθητήρων smartphone για τον εντοπισμό επεισοδίων δηλητηρίασης από κάνναβη στο φυσικό περιβάλλον.

“Χρησιμοποιώντας τους αισθητήρες στο τηλέφωνο ενός ατόμου, είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε πότε ένα άτομο αντιμετωπίζει μέθη από κάνναβη και να παρέχουμε μια σύντομη παρέμβαση πότε και πού μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μείωση των βλαβών που σχετίζονται με την κάνναβη”. Αυτό δήλωσε ο Tammy Chung, καθηγητής ψυχιατρικής και διευθυντής του Center for Population Behavioral Health στο Rutgers Institute for Health, Health Care Policy and Aging Research. Η μέθη από κάνναβη έχει συσχετιστεί με επιβραδυνόμενο χρόνο απόκρισης. Επηρεάζει έτσι την απόδοση στην εργασία ή το σχολείο ή την οδηγική συμπεριφορά. Κάτι τέτοιο φυσικά οδηγεί σε τραυματισμούς ή ακόμη και σε θάνατο.

Περιορισμοί στα υπάρχοντα μέσα ανίχνευσης της μέθης

Τα υπάρχοντα μέτρα ανίχνευσης, όπως εξετάσεις αίματος, ούρων ή σάλιου, έχουν περιορισμούς. Οι ερευνητές ανέλυσαν καθημερινά δεδομένα που συλλέχθηκαν από νέους ενήλικες που ανέφεραν χρήση κάνναβης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εξέτασαν τηλεφωνικές έρευνες, αναφορές για χρήση κάνναβης και συνεχή δεδομένα αισθητήρων τηλεφώνου. Σκοπός να προσδιορίσουν τη σημασία της ώρας, της ημέρας και της εβδομάδας στην ανίχνευση της χρήσης. Έτσι εντόπισαν ποιοι αισθητήρες τηλεφώνου είναι πιο χρήσιμοι για την ανίχνευση αυτο-αναφερόμενης δηλητηρίασης από κάνναβη. Διαπίστωσαν ότι η ώρα της ημέρας και της ημέρας της εβδομάδας είχε 60 τοις εκατό ακρίβεια στην ανίχνευση αυτοαναφοράς για μέθη από κάνναβη. Ο συνδυασμός χαρακτηριστικών ώρας και δεδομένων αισθητήρων smartphone είχε 90 τοις εκατό ακρίβεια στην ανίχνευση μέθης από κάνναβη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους χαμηλού φόρτου για τον εντοπισμό μέθης στην καθημερινή ζωή. Με αυτό τον τρόπο διαπίστωσαν ότι η δυνατότητα χρήσης αισθητήρων τηλεφώνου για τον εντοπισμό υποκειμενικής μέθης από την κατανάλωση κάνναβης είναι ισχυρή. Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί σε περαιτέρω ανάλυση. Θα πρέπει να διερευνηθεί η απόδοση του αλγορίθμου στην ταξινόμηση αναφορών μέθης σε εκείνους που χρησιμοποιούν σπάνια κάνναβη. Οι ερευνητές θα πρέπει να μελετήσουν τις αναφορές μέθης χρησιμοποιώντας εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές επιβολής του νόμου. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμη ισχυρότερη συσχέτιση με την αυτοαναφερόμενη χρήση κάνναβης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κάνναβη : Τα οφέλη της στην ψυχική υγεία

Superfoods : Υγιεινές υπερτροφές

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη

Κάνναβη ομορφιάς: Δίνει λύση για τέλεια επιδερμίδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια χαρακτηριστικά κάνουν την σιλικόνη ακαταμάχητη στην ιατρική βιομηχανία;

Ιατρική σιλικόνη: Τα τελευταία 60 χρόνια, η σιλικόνη ιατρικής ποιότητας ήταν ένα υλικό επιλογής για παραγωγούς πρωτότυπου εξοπλισμού ιατρικών συσκευών και συνεχίζει να χρησιμοποιείται από χειρουργικές συσκευές και εμφυτεύματα μέχρι ορθοπεδικά, προσθετικά και άλλα.

Η τηλεϊατρική συνεχίζει να αυξάνεται το 2021, λιγότερο όμως από το 2020

Τηλεϊατρική 2021: Φέτος, το 26% των οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης ανέφεραν ότι το ένα τέταρτο ή περισσότεροι από τους ασθενείς τους είχαν χρησιμοποιήσει τηλεϊατρική. Το 2020 το 32% είχε χρησιμοποιήσει υπηρεσίες τηλεϊατρικής, σημαντικά υψηλότερο από το 7% που καταγράφηκε το 2019.

Άλματα προόδου στον τομέα των τηλεματικών υποδομών στη Γερμανία

Γερμανία ψηφιακή υγεία: Δημοσιεύτηκε ο Άτλας της Τηλεματικής Υποδομής, παρέχοντας μια ενημέρωση για την τρέχουσα κατάσταση της ψηφιακής αρχιτεκτονικής υγείας στη Γερμανία με ενδιαφέροντα ευρήματα.

Παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για λοιμώξεις χειρουργικού σημείου από γιατρούς με smartphone

Είπε επίσης ότι η μελέτη ήταν και σημαντική και καλά σχεδιασμένη και προσθέτει σε ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα smartphones διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Πώς επηρέασε η απομακρυσμένη εργασία τις εργαζόμενες μητέρες;

Remote work μητέρες: Τα επίπεδα άγχους των εργαζόμενων μητέρων εκτινάχτηκαν στα ύψη τις πρώτες μέρες της πανδημίας, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να αντεπεξέρχονται στις ευθύνες του σπιτιού και οδηγώντας σε εξουθένωση.

Μια κάμερα υψηλής ανάλυσης αλλάζει τα δεδομένα στην ψηφιακή υγεία

Κάμερα υψηλής ανάλυσης ιατρική: Λόγω της υψηλής χρονικής της ανάλυσης, η μέθοδος έχει τη δυνατότητα να απεικονίσει αντικείμενα που κινούνται γρήγορα, όπως η καρδιά που χτυπά μέσα από το στήθος.

Τα smartphones προκαλούν τις περισσότερες πυρκαγιές στον Καναδά

Smartphones πυρκαγιά: Καταγράφηκαν 183 πυρκαγιές στον Καναδά τα τελευταία πέντε χρόνια που αφορούσαν τηλέφωνα και τα αξεσουάρ τους. Η δεύτερη πιο συχνή αιτία πυρκαγιών συσκευών ήταν οι θερμοστάτες, με 104 πυρκαγιές.

Το femtech ακμάζει ως τάση στην υγειονομική περίθαλψη

Femtech: Η παγκόσμια χρηματοδότηση για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) στον κλάδο ξεπερνά το όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά φέτος, ενώ ο κλάδος έχει τεράστιες δυνατότητες αγοράς.