Τεχνολογία

Έρευνα Smartphone: Εντοπισμός της αναιμίας με μια κάμερα

Έρευνα Smartphone: Εντοπισμός της αναιμίας με μια κάμερα

Η μελλοντική ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό μιας διεπαφής χρήστη που θα καθιστά απλό για το κοινό να τραβήξει μια κατάλληλη φωτογραφία – μια φωτογραφία στην οποία ο φωτισμός, η εστίαση και η περιοχή ενδιαφέροντος είναι βελτιστοποιημένα. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι απαιτούνται εργαλεία απεικόνισης και περαιτέρω εξελίξεις αλγορίθμων που θα επικυρωθούν μέσω πρόβλεψης μοντέλων.

Έρευνα Smartphone: Με τη μεγέθυνση σε μια μικρή περιοχή σε κάθε φωτογραφία, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο που εντοπίζει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Η αναιμία επηρεάζει περισσότερο από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η κόπωση, η ζάλη, οι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια και η δυσκολία συγκέντρωσης είναι μεταξύ των κοινών συμπτωμάτων αυτής της πάθησης, η οποία περιλαμβάνει χαμηλή συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα.

Η σοβαρή αναιμία είναι συχνά αποτέλεσμα υποσιτισμού, παρασιτικών λοιμώξεων ή υποκείμενων ασθενειών. Αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο και νοσηρότητα, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης PLOS ONE διαπίστωσε ότι η χρήση μιας φωτογραφίας από smartphone του εσωτερικού κάτω βλεφάρου ενός ατόμου για την πρόβλεψη της αναιμίας αποδεικνύεται ότι είναι περίπου 72% ακριβής.

Καθώς οι επαγγελματίες του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης συνήθως διαγιγνώσκουν την αναιμία μέσω μιας πλήρους αιματολογικής εξέτασης με τη χρήση ειδικού εργαστηριακού εξοπλισμού, υπάρχει δυσανάλογα μεγάλη συχνότητα εμφάνισης αναιμίας σε αγροτικές περιοχές όπου οι άνθρωποι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, υπάρχει ανάγκη για ένα οικονομικό, προσιτό και μη επεμβατικό εργαλείο ικανό να εντοπίσει την αναιμία. Το ιδανικό εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει προϋπάρχουσα, ευρέως διαθέσιμη τεχνολογία.

Η κάμερα του smartphone μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο εντοπισμού της αναιμίας

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη δύο φάσεων για να αξιολογήσουν τη δυνατότητα χρήσης μιας κάμερας smartphone για την ανίχνευση της αναιμίας. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη λήψη εικόνων των εσωτερικών κάτω βλεφάρων 142 ασθενών σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών με τη χρήση ενός smartphone. Οι ερευνητές επέλεξαν το εσωτερικό κάτω βλέφαρο, που ονομάζεται βλεφαρικός επιπεφυκότας, επειδή έχει τα ακόλουθα μοναδικά χαρακτηριστικά:

– Είναι εύκολα προσβάσιμο για φωτογράφηση.

– Δεν υπάρχουν ανταγωνιστικά χρώματα μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων και της επιφάνειας του επιπεφυκότα.

– Η απόσταση μεταξύ της επιφάνειας και των αιμοφόρων αγγείων είναι πολύ μικρή.

– Η θερμοκρασία και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες δεν επηρεάζουν σημαντικά τη ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή.

Με τη μεγέθυνση σε μια μικρή περιοχή σε κάθε φωτογραφία, οι ερευνητές μπόρεσαν να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο που μεγιστοποιεί την ανάλυση των χρωμάτων και ένα προγνωστικό μοντέλο που συγκρίνει το δέρμα και το λευκό των ματιών με τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε τη δοκιμή του αλγορίθμου σε εικόνες smartphone 202 διαφορετικών ασθενών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το μοντέλο ήταν 72,6% ακριβές στην πρόβλεψη της αναιμίας. Η ακρίβειά του στην πρόβλεψη σοβαρής αναιμίας που θα απαιτούσε μετάγγιση αίματος ήταν υψηλότερη, μεταξύ 86% και 94,4%.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dr. Selim Suner, του Πανεπιστημίου Brown και του Νοσοκομείου Rhode Island, εξήγησε ότι μετά τη διάγνωση της αναιμίας, οι άνθρωποι χρειάζονται απλώς συμπληρώματα σιδήρου, τα οποία είναι φθηνά και εύκολα στη λήψη. «Η διάγνωση είναι το δύσκολο κομμάτι», δήλωσε ο Dr. Suner.

Το μέλλον των ιατρικών εφαρμογών για smartphones

Το 2019, το 36% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιούσε smartphones. Οι τάσεις δείχνουν ότι, ενώ τα εύπορα άτομα είναι πιο πιθανό να έχουν στην κατοχή τους smartphones, η χρήση αυτών των συσκευών σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές περιοχές αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως.

«Τα αποτελέσματα αυτά θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής μέσα σε ένα smartphone, η οποία μπορεί όχι μόνο να αποκτήσει την εικόνα αλλά και να αναλύσει τα στοιχεία μέσα στην εικόνα για να προβλέψει τη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης σε πραγματικό χρόνο», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Αυτή είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική ευκαιρία για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες μπορεί να έχουν αραιά, υποτυπώδη και ανεπαρκώς κατανεμημένα ιατρικά συστήματα, αλλά είναι καλά διασυνδεδεμένες με τηλεπικοινωνιακά δίκτυα», προσθέτουν.

Η μελλοντική ανάπτυξη θα επικεντρωθεί στο σχεδιασμό μιας διεπαφής χρήστη που θα καθιστά απλό για το κοινό να τραβήξει μια κατάλληλη φωτογραφία – μια φωτογραφία στην οποία ο φωτισμός, η εστίαση και η περιοχή ενδιαφέροντος είναι βελτιστοποιημένα. Οι συγγραφείς σημειώνουν επίσης ότι απαιτούνται εργαλεία απεικόνισης και περαιτέρω εξελίξεις αλγορίθμων που θα επικυρωθούν μέσω πρόβλεψης μοντέλων.

Σύμφωνα με τον Dr. Suner, η μελέτη αυτή δείχνει ότι η πρόβλεψη της αναιμίας με τη χρήση ενός smartphone είναι μια βιώσιμη ιδέα. Το έργο αυτό, καθώς και τα έργα που θα ακολουθήσουν, θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση σε μεγάλους πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην υγεία παγκοσμίως.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αναιμία : Τρόποι να την αντιμετωπίσετε

Η ιδανική διατροφή για εγκύους ανάλογα το τρίμηνο

Γρήγορη διάγνωση αναιμίας με σάρωση του ματιού

Διάγνωση αναιμίας μέσω έξυπνης εφαρμογής

Έξυπνη εφαρμογή σκανάρει τα νύχια και βλέπει την αναιμία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η 4D Biomaterials λανσάρει νέα πρωτοποριακή ρητίνη για εμφυτεύσιμες συσκευές

4D Biomaterials: Λίγο πριν το Med-Tech Innovation Expo που θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο NEC, Birmingham, η 4D Biomaterials μόλις κυκλοφόρησε νέα ρητίνη που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις εμφυτεύσιμες συσκευές.

Οι ransomware επιθέσεις στο διαδίκτυο κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο ευάλωτη από ποτέ.

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon τονίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί ο ρυθμός θνησιμότητας εξαιτίας επιθέσεων και κακόβουλου λογισμικού.

Η ιατρική τεχνολογία έως το 2030 αναμένει σημαντική αύξηση 17,1% στον τζίρο της

Ιατρική τεχνολογία αγορά: Μέχρι το 2030, προβλέπεται μεγάλη αύξηση του τζίρου για την εν λόγω βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και θέτουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Μετριασμό των τυφώνων υπόσχεται νεοσύστατη Νορβηγική εταιρεία με το σύστημα δημιουργίας φυσαλίδων στον ωκεανό

Αν και, ίσως λιγότερο, αν σταθμιστεί σε σχέση με το αναμενόμενο κόστος των ζημιών από τυφώνες (54 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου της κυβέρνησης των ΗΠΑ).