Τεχνολογία

Γρήγορη διάγνωση αναιμίας με σάρωση του ματιού

Γρήγορη διάγνωση αναιμίας με σάρωση του ματιού

Μηχανικοί του Purdue University έχουν αναπτύξει λογισμικό που θα επέτρεπε στους γιατρούς να τραβούν φωτογραφία του εσώτερου βλεφάρου ενός ασθενούς με smartphone και να έχουν άμεσα έναν σχετικά ακριβή υπολογισμό της αιμογλοβίνης- πρωτεΐνης στα ερυθροκύτταρα.  Η ομάδα δουλεύει πάνω στην ενσωμάτωση του λογισμικού σε μια εφαρμογή για κινητά, η οποία είναι υπό ανάπτυξη. Σχετικό βίντεο όπου περιγράφεται η τεχνολογία έχει αναρτηθεί στο YouTube.

Η εφαρμογή αυτή θα επέτρεπε ταχύτερες διαγνώσεις και θεραπείες, ή θα βοηθούσε ένα άτομο να διαχειρίζεται καλύτερα ένα πρόβλημα στο αίμα από το σπίτι του. Η εφαρμογή ακόμη θα βοηθούσε κλινικές σε αναπτυσσόμενες χώρες να φροντίζουν καλύτερα ασθενείς χωρίς την υποδομή για την πραγματοποίηση εξετάσεων αίματος. Το λογισμικό περιγράφεται σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Optica, το οποίο εκδίδεται από την The Optical Society.

«Η τεχνολογία αυτή δεν θα αντικαταστήσει τις συμβατικές εξετάσεις αίματος, μα παρέχει άμεσα έναν συγκρίσιμο υπολογισμό αιμογλοβίνης, και είναι μη επεμβατική και σε πραγματικό χρόνο» είπε ο Γιανγκ Κιμ, αναπληρωτής καθηγητής βιοϊατρικής μηχανολογίας στο Purdue. «Ανάλογα με τις νοσοκομειακές συνθήκες, μπορεί να χρειάζονται μερικές ώρες για να έχεις αποτελέσματα από μια εξέταση αίματος».

Η μέθοδος αυτή στην ουσία είναι μια φορητή έκδοση μιας κοινής τεχνικής, της φασματοσκοπικής ανάλυσης, που εντοπίζει την αιμογλοβίνη από τον τρόπο που απορροφά ορατό φως. Η ομάδα του Κιμ ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που χρησιμοποιεί μια προσέγγιση γνωστή ως φασματοσκοπία υπερ- ανάλυσης (super-resolution spectroscopy) για τη μετατροπή φωτογραφιών χαμηλής ανάλυσης από smartphones σε υψηλής ανάλυσης ψηφιακά σήματα φάσματος. Άλλος ένας αλγόριθμος εντοπίζει αυτά τα σήματα και τα χρησιμοποιεί για να ποσοτικοποιεί το περιεχόμενο αιμογλοβίνης στο αίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα Τρικαλα πρωτοπορούν στη μεταφορά και παράδοση φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές με drone

Η 4D Biomaterials λανσάρει νέα πρωτοποριακή ρητίνη για εμφυτεύσιμες συσκευές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι ransomware επιθέσεις στο διαδίκτυο κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο ευάλωτη από ποτέ.

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon τονίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί ο ρυθμός θνησιμότητας εξαιτίας επιθέσεων και κακόβουλου λογισμικού.

Η ιατρική τεχνολογία έως το 2030 αναμένει σημαντική αύξηση 17,1% στον τζίρο της

Ιατρική τεχνολογία αγορά: Μέχρι το 2030, προβλέπεται μεγάλη αύξηση του τζίρου για την εν λόγω βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και θέτουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Μετριασμό των τυφώνων υπόσχεται νεοσύστατη Νορβηγική εταιρεία με το σύστημα δημιουργίας φυσαλίδων στον ωκεανό

Αν και, ίσως λιγότερο, αν σταθμιστεί σε σχέση με το αναμενόμενο κόστος των ζημιών από τυφώνες (54 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου της κυβέρνησης των ΗΠΑ).

Ένα βήμα πριν την υποχρεωτικότητα η τεχνολογία ανίχνευσης αλκοόλ στις ΗΠΑ

Το κέντρο έρευνας αυτοκινητικής τεχνολογίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι η πρόκληση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες θα είναι να βρουν ένα αποδοτικό, αξιόπιστο αλλά και όχι δαπανηρό σύστημα ανίχνευσης της μέθης του οδηγού, για να το τοποθετούν σε εκατομμύρια νέα αυτοκίνητα