Τεχνολογία

Mεταμόσχευση κερατοειδούς: Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Mεταμόσχευση κερατοειδούς: Τι είναι και πώς γίνεται η τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς;

Mεταμόσχευση κερατοειδούς: Σε ορισμένα μάτια, μια παραδοσιακή μεταμόσχευση κερατοειδούς έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς. 

Σε ορισμένα μάτια, μια παραδοσιακή μεταμόσχευση κερατοειδούς έχει εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί τεχνητή μεταμόσχευση κερατοειδούς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι τεχνητών μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς. Η κερατοπρόσθεση της Βοστώνης είναι η πιο κοινή που χρησιμοποιείται στο Wills Eye Hospital. Η κερατοπρόσθεση της Βοστώνης έχει ένα πλαστικό κέντρο προσαρτημένο σε κερατοειδή χιτώνα ανθρώπινου δότη, ο οποίος ράβεται στο μάτι του ασθενούς. Τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μη απόρριψη μοσχεύματος και συχνά εξαιρετική όραση. Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν σχετικά σύντομο ιστορικό, ανάγκη χρήσης αντιβιοτικών σταγόνων και μαλακών φακών επαφής για όλη τη ζωή και επιδείνωση του γλαυκώματος. Η επέμβαση κερατοπρόσθεσης γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία στο χειρουργείο.

Η εμφύτευση κερατοπρόσθεσης είναι μια διαδικασία μεταμόσχευσης που περιλαμβάνει αφαίρεση πλήρους πάχους του κερατοειδούς και αντικατάσταση από τεχνητό κερατοειδή. Η κερατοπροσθετική Boston Type I είναι αυτή τη στιγμή η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη συσκευή κερατοπρόσθεσης στις ΗΠΑ. Αποτελείται από ένα διαφανές πλαστικό πολυμεθακρυλικό (PMMA) οπτικό και οπίσθιο έλασμα στριμωγμένο γύρω από ένα μόσχευμα κερατοειδούς και ασφαλισμένο με δακτύλιο ασφάλισης τιτανίου (Εικόνα 15). Μετά τη συναρμολόγηση της συσκευής, εκτελείται τριφονισμός μερικού πάχους στον κερατοειδή χιτώνα του ξενιστή. Στη συνέχεια ολοκληρώνεται η εκτομή πλήρους πάχους του κερατοειδούς χιτώνα του ασθενούς με τη χρήση κυρτού ψαλιδιού κερατοειδούς. Στη συνέχεια, η κερατοπρόσθεση στερεώνεται στον ιστό του ξενιστή χρησιμοποιώντας διακεκομμένα ή τρέχοντα ράμματα. Γενικά, οι ασθενείς που έχουν ιστορικό πολλαπλών αποτυχημένων PK είναι υποψήφιοι για μεταμόσχευση κερατοπρόσθεσης.

Η συγκεκριμένη επέμβαση προσφέρει σχετικά γρήγορη οπτική αποκατάσταση. Οι συσκευές είναι επιδεκτικές για χρήση σε πολλές περιπτώσεις στις οποίες άλλοι τύποι κερατοπλαστικής δεν αποτελούν επιλογή. Υπάρχει σημαντικός μακροπρόθεσμος κίνδυνος επιπλοκών για όσους κάνουν κερατοπρόσθεση. Επειδή το KPro είναι ξένο σώμα, υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης ή εξώθησης της συσκευής. Το μετεγχειρητικό γλαύκωμα είναι συχνό και η ενδοφθάλμια πίεση είναι δύσκολο να αξιολογηθεί καθώς το σκληρό οπτικό καθιστά αδύνατη την παραδοσιακή τονομέτρηση. Για το λόγο αυτό, οι σωλήνες γλαυκώματος συνήθως τοποθετούνται τη στιγμή της μεταμόσχευσης κερατοειδούς στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα. Το Diaton είναι επί του παρόντος ο προτιμώμενος τρόπος μέτρησης της ενδοφθάλμιας πίεσης σε αυτούς τους ασθενείς στο ίδρυμά μας. Οι ασθενείς μπορούν να σχηματίσουν οπισθοπροσθετικές μεμβράνες που απαιτούν θεραπεία με λέιζερ Nd:YAG ή χειρουργική μεμβρανεκτομή. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μυωπία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση

Η μυωπία είναι ιάσιμη ή αναστρέψιμη;

Η μελέτη για τον έρπητα συμβάλλει στην κατανόηση των ιογενών επαναμολύνσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου δυνητικής πρόληψής τους

Ποιοι είναι οι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής ματιών;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεθοδολογία καρδιαγγειακής θεραπείας στην Ινδία με την συμβολή της ιαπωνικής τεχνολογίας

Καρδιαγγειακή Θεραπεία: Η προληπτική παρέμβαση είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για αυτή την ασθένεια λόγω του αυξημένου κινδύνου αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών και θανάτων και επειδή η εξέλιξη της νόσου είναι πολύ γρήγορη. 

Ξεπερνώντας τον οδοντιατρικό φόβο με το πάτημα μιας εφαρμογής

Οι ασθενείς μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τους φόβους τους, να αναγνωρίζουν και να αμφισβητούν τις αρνητικές πεποιθήσεις τους και να δοκιμάζουν την ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν καλύτερα στον οδοντίατρο.

Τεχνολογία υγείας: Ανακαλύψεις που έχουν αλλάξει τον κόσμο

Η συνεχής ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην υγειονομική περίθαλψη υπόσχεται όχι μόνο να παρατείνει τη ζωή αλλά να βελτιώσει την ποιότητά της, καθιστώντας την υγεία και την ευεξία πιο προσιτή και αποτελεσματική για όλους.

Βασίλης Βασιλόπουλος: "Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της ενημέρωσης"

Διατίθεται δωρεάν σε PDF μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου της Βιέννης και έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον ορισμό του τελικού κειμένου του κανονισμού.