ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Όραση: Ποιοι είναι οι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής ματιών;

Όραση: Ποιοι είναι οι τύποι διαθλαστικής χειρουργικής ματιών;

Όραση: Τα διαθλαστικά σφάλματα είναι προβλήματα όρασης που προκαλούνται κυρίως από έναν κερατοειδή χιτώνα που δεν έχει τέλειο σχήμα ή ένα μάτι που είναι μακρύτερο ή κοντύτερο από το κανονικό. Ο κερατοειδής είναι το διαυγές μέρος στο μπροστινό μέρος του ματιού.

Η χειρουργική επέμβαση είναι μια κοινή θεραπεία για προβλήματα όρασης. Οι διαδικασίες μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων. Ο στόχος της διαθλαστικής χειρουργικής των ματιών είναι να μειώσει ή ακόμα και να τερματίσει την ανάγκη σας για γυαλιά ή φακούς επαφής.

Τι είναι τα διαθλαστικά σφάλματα;

Η καλή όραση εξαρτάται από το πόσο καλά ο κερατοειδής και ο φακός σας εστιάζουν τις ακτίνες φωτός στον αμφιβληστροειδή. Οι ακτίνες φωτός πρέπει να κάμπτονται (διαθλούν) για να εστιάσουν στον αμφιβληστροειδή. Ο αμφιβληστροειδής είναι το ευαίσθητο στο φως νευρικό στρώμα που καλύπτει το πίσω μέρος του ματιού. Δημιουργεί παρορμήσεις από τις ακτίνες φωτός που στέλνονται μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο.

Τα διαθλαστικά σφάλματα είναι προβλήματα όρασης που προκαλούνται κυρίως από έναν κερατοειδή χιτώνα που δεν έχει τέλειο σχήμα ή ένα μάτι που είναι μακρύτερο ή κοντύτερο από το κανονικό. Ο κερατοειδής είναι το διαυγές μέρος στο μπροστινό μέρος του ματιού. Λυγίζει και εστιάζει τα φωτεινά κύματα. Τα διαθλαστικά σφάλματα προκαλούν το φως από ένα αντικείμενο να μην εστιάζεται στον αμφιβληστροειδή. Αυτό προκαλεί μια θολή εικόνα. Διαθλαστικά σφάλματα μπορεί να εμφανιστούν σε κατά τα άλλα υγιή μάτια.

Υπάρχουν 4 τύποι διαθλαστικών σφαλμάτων:

 • Μυωπία (μυωπία). Τα κοντινά αντικείμενα εμφανίζονται αιχμηρά. Όμως τα πράγματα στο βάθος είναι θολά. Το μάτι είναι μακρύτερο από το κανονικό από μπροστά προς τα πίσω. Ή ο κερατοειδής είναι πολύ κυρτός. Οι εικόνες εστιάζονται μπροστά στον αμφιβληστροειδή αντί πάνω σε αυτόν.
 • Υπερμετρωπία (υπερμετρωπία). Μπορείτε να δείτε καθαρά μακρινά αντικείμενα. Αλλά τα αντικείμενα από κοντά είναι θολά. Το μάτι είναι πιο κοντό από το κανονικό. Ή ο κερατοειδής είναι πολύ επίπεδος. Οι εικόνες εστιάζονται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
 • Αστιγματισμός. Τα αντικείμενα θολώνουν σε οποιαδήποτε απόσταση. Ο κερατοειδής, ο φακός ή και τα δύο έχουν σχήμα έτσι ώστε οι εικόνες να μην εστιάζονται έντονα στον αμφιβληστροειδή.
 • Πρεσβυωπία. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως γήρανση των ματιών. Το μάτι χάνει την ικανότητά του να αλλάζει εστίαση λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Αυτό συμβαίνει συχνά μεταξύ 40 και 50 ετών. Η διαθλαστική χειρουργική δεν μπορεί να διορθώσει αυτό το πρόβλημα. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κάνει την όραση από απόσταση πιο καθαρή. Αλλά μπορεί να επιδεινώσει την κοντινή όραση.

Είδη χειρουργικής επέμβασης

Οι τύποι χειρουργικής επέμβασης για τη διόρθωση των διαθλαστικών σφαλμάτων περιλαμβάνουν:

 • LASIK (λέιζερ in situ κερατομήλευσις)
 • Φωτοδιαθλαστική κερατεκτομή (PRK)
 • Ακτινική κερατοτομή (RK)
 • Αστιγματική κερατοτομή (ΑΚ)
 • Αυτοματοποιημένη ελασματική κερατοπλαστική (ALK)
 • Θερμική κερατοπλαστική με λέιζερ (LTK)
 • Αγώγιμη κερατοπλαστική (CK)
 • Ενδοκεράτινος δακτύλιος (Intacs)
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η γενετική σε συνδυασμό με τα πολλά χρόνια σχολικής φοίτησης μπορεί να οδηγήσει σε μυωπία στα παιδιά

Οφθαλμική νόσος τύφλωσης συνδέεται στενά με σοβαρές μορφές καρδιαγγειακής νόσου

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ξηροί καρποί στην απώλεια βάρους;

Ποιες τροφές βελτιώνουν την όρασή μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.