ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ: Εμπειρογνώμονες ανοίγουν τον δρόμο για ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση

Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ: Εμπειρογνώμονες ανοίγουν τον δρόμο για ασφαλέστερη χειρουργική επέμβαση

"Αυτή η σημαντική μελέτη βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει η χειρουργική επέμβαση σημαντικά ασφαλέστερη για χιλιάδες ασθενείς σε όλον τον κόσμο.

Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ: Ειδικοί σε θέματα χειρουργικής περίθαλψης παρουσίασαν δύο μελέτες στο περιοδικό The Lancet, οι οποίες θα συμβάλουν στην παροχή ασφαλέστερων χειρουργικών επεμβάσεων για χιλιάδες ασθενείς σε όλον τον κόσμο -ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (LMIC). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τακτική αλλαγή γαντιών και εργαλείων λίγο πριν από το κλείσιμο των τραυμάτων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις λοιμώξεις χειρουργικής περιοχής (SSI) -την πιο κοινή μετεγχειρητική επιπλοκή στον κόσμο. Δεύτερον, δοκίμασαν μια νέα εργαλειοθήκη που μπορεί να καταστήσει τα νοσοκομεία καλύτερα προετοιμασμένα για πανδημίες, καύσωνες, χειμερινές πιέσεις και φυσικές καταστροφές, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τις ακυρώσεις προγραμματισμένων επεμβάσεων σε όλον τον κόσμο.

Οι ασθενείς στις χώρες  χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος πλήττονται δυσανάλογα από λοιμώξεις τραυμάτων, αλλά μετά από μια δοκιμή της διαδικασίας στο Μπενίν, τη Γκάνα, την Ινδία, το Μεξικό, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα και τη Νότια Αφρική, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συνήθης αλλαγή των γαντιών και των εργαλείων κατά το κλείσιμο των κοιλιακών τραυμάτων θα μπορούσε να αποτρέψει έως και 1 στις 8 περιπτώσεις λοιμώξεων χειρουργικής περιοχής (SSI).

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Aneel Bhangu από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σχολίασε: “Η λοίμωξη του χειρουργικού πεδίου είναι η πιο συχνή μετεγχειρητική επιπλοκή παγκοσμίως – ένα σημαντικό βάρος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τα συστήματα υγείας. Η εργασία μας αποδεικνύει ότι η συνήθης αλλαγή των γαντιών και των εργαλείων δεν είναι μόνο εφικτή σε όλον τον κόσμο, αλλά και ότι μειώνει τις λοιμώξεις σε μια σειρά από χειρουργικές ρυθμίσεις. Η λήψη αυτού του απλού βήματος θα μπορούσε να μειώσει τις λοιμώξεις χειρουργικής περιοχής (SSI) κατά 13% -απλά και οικονομικά αποδοτικά”.

Οι ασθενείς που εμφανίζουν λοιμώξεις χειρουργικής περιοχής (SSI) βιώνουν πόνο, αναπηρία, κακή επούλωση με κίνδυνο διάσπασης του τραύματος, παρατεταμένο χρόνο ανάρρωσης και ψυχολογικές προκλήσεις. Στα συστήματα υγείας όπου οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν για τη θεραπεία, αυτό μπορεί να είναι καταστροφικό και αυξάνει τον κίνδυνο οι ασθενείς να βυθιστούν στη φτώχεια μετά τη θεραπεία τους. Η απλή και χαμηλού κόστους πρακτική της αλλαγής γαντιών και εργαλείων λίγο πριν από το κλείσιμο του τραύματος είναι κάτι που μπορεί να γίνει από τους χειρουργούς σε οποιοδήποτε νοσοκομείο γύρω, πράγμα που σημαίνει τεράστιο δυνητικό αντίκτυπο. Ο κ. Aneel Bhangu μιλάει για δύο μελέτες που θα βοηθήσουν στην παροχή ασφαλέστερων χειρουργικών επεμβάσεων για χιλιάδες ασθενείς σε όλον τον κόσμο – ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πηγή: Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ

Δείκτης χειρουργικής ετοιμότητας

Οι εμπειρογνώμονες της Μονάδας Παγκόσμιας Έρευνας Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (NIHR) για την Παγκόσμια Χειρουργική παρουσίασαν επίσης σήμερα στο The Lancet τον “Δείκτη Χειρουργικής Ετοιμότητας” (SPI) – μια βασική μελέτη που αξιολογεί τον βαθμό στον οποίο τα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο ήταν σε θέση να συνεχίσουν τις εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της COVID-19. Οι ερευνητές εντόπισαν διάφορα χαρακτηριστικά των νοσοκομείων που τα καθιστούσαν περισσότερο ή λιγότερο “προετοιμασμένα” για περιόδους αυξημένης πίεσης. Χρησιμοποίησαν την COVID-19 ως σημαντικό παράδειγμα, αλλά τόνισαν ότι τα συστήματα υγείας υποβάλλονται σε πίεση για κάθε είδους λόγους κάθε χρόνο – από εποχιακές πιέσεις έως φυσικές καταστροφές και πολεμικές συγκρούσεις. Μια ομάδα κλινικών ιατρών από 32 χώρες σχεδίασε τον “Δείκτη Χειρουργικής Ετοιμότητας” (SPI), ο οποίος βαθμολογεί τα νοσοκομεία με βάση τις υποδομές, τον εξοπλισμό, το προσωπικό και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για την παροχή εκλεκτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Όσο υψηλότερη είναι η προκύπτουσα βαθμολογία του “Δείκτη Χειρουργικής Ετοιμότητας” (SPI), τόσο πιο προετοιμασμένο είναι ένα νοσοκομείο για διαταραχές.

Μετά τη δημιουργία του εργαλείου του “Δείκτη Χειρουργικής Ετοιμότητας” (SPI), οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν από 4.714 κλινικούς ιατρούς σε 1.632 νοσοκομεία σε 119 χώρες να αξιολογήσουν την ετοιμότητα του τοπικού χειρουργικού τους τμήματος. Συνολικά, τα περισσότερα νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένα και υπέστησαν μεγάλη πτώση στον αριθμό των επεμβάσεων που ήταν σε θέση να παράσχουν κατά τη διάρκεια της COVID-19. Η ομάδα διαπίστωσε ότι μια αύξηση κατά 10 μονάδες στη βαθμολογία του “Δείκτη Χειρουργικής Ετοιμότητας” (SPI) αντιστοιχούσε σε τέσσερις περισσότερους ασθενείς που χειρουργήθηκαν ανά 100 ασθενείς στη λίστα αναμονής. Ο επικεφαλής συγγραφέας James Glasbey από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ σχολίασε: “Το νέο μας εργαλείο θα βοηθήσει τα νοσοκομεία διεθνώς να βελτιώσουν την προετοιμασία τους για εξωτερικές πιέσεις που κυμαίνονται από πανδημίες έως καύσωνες, χειμερινές πιέσεις και φυσικές καταστροφές. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει τα νοσοκομεία να διεκπεραιώσουν τις λίστες αναμονής τους ταχύτερα και να αποτρέψουν περαιτέρω καθυστερήσεις για τους ασθενείς. Το εργαλείο μπορεί να συμπληρωθεί εύκολα από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τους διευθυντές που εργάζονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο παγκοσμίως – αν χρησιμοποιείται τακτικά, θα μπορούσε να προστατεύσει τα νοσοκομεία και τους ασθενείς από μελλοντικές διαταραχές”.

Ο καθηγητής Dion Morton, Barling Chair of Surgery στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο Royal College of Surgeons of England, σχολίασε: “Παρόλο που δεν μπορούν να αποφευχθούν όλοι οι μετεγχειρητικοί θάνατοι, πολλοί μπορούν να αποφευχθούν με την αύξηση των επενδύσεων στην έρευνα, την εκπαίδευση του προσωπικού, τον εξοπλισμό και τις καλύτερες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Πρέπει να επενδύσουμε στη βελτίωση της ποιότητας της χειρουργικής σε όλον τον κόσμο”. Η δρ Sarah Puddicombe, βοηθός διευθυντή για την παγκόσμια υγεία στο συντονιστικό κέντρο του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας (NIHR), δήλωσε: “Αυτή η σημαντική μελέτη βοηθά να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει η χειρουργική επέμβαση σημαντικά ασφαλέστερη για χιλιάδες ασθενείς σε όλον τον κόσμο. Είναι ένα μόνο από τα πολλά συναρπαστικά ευρήματα που αρχίζουν να προκύπτουν από τις χρηματοδοτούμενες από το  Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνών Υγείας (NIHR) ερευνητικές μονάδες, ομάδες και έργα για την παγκόσμια υγεία που συνεργάζονται με εταίρους σε όλο τον κόσμο. Δεσμευόμαστε στην έρευνα που συμβάλλει στην υγεία και τον πλούτο του έθνους και ωφελεί τους ανθρώπους και τις κοινότητες σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καινοτομία στην καταπολέμηση των εγκεφαλικών διαταραχών

Η διαταραχή της ισορροπίας του εντέρου σχετίζεται με την αυξημένη θνησιμότητα

Η βαρϊατρική χειρουργική έχει θετικά αποτελέσματα σε έφηβους ασθενείς

Η Oprah Winfrey αποκάλυψε για την αντικατάσταση και των δύο γονάτων της - να τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία και τα αποτελέσματά της

Ασθενείς με καρκίνο του μαστού με καλή ανταπόκριση στην προεγχειρητική θεραπεία μπορεί να είναι σε θέση να παραλείψουν τη χειρουργική επέμβαση: μελέτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η βιοποικιλότητα των βακτηρίων του εντέρου σχετίζεται με τη σεξουαλική συμπεριφορά

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η απροστάτευτη πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Μαϊντανός: Φρεσκάδα για το στόμα και την αναπνοή

Μαϊντανός: Με τις αντισηπτικές του ιδιότητες και την υπέροχη γεύση του, ο μαϊντανός μπορεί να γίνει ο καθημερινός σου σύμμαχος για ένα λαμπερό χαμόγελο και μια φρέσκια αναπνοή.

Κλινικές δοκιμές δοκιμάζουν συνδυαστική θεραπεία με αντισώματα σε ενήλικες με προχωρημένο καρκίνο

"Το CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 είχε διαχειρίσιμο προφίλ ασφάλειας σε ένα ευρύ φάσμα δόσεων και έδειξε πολλά υποσχόμενες αντικαρκινικές δραστηριότητες σε όλα τα επίπεδα δόσης CS1002 όταν συνδυάστηκε με το CS1003", έγραψαν οι ερευνητές. "Αυτό υποστηρίζει περαιτέρω αξιολόγηση του CS1002 σε συνδυασμό με το CS1003 για τη θεραπεία συμπαγών όγκων."

Η χορήγηση αντικαταθλιπτικών σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξάνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι μεγάλες λίστες αναμονής για ψυχοθεραπεία, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να έπαιξαν κάποιο ρόλο. «Στην κλινική πρωτοβάθμιας περίθαλψής μου, άκουγα συχνά από ασθενείς και οικογένειες ότι αντιμετώπιζαν λίστες αναμονής 6-9 μηνών για θεραπεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. ," είπε. Περαιτέρω μελέτες, λέει ο Chua, θα πρέπει να προσδιορίσουν ποιες παρεμβάσεις μπορούν να προάγουν καλύτερα την ψυχική υγεία των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων.