Τεχνολογία

Επέμβαση: Πώς οι νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις θα γίνουν ασφαλέστερες;

Επέμβαση: Πώς οι νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις θα γίνουν ασφαλέστερες;

Επέμβαση: Η δημιουργία αυτής της τεχνολογίας είναι ένα πρώτο βήμα προς την ημιαυτόνομη πλοήγηση για νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις.

Η χειρουργική επέμβαση εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλες νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν ασφαλέστερες και ευκολότερες μέσω της ρομποτικής, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Society of NeuroInterventional Surgery (SNIS).

Ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις

Ένας νέος πολυαρθρικός, αυτοδιευθυνόμενος μικροκαθετήρας για νευροενδοαγγειακή χειρουργική έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την τεχνική ακρίβεια, να μειώσει τον χρόνο της διαδικασίας, να μειώσει την έκθεση σε ακτινοβολία και να επιτρέψει την ημι-αυτοματοποίηση της πλοήγησης με τον καθετήρα. Για τους ασθενείς, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις, καλύτερα αποτελέσματα και μια συνολική απρόσκοπτη εμπειρία. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε νευροαγγειακή διαδικασία, όλες οι οποίες απαιτούν πλοήγηση μέσα από μικρά, ελικοειδή, ευαίσθητα αγγεία. Πέρα από το εγκεφαλικό, αυτές οι παθολογίες περιλαμβάνουν ανευρύσματα εγκεφάλου, AVM, κολποκοιλιακά συρίγγια και άλλα.

Οι ερευνητές της μελέτης, “Towards Self-steering Microcatheters for Neurointervention”, δοκίμασαν το ρομπότ μέσω εικονικών δοκιμών. Το πρωτότυπο περιηγήθηκε αυτόνομα στην προσομοίωση χειρουργείου. Η νευροενδοαγγειακή χειρουργική αντιμετωπίζει πολύπλοκες παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού με την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα (καθετήρα) στα αιμοφόρα αγγεία για την παροχή φαρμάκων, θεραπειών ή χρωστικών στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα. Οι επεμβάσεις είναι ελάχιστα επεμβατικές, ενέχουν λιγότερους κινδύνους για τους ασθενείς και συχνά οδηγούν σε γρήγορη ανάρρωση.

“Η δημιουργία αυτής της τεχνολογίας είναι ένα πρώτο βήμα προς την ημιαυτόνομη πλοήγηση για νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις. Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη ρομποτικών καθετήρων που μπορούν να κάμπτονται κατόπιν εντολής και να αισθάνονται το περιβάλλον τους θα επιτρέψουν αυτές τις περίπλοκες, επικίνδυνες διαδικασίες να εκτελούνται πιο απλά και με ασφάλεια”, είπε ο  Rohan Chitale, MD, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος ειδικότητας νευροχειρουργικής και αναπληρωτής καθηγητής νευρολογικής χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μύθοι για το χειρουργείο στη μέση από τους οποίους πρέπει να απαλλαγούμε.

Ομιλία Πλεύρη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Καταρράκτης: Οι πιθανότητες να γίνει άνοια μια αναστρέψιμη απώλεια όρασης

Τεχνική AMIS: Η πλέον φιλική προς τον ασθενή θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστίθεται η όσφρηση στην εικονική πραγματικότητα

Virtual reality: Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να αναπτύξει ένα σύστημα όσφρησης επόμενης γενιάς με μικρότερο χρόνο απόκρισης, μικρότερο μέγεθος και υψηλότερη πυκνότητα ενσωμάτωσης ειδικά προσαρμοσμένο για εφαρμογές VR.

Πόσο χρήσιμη είναι η τεχνολογία για τα άτομα με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Κάθε παιδί με ΔΕΠΥ είναι μοναδικό, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να εξερευνήσετε διαφορετικές τεχνολογίες και εργαλεία για να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για τις ατομικές ανάγκες και προτιμήσεις.

Μπορεί το λογισμικό διάγνωσης να αυξάνει τα ποσοστά φυλετικής ανισότητας;

Λογισμικό διάγνωσης: Η Αμερικανική Θωρακική Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί τους γιατρούς που ασχολούνται με την πνευμονική περίθαλψη, έχει συστήσει την κατάργηση των προσαρμογών με βάση τη φυλή στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.