Τεχνολογία

Επέμβαση: Πώς οι νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις θα γίνουν ασφαλέστερες;

Επέμβαση: Πώς οι νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις θα γίνουν ασφαλέστερες;

Επέμβαση: Η δημιουργία αυτής της τεχνολογίας είναι ένα πρώτο βήμα προς την ημιαυτόνομη πλοήγηση για νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις.

Η χειρουργική επέμβαση εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλες νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις θα μπορούσαν να γίνουν ασφαλέστερες και ευκολότερες μέσω της ρομποτικής, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο του Society of NeuroInterventional Surgery (SNIS).

Ασφαλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις

Ένας νέος πολυαρθρικός, αυτοδιευθυνόμενος μικροκαθετήρας για νευροενδοαγγειακή χειρουργική έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την τεχνική ακρίβεια, να μειώσει τον χρόνο της διαδικασίας, να μειώσει την έκθεση σε ακτινοβολία και να επιτρέψει την ημι-αυτοματοποίηση της πλοήγησης με τον καθετήρα. Για τους ασθενείς, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ασφαλέστερες και πιο αποτελεσματικές χειρουργικές επεμβάσεις, καλύτερα αποτελέσματα και μια συνολική απρόσκοπτη εμπειρία. Αυτός ο τύπος τεχνολογίας θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε νευροαγγειακή διαδικασία, όλες οι οποίες απαιτούν πλοήγηση μέσα από μικρά, ελικοειδή, ευαίσθητα αγγεία. Πέρα από το εγκεφαλικό, αυτές οι παθολογίες περιλαμβάνουν ανευρύσματα εγκεφάλου, AVM, κολποκοιλιακά συρίγγια και άλλα.

Οι ερευνητές της μελέτης, “Towards Self-steering Microcatheters for Neurointervention”, δοκίμασαν το ρομπότ μέσω εικονικών δοκιμών. Το πρωτότυπο περιηγήθηκε αυτόνομα στην προσομοίωση χειρουργείου. Η νευροενδοαγγειακή χειρουργική αντιμετωπίζει πολύπλοκες παθήσεις του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού με την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα (καθετήρα) στα αιμοφόρα αγγεία για την παροχή φαρμάκων, θεραπειών ή χρωστικών στον εγκέφαλο, στο νωτιαίο μυελό ή στα νεύρα. Οι επεμβάσεις είναι ελάχιστα επεμβατικές, ενέχουν λιγότερους κινδύνους για τους ασθενείς και συχνά οδηγούν σε γρήγορη ανάρρωση.

“Η δημιουργία αυτής της τεχνολογίας είναι ένα πρώτο βήμα προς την ημιαυτόνομη πλοήγηση για νευροενδοαγγειακές επεμβάσεις. Ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη ρομποτικών καθετήρων που μπορούν να κάμπτονται κατόπιν εντολής και να αισθάνονται το περιβάλλον τους θα επιτρέψουν αυτές τις περίπλοκες, επικίνδυνες διαδικασίες να εκτελούνται πιο απλά και με ασφάλεια”, είπε ο  Rohan Chitale, MD, κύριος συγγραφέας της μελέτης, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος ειδικότητας νευροχειρουργικής και αναπληρωτής καθηγητής νευρολογικής χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι μύθοι για το χειρουργείο στη μέση από τους οποίους πρέπει να απαλλαγούμε.

Ομιλία Πλεύρη στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Καταρράκτης: Οι πιθανότητες να γίνει άνοια μια αναστρέψιμη απώλεια όρασης

Τεχνική AMIS: Η πλέον φιλική προς τον ασθενή θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τους τυφλούς μαθητές να "οπτικοποιήσουν" γραφήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη:Η περίπλοκη, πλούσια σε δεδομένα και εξαιρετικά οπτική φύση τέτοιων μοντέλων τα καθιστά συχνά διαθλαστικά στην υποβοηθητική τεχνολογία, όπως συσκευές ανάγνωσης οθόνης και ηλεκτρονικές οθόνες braille, που μπορεί να χρησιμοποιούν οι μαθητές με προβλήματα όρασης στην τάξη.

Αλλαγή στον τρόπο ανίχνευσης του κορωνοϊού

Covid-19: Μια μέθοδος δοκιμής που εφευρέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πρόκειται να κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού τα εμπορικά δικαιώματά της αδειοδοτήθηκαν στον πάροχο δοκιμών COVID-19, Innova Medical Group.

Πώς η 3D τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο που γίνεται η λαπαροσκόπηση

Λαπαροσκόπηση: Η χρήση του 3D στη λαπαροσκόπηση σημαίνει μικρότερους χρόνους χειρουργικής επέμβασης, μικρότερη νοσηλεία και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σύγκριση με τη 2D.

Το τσιπ υπολογιστή που μιμείται τον εγκέφαλο έχει την αίσθηση του δέρματος

Έξυπνο ρολόι: οι υπερσύγχρονες πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνουν τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό προτύπων σε εξαιρετικά πολύπλοκα σύνολα δεδομένων μπορούν να κάνουν καλύτερη δουλειά.

Πώς η ψηφιακή τεχνολογία ενισχύει την υγειονομική περίθαλψη;

Ψηφιακή υγεία: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην υγειονομική περίθαλψη έχει επιταχύνει τη χρήση τεχνολογιών όπως οι εφαρμογές για κινητά, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να λυθούν μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.