Τεχνολογία

Ρομποτική: Χρήση ρομποτικού ώμου για την ανάπτυξη νέου ιστού τένοντα

Ρομποτική: Χρήση ρομποτικού ώμου για την ανάπτυξη νέου ιστού τένοντα

Ρομποτική: Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες της ιατρικής διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης κυττάρων ινοβλαστών για την ανάπτυξη ανθρώπινου ιστού που μπορεί να αντικαταστήσει τον ιστό που έχει χαθεί ή έχει καταστραφεί σε ανθρώπους ασθενείς.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την Devanthro GmbH τροποποίησε έναν ώμο ρομπότ για να χρησιμεύσει ως μηχανισμός τεντώματος σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί χρήσιμος ανθρώπινος ιστός τενόντων. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Communications Engineering, η ομάδα περιγράφει την τροποποίηση του ώμου του ρομπότ και τη χρήση του ως βιοαντιδραστήρα για την ανάπτυξη ανθρώπινου ιστού. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι επιστήμονες της ιατρικής διερευνούν τη δυνατότητα χρήσης κυττάρων ινοβλαστών για την ανάπτυξη ανθρώπινου ιστού που μπορεί να αντικαταστήσει τον ιστό που έχει χαθεί ή έχει καταστραφεί σε ανθρώπους ασθενείς. Για τον σκοπό αυτό, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει όργανα, δέρμα, χόνδρο, ακόμη και μια τραχεία. Όμως τέτοιου είδους προσπάθειες είναι ακόμη στα σπάργανα.

Ένας τομέας της έρευνας που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα απαιτητικός είναι η ανάπτυξη του τενοντιακού ιστού. Οι ιστοί που είχαν κατασκευαστεί προηγουμένως δεν είχαν την ελαστικότητα που απαιτείται για χρήση σε έναν άνθρωπο ασθενή. Έχουν γίνει προσπάθειες να αυξηθεί η ελαστικότητα κατασκευάζοντας συσκευές που τεντώνουν και λυγίζουν τον ιστό καθώς μεγαλώνει. Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν δημιουργήσει ιστό που μπορεί να λυγίσει, να συστραφεί και να τεντωθεί στον βαθμό που μπορεί ο πραγματικός ιστός. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές έχουν υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση. Αντί να καλλιεργούν ιστό τένοντα σε κουτιά με συσκευές που τον τραβούν, οι ερευνητές τον μεγάλωσαν με έναν πιο ανθρώπινο τρόπο – σε μια κατασκευασμένη άρθρωση που έγινε για να μιμείται τον ανθρώπινο ώμο. Οι ερευνητές ξεκίνησαν την προσπάθειά τους τροποποιώντας ένα ρομπότ ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε από μηχανικούς στο Devanthro.

Ο λόγος ήταν για να επιτρέψει την προσθήκη ενός βιοαντιδραστήρα και ενός μέσου σύνδεσης του νέου ιστού καθώς μεγάλωνε. Μόλις ο βιοαντιδραστήρας και τα νήματα που μοιάζουν με τρίχες τοποθετήθηκαν στον ώμο του ρομπότ, η ομάδα πλημμύρισε τις σχετικές περιοχές με θρεπτικά συστατικά για να τονώσει την ανάπτυξη. Στη συνέχεια, τα κύτταρα αφέθηκαν να αναπτυχθούν σε μια περίοδο δύο εβδομάδων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο ώμος ενεργοποιούνταν για 30 λεπτά κάθε μέρα, λυγίζοντας, τραβώντας και στρίβοντας με τρόπους που μοιάζουν με τον άνθρωπο. Στο τέλος της περιόδου ανάπτυξης, οι ερευνητές μελέτησαν τον ιστό που προέκυψε και διαπίστωσαν ότι ήταν διαφορετικός από τον ιστό που αναπτύχθηκε σε στατικό περιβάλλον – αλλά ακόμα δεν γνωρίζουν αν ο ιστός είναι βελτίωση σε άλλες μεθόδους. Απαιτείται περισσότερη δουλειά για να προσδιοριστεί εάν ο νεοαναπτυγμένος ιστός μπορεί να ταιριάζει αρκετά με τον πραγματικό για χρήση σε ανθρώπους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ρομποτική συμβάλλει στην υγειονομική περίθαλψη των ασθενών

Χειρουργείο αντιμετωπίζει παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Ρομποτική: Τι συνέβη στην εξέλιξη της ρομποτικής τον τελευταίο χρόνο;

Χιλιάδες ρομπότ πακετάρουν προϊόντα σε αποθήκες online πωλήσεων προϊόντων σούπερ μάρκετ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έλλειψη κλινικών στοιχείων αποτελεί μεγάλο κενό στην ψηφιακή υγεία

Ιατρική περίθαλψη: Η χρηματοδότηση των αμερικανικών εταιρειών ψηφιακής υγείας αυξήθηκε πέρυσι παρά τις μελέτες που βρήκαν μικρή κλινική επικύρωση και έλλειψη ισχυρών αποδεικτικών στοιχείων ότι οι λύσεις ψηφιακής υγείας είναι αποτελεσματικές.

5 επιδράσεις της τεχνολογίας στη σωματική υγεία και τι πρέπει να κάνετε γι' αυτές

Υγεία τεχνολογία: Είναι αδύνατο να αποφευχθεί η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει κάνει μεγάλο μέρος της ζωής πιο διαχειρίσιμο. Ωστόσο, ορισμένες πτυχές του μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας με δυνητικά αρνητικούς τρόπους.

Αλματώδης αύξηση ενδιαφέροντος για τεχνολογία διαχείρισης πένθους

Startups πένθος: Ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών επιχειρήσεων αναπτύσσει τεχνολογικές λύσεις και υπηρεσίες για την υποστήριξη των οικογενειών που έχουν πενθεί, χρησιμοποιώντας μια σειρά από επιχειρηματικά μοντέλα.

4 ιατρικές τεχνολογίες του 2022

Τεχνολογία:Το 2020 και το 2021, η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε την υγειονομική περίθαλψη στο μέλλον και, ως εκ τούτου, πολλές υποσχόμενες ιατρικές τεχνολογίες δοκιμάστηκαν σε μαζική κλίμακα. Το 2022, το ερώτημα είναι πώς αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί σε έναν κόσμο μετά την πανδημία.

Ακριβής διάγνωση όγκων εγκεφάλου με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ταξινόμηση των όγκων του εγκεφάλου - και επομένως η επιλογή των βέλτιστων επιλογών θεραπείας - μπορεί να γίνει πιο ακριβής μέσω της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με φυσιολογική απεικόνιση. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκτενούς μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Cancers και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Karl Landsteiner για Επιστήμες Υγείας (KL Krems).

Κατανόηση της συναπτικής διαβίβασης με υπερυπολογιστή

Εγκέφαλος: Ο εγκέφαλός μας έχει δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα ή νευρώνες και κάθε νευρώνας έχει χιλιάδες συνδέσεις με άλλους νευρώνες. Οι βαθμονομημένες αλληλεπιδράσεις αυτών των νευρώνων είναι αυτό από το οποίο αποτελούνται οι σκέψεις. Στόχος του Jose Rizo-Rey, καθηγητή Βιοφυσικής στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας είναι κατανοήσει πώς συμβαίνει η ενεργοποίηση της σκέψης.