Επιστημονικά Νέα

Παιδιά μυωπία: Η μυωπία είναι ιάσιμη ή αναστρέψιμη;

Παιδιά μυωπία: Η μυωπία είναι ιάσιμη ή αναστρέψιμη;

Μάτια μυωπία: Όταν ένα παιδί διαγιγνώσκεται με μυωπία, η πρώτη και κύρια ανησυχία των γονέων είναι αν είναι ιάσιμη ή αναστρέψιμη

Όταν ένα παιδί διαγιγνώσκεται με μυωπία, η πρώτη και κύρια ανησυχία των γονέων είναι αν είναι ιάσιμη ή αναστρέψιμη. Οι γονείς ανησυχούν επίσης για το αν το παιδί πρέπει να φοράει γυαλιά για τη ζωή του; Για να κατανοήσουμε την απάντηση σε αυτό το ερώτημα, πρέπει να γνωρίζουμε τις διάφορες αιτίες της μυωπίας.

Τι είναι η μυωπία;

Η μυωπία ή η μυωπία είναι ένα κοινό πρόβλημα στα μάτια στο οποίο ένα παιδί πρέπει να φοράει γυαλιά μείον ηλεκτρικά γυαλιά. Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι μυωπίας.

1. Αξονική μυωπία: Αναφέρεται στην κατάσταση όταν το μέγεθος του βολβού του ματιού αυξάνεται και γίνεται περισσότερο από το φυσιολογικό για την ηλικία του παιδιού. Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος μυωπίας.

2. Μυωπία του κερατοειδούς: Σε αυτόν τον τύπο μυωπίας, το πρόσθιο μεγαλύτερο μέρος του ματιού (ο κερατοειδής χιτώνας) γίνεται πιο απότομο λόγω παθολογικών καταστάσεων όπως ο κερατόκωνος ή η κερατόσφαιρα. Πολύ συχνά, αυτός ο τύπος μυωπίας σχετίζεται με υψηλό αστιγματισμό (κυλινδρική ισχύς) λόγω αλλαγής και του σχήματος του κερατοειδούς.

3. Φακοειδής μυωπία: Εδώ, ο κρυσταλλικός φακός του ματιού έχει μη φυσιολογικό σχήμα ή θέση. Και στους τρεις τύπους μυωπίας, το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι ακτίνες του φωτός εστιάζονται σε ένα επίπεδο που βρίσκεται μπροστά από τον αμφιβληστροειδή, οδηγώντας σε θόλωση της όρασης. Οι ήπιοι βαθμοί μυωπίας επηρεάζουν μόνο την εξ αποστάσεως όραση. Ωστόσο, με σοβαρούς βαθμούς μυωπίας, η όραση επηρεάζεται για όλες τις αποστάσεις θέασης.

Θεραπεία για τη μυωπία

Η ερώτηση των εκατομμυρίων δολαρίων; Είναι η μυωπία ιάσιμη ή αναστρέψιμη; Λοιπόν, εξαρτάται επίσης από τον τύπο της μυωπίας που έχετε. Ο κερατοειδικός τύπος μυωπίας λόγω κερατόκωνου έχει διαθέσιμη ειδική θεραπεία όπου το κολλαγόνο του κερατοειδούς ενισχύεται για να αποτραπεί η εξέλιξη της κλίσης του κερατοειδούς. Σε προχωρημένα στάδια, μπορεί να χρειαστεί να γίνει μόσχευμα κερατοειδούς. Η μυωπία σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να μειωθεί μετά τη θεραπεία, αλλά ο ασθενής συνεχίζει να χρειάζεται γυαλιά ή φακούς επαφής για καθαρή όραση.

Η φακοειδής μυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση φακού στην οποία ο μη φυσιολογικός φακός αντικαθίσταται από φακό κανονικού σχήματος. Η μυωπία θα μειωθεί μετά το χειρουργείο, αλλά ο ασθενής θα χρειαστεί να εστιάσει τα γυαλιά για σχεδόν ανάγνωση.

Η αξονική μυωπία αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό σε όλο τον κόσμο. Οι λόγοι που υποστηρίζονται για αυτήν την έκρηξη της μυωπίας τα τελευταία χρόνια είναι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν την υπερβολική κοντά στην εργασία και την έλλειψη έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά κατά τη διάρκεια των περιορισμών Covid-19. Δεδομένου ότι ο λόγος για αυτόν τον τύπο μυωπίας είναι η επιμήκυνση του βολβού του ματιού, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ο βολβός του ματιού δεν μπορεί να μειωθεί σε μέγεθος με οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση. Έτσι, μόλις εμφανιστεί μυωπία δεν μπορεί να αναστραφεί.

Στην πραγματικότητα, η αξονική μυωπία τείνει να εξελίσσεται με την ηλικία. Το τρομακτικό μέρος της επιμήκυνσης του βολβού του ματιού είναι ότι σε σοβαρή μυωπία (μέγεθος βολβού του ματιού > 26 mm) ο κίνδυνος επιπλοκών του αμφιβληστροειδούς της μυωπίας όπως η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και οι εκφυλισμοί του αμφιβληστροειδούς αυξάνονται πολλαπλά. Έτσι, το επίκεντρο της θεραπείας για τη μυωπία είναι η πρόληψη της
προοδευτικής επιμήκυνσης του βολβού του ματιού.

Πρόοδος μυωπίας

Ο ρυθμός εξέλιξης ποικίλλει μεταξύ διαφορετικών πληθυσμών και φαίνεται να είναι μεγαλύτερος στις ασιατικές χώρες σε σύγκριση με τον δυτικό κόσμο. Οι διάφοροι παράγοντες κινδύνου για την εξέλιξη της μυωπίας είναι:

  • Παρουσία γονικής μυωπίας (όταν οι γονείς είναι επίσης μυωπικοί)
  •  Υψηλότερος βαθμός μυωπίας κατά την έναρξη
  •  Μικρότερη ηλικία κατά την έναρξη
  •   Υπερβολική παρουσία κοντά στην εργασία

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο μυωπίας;

Τα παιδιά με μυωπία θα πρέπει να ενθαρρύνονται να αποφεύγουν τις πολύωρες κοντινές εργασίες, όπως η ανάγνωση βιβλίων με παραμύθια, η χρήση ψηφιακών συσκευών ή το σχέδιο και η ζωγραφική. Οι συστάσεις είναι συνολικά 4-5 ώρες κοντινής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας που σχετίζεται με το σχολείο. Η αύξηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων θα τους εμπλέξει σε εναλλακτικές πηγές ψυχαγωγίας και θα τους εκθέσει στο φυσικό ηλιακό φως που είναι προστατευτικό. Θα πρέπει να ασκούν καλές αναγνωστικές συνήθειες όπως το διάβασμα σε όρθια στάση και με σωστό φωτισμό. Επιπλέον, το νυχτερινό διάβασμα πρέπει να αποφεύγεται.

Αν και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που αναφέρονται παραπάνω είναι σημαντικές, μπορεί να μην επαρκούν για να καθυστερήσουν την εξέλιξη της μυωπίας σε πολλά παιδιά. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βελτιώσετε την όραση ενός παιδιού .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αντιμετωπίσετε τους πλωτήρες στα μάτια;

Ποιοι είναι οι κύριοι τύποι οφθαλμικής επέμβασης;

Ποια είναι τα συμπτώματα που παρουσιάζει το γλαύκωμα;

Πώς οι οφθαλμικές εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση διαβήτη, ΣΚΠ και άνοιας

Τι είναι το γλαύκωμα και πώς μπορείτε να το προλάβετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.