Τεχνολογία

Έξυπνα γυαλιά: Τι προσφέρουν τα έξυπνα γυαλιά σε άτομα με παθήσεις όρασης;

Έξυπνα γυαλιά: Τι προσφέρουν τα έξυπνα γυαλιά σε άτομα με παθήσεις όρασης;

Έξυπνα γυαλιά: Στον 21ο αιώνα, το «έξυπνο» αναφέρεται σχεδόν πάντα στην τεχνολογία, ιδιαίτερα σε προϊόντα που συνδέονται μέσω Διαδικτύου ή με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI).

Μια φορά κι έναν καιρό, η λέξη «έξυπνος» αναφερόταν σε ένα από δύο πράγματα: το επίπεδο διάνοιας και μάθησης ενός ατόμου ή την αίσθηση του ντυσίματος. Στον 21ο αιώνα, το «έξυπνο» αναφέρεται σχεδόν πάντα στην τεχνολογία, ιδιαίτερα σε προϊόντα που συνδέονται μέσω Διαδικτύου ή με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (AI). Τα έξυπνα γυαλιά συνήθως είναι συνδεδεμένα γυαλιά ή αυτά με ενσωματωμένη νανοτεχνολογία που τους επιτρέπει: τα τηλεφωνήματα, τη λήψη ειδοποιήσεων, την πλοήγηση σε μια τοποθεσία σε τρεις διαστάσεις, η μετάφραση σε γλώσσες εν κινήσει, η συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια ή παιχνίδια εικονικής πραγματικότητας. Ωστόσο, είναι στην υγειονομική περίθαλψη όπου βρίσκουμε τις πραγματικά συναρπαστικές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Τα έξυπνα γυαλιά προσφέρουν πλέον πολλά σημαντικά οφέλη για άτομα με διάφορες παθήσεις όρασης.

Δίνει όραση σε τυφλούς

Οι ιατροί σε όλη την ιστορία έχουν φιλοδοξήσει να δώσουν ξανά όραση στους τυφλούς. Τέλος, είναι πλέον δυνατό, με τη βοήθεια έξυπνων γυαλιών. Η Envision, μια εταιρεία με έδρα στην Ολλανδία, χρησιμοποιεί AI για τη συλλογή δεδομένων από εικόνες. Στη συνέχεια, οι πληροφορίες παρουσιάζονται στον χρήστη προφορικά, λέγοντάς του τι κοιτάζει.

Μέσω της εφαρμογής και των έξυπνων γυαλιών της εταιρείας, οι ασθενείς που είναι τυφλοί ή έχουν χαμηλή όραση μπορούν να διαβάζουν, να αναγνωρίζουν άτομα και αντικείμενα και να πραγματοποιούν κλήσεις βίντεο hands-free σε άτομα που εμπιστεύονται. Μπορούν επίσης να διαβάζουν έγγραφα, να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς βοήθεια και να αναγνωρίζουν τους φίλους και τις επαφές τους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ζουν πιο ανεξάρτητα. Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 1.900 και 3.500 $, ανάλογα με το μοντέλο και τις δυνατότητες που θα επιλέξετε.

Βελτίωση του συντονισμού χεριού-ματιού

Ο συντονισμός χεριού-ματιού είναι η ικανότητα που διαθέτουν οι περισσότεροι άνθρωποι να εκτελούν κινήσεις με τα χέρια τους που καθοδηγούνται από τα μάτια τους. Ο κακός συντονισμός χεριού-ματιού συνήθως προέρχεται από έλλειμμα οπτικοκινητικού συντονισμού. Τα άτομα με κακό συντονισμό δυσκολεύονται να αθληθούν, να χτυπήσουν ή να πιάσουν μπάλες και συχνά υποφέρουν από καταπόνηση των ματιών.

Ενώ τα έξυπνα γυαλιά δεν μπορούν να επιδιορθώσουν το έλλειμμα, έχουν σχεδιαστεί συσκευές εικονικής πραγματικότητας που μπορούν να βελτιώσουν την αντίληψη του βάθους, να μειώσουν τον χρόνο αντίδρασης και να βελτιώσουν τον συντονισμό χεριού-ματιού. Οι συσκευές μπορούν επίσης να οξύνουν την όραση σε κάποιον με αμβλυωπία ή «τεμπέλικο μάτι».

Ενίσχυση της γνωστικής απόδοσης

Τα νέα γυαλιά Smith Lowdown Focus βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες των χρηστών. Αυτά τα γυαλιά οράσεως με κανονική όψη σχεδιάστηκαν για να εκπαιδεύουν αθλητές και άτομα υψηλής ισχύος ώστε να επιτυγχάνουν καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση. Τα γυαλιά ηλίου περιέχουν πολύπλοκους αισθητήρες εγκεφάλου στα τμήματα του ναού και συνεργάζονται με την εφαρμογή Smith Focus για να βοηθήσουν στην αύξηση της επίγνωσης και στην εκπαίδευση της γνωστικής απόδοσης.

Αυτή η τεχνολογία ανιχνεύει και μετρά τα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας και παρέχει ανατροφοδότηση σε πραγματικό χρόνο μέσω μιας εφαρμογής smartphone. Οι χρήστες μπορούν να αναλύσουν τη δραστηριότητά τους, να ελέγξουν την εστίασή τους, να αναλύσουν βελτιώσεις και να βελτιώσουν τη νοητική τους απόδοση δουλεύοντας μέσω της εφαρμογής. Τα γυαλιά ηλίου Smith διαθέτουν φακούς ChromaPop™ συμβατούς με συνταγές, ελαφριά, αντιολισθητική εφαρμογή, συνδεσιμότητα χαμηλής ενέργειας Bluetooth (BLW) και μη επεμβατικούς αισθητήρες, ενώ η εφαρμογή παρέχει ολοκληρωμένες προπονήσεις.

Με τακτική χρήση, οι χρήστες έχουν αναφέρει αυξημένη εστίαση στη μάθηση, καλύτερη ικανότητα διαχείρισης άγχους ή άλλων συναισθημάτων υπό πίεση, αυξημένη ακρίβεια και λήψη αποφάσεων, βελτιωμένο μπλοκάρισμα των περισπασμών και καλύτερο έλεγχο απόκρισης σε στρεσογόνους παράγοντες.

Διόρθωση προβλημάτων αντίληψης χρώματος

Υπολογίζεται ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν ανεπάρκεια έγχρωμης όρασης. Ένας στους 12 άνδρες είναι αχρωματοψίας και μία στις 200 γυναίκες. Η αχρωματοψία εμφανίζεται επειδή οι κώνοι στον αμφιβληστροειδή που ανιχνεύουν το χρώμα απουσιάζουν, δεν λειτουργούν σωστά ή παρερμηνεύουν το ένα χρώμα ως άλλο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών, οι περισσότεροι άνθρωποι γεννιούνται με αχρωματοψία και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την ηλικία. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ανεπάρκειας χρωματικής όρασης, όπως:

  • Δευτερομαλία. Αυτό είναι ένα κόκκινο-πράσινο έλλειμμα.
  • Πρωτανομαλία. Αυτή είναι μια γαλαζοκίτρινη ανεπάρκεια.
  • Δευτερανωπία και πρωτανωπία. Και τα δύο σημαίνουν πλήρη αχρωματοψία.

Τα έξυπνα γυαλιά φιλτράρουν το φως, ενισχύοντας την αντίθεση μεταξύ των χρωμάτων και δίνοντας τη δυνατότητα στον χρήστη να διακρίνει μεταξύ χρωμάτων όπως το κόκκινο και το πράσινο. Οι κοινές μάρκες έξυπνων γυαλιών περιλαμβάνουν τα Pilestone, Onke και EnChroma. Οι διάφοροι τύποι λειτουργούν για διαφορετικές μορφές βλάβης και ορισμένα γυαλιά διόρθωσης χρώματος μπορούν να φορεθούν πάνω από γυαλιά συνταγής.

Θεραπεία ψυχικής υγείας

Η θεραπεία απευαισθητοποίησης και επανεπεξεργασίας των κινήσεων των ματιών (EMDR) είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία ψυχολογικού τραύματος σε ασθενείς ψυχικής υγείας. Η αμφίπλευρη διέγερση, όπως οι γρήγορες κινήσεις των ματιών ή το βουητό, λειτουργεί σε συνδυασμό με ασκήσεις γείωσης, οπτικοποίηση, δημιουργία πόρων και αντικατάσταση σκέψης για την επανεπεξεργασία του τρόπου αποθήκευσης των αναμνήσεων. Η θεραπεία EMDR μειώνει την αγωνία που σχετίζεται με τη μνήμη και την αντικαθιστά με θετικές σκέψεις και συναισθήματα. Οι επιστήμονες έχουν τώρα μεταφράσει το πρωτόκολλο EMDR σε μια εικονική τεχνική που προσφέρει στους ασθενείς πρόσβαση στη θεραπεία 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές ακουστικό VR και μια εφαρμογή που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όποτε τους βολεύει.

UV προστασία ματιών

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν φορέσει γυαλιά ηλίου κάποια στιγμή, αλλά τώρα τα έξυπνα γυαλιά έχουν πάρει αυτό το ταπεινό αξεσουάρ σε ένα νέο επίπεδο. Τα γυαλιά ηλίου Dusk είναι τα πρώτα προστατευτικά ματιών στον κόσμο με δυνατότητα αλλαγής απόχρωσης με δυνατότητα εφαρμογής. Διαθέτουν επίσης ενσωματωμένες δυνατότητες ήχου και συνδεσιμότητας, ενσωματωμένο μικρόφωνο, πολωμένους φακούς και εντοπισμό τοποθεσίας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Φυσικοί τρόποι για να βοηθήσετε στην αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας

J2US 18/3: Ο Σταμάτης Γονίδης απογειώνει το κέφι με τα τραγούδια του [trailer]

Πώς επηρεάζει ο διαβήτης το σώμα μας;

Μπορεί η καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο για γλαύκωμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακοίνωση του ΕΔΥΤΕ Α.Ε με το ιστορικό κυβερνοεπιθέσεων στην Τράπεζα Θεμάτων

Η άμεση ή έμμεση αμφισβήτηση της αξιοπιστίας όσων υπεύθυνα εργάζονται για τη διάγνωση και αντιμετώπιση τέτοιων κακόβουλων επιθέσεων, αντί για την καταδίκη όσων τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν, θεωρούμε ότι είναι αντιπαραγωγική και κινδυνεύουμε να τις ενθαρρύνουμε αντί να τις αποθαρρύνουμε με τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης.

Μπορούμε να παγώσουμε τους ανθρώπους για το μέλλον;

Κρυογονική κατάψυξη: Η πολύπλοκη αλληλεπίδραση της βιολογίας, της συνείδησης και της ταυτότητας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, και η κρυονική προσθέτει ένα άλλο επίπεδο πολυπλοκότητας σε αυτό το αίνιγμα.

Μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει τις σχολικές επιδόσεις των δυσλεξικών παιδιών;

Δυσλεξία: Αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας, τα παιδιά με δυσλεξία μπορούν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις ανάγνωσης και γραφής και να χτίσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους.