Τεχνολογία

Επιλόχεια αιμορραγία: Νέα συσκευή ελέγχει γρήγορα την επιλόχεια αιμορραγία

Επιλόχεια αιμορραγία: Νέα συσκευή ελέγχει γρήγορα την επιλόχεια αιμορραγία

Επιλόχεια αιμορραγία: Οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε θεραπεία με μια συσκευή ταμποναριστή που μοιάζει με μπαλόνι που εισάγεται στη μήτρα και ελέγχει την αιμορραγία ασκώντας πίεση στο τοίχωμα της μήτρας.

Με επικεφαλής τους μαιευτήρες της Κολούμπια έδειξε ότι μια νέα ενδομήτρια συσκευή μπορεί να ελέγξει γρήγορα την αιμορραγία μετά τον τοκετό, μια κύρια αιτία σοβαρής μητρικής νοσηρότητας και θανάτου, σε πραγματικές καταστάσεις. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η συσκευή είναι ένα σημαντικό νέο εργαλείο για τη διαχείριση της αιμορραγίας μετά τον τοκετό», λέει η Dena Goffman, MD, καθηγήτρια μαιευτικής και γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Είχαμε δείξει στο παρελθόν ότι η συσκευή λειτουργούσε καλά με ασθενείς που παρουσίαζαν σχετικά μικρή αιμορραγία, επομένως είναι πραγματικά καθησυχαστικό να βλέπουμε ότι η συσκευή λειτούργησε σχεδόν εξίσου καλά σε ένα ευρύτερο φάσμα ασθενών και όταν χρησιμοποιήθηκε από πολλούς διαφορετικούς γιατρούς». Συνολικά, η συσκευή κατάφερε να ελέγξει την αιμορραγία στο 93% των ασθενών που γέννησαν κολπικά και στο 84% που γέννησαν με καισαρική τομή. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology.

Επιλόχεια αιμορραγία: Τι συμβαίνει;

Η επιλόχεια αιμορραγία είναι μια κύρια αιτία σοβαρής μητρικής νοσηρότητας και θανάτου
Λίγο μετά τη γέννηση και τον τοκετό του πλακούντα, η μήτρα συσπάται και κλείνει τα αιμοφόρα αγγεία που έτρεφαν τον πλακούντα. Η αποτυχία της μήτρας να συσπαστεί μετά τον τοκετό μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένη και υπερβολική απώλεια αίματος, η οποία μπορεί να απαιτήσει μεταγγίσεις αίματος, εισαγωγή στη ΜΕΘ ή χειρουργική επέμβαση για να σταματήσει η αιμορραγία και, εάν χρειάζεται, αφαίρεση της μήτρας.

«Λιγότερο από το 10% των ανθρώπων που γεννούν θα έχουν υπερβολική αιμορραγία μετά τον τοκετό, αλλά όταν συμβεί μπορεί να γίνει πολύ σοβαρή πολύ γρήγορα», λέει ο Goffman, ο οποίος συνέγραψε τις πιο πρόσφατες οδηγίες από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας για την θεραπεία της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 12% των μητρικών θανάτων αποδίδεται σε αιμορραγία μετά τον τοκετό.

Οι τρέχουσες θεραπευτικές επιλογές δεν είναι ιδανικές για όλους τους ασθενείς

Για να σταματήσουν την υπερβολική αιμορραγία, οι κλινικοί γιατροί συνήθως ξεκινούν διεγείροντας με το χέρι τη μήτρα και δίνοντας φάρμακα που βοηθούν τη συστολή της μήτρας, αλλά ορισμένα από αυτά τα φάρμακα δεν είναι ασφαλή για ασθενείς με υπέρταση ή άσθμα. Όταν η φαρμακευτική αγωγή αποτυγχάνει ή δεν είναι επιλογή, οι ασθενείς μπορεί να υποβληθούν σε θεραπεία με μια συσκευή ταμποναριστή που μοιάζει με μπαλόνι που εισάγεται στη μήτρα και ελέγχει την αιμορραγία ασκώντας πίεση στο τοίχωμα της μήτρας.

Οι συσκευές ταμποναρίσματος με μπαλόνι έχουν υψηλό ποσοστό επιτυχίας, αλλά αυτή η θεραπεία έχει αντίκτυπο στην εμπειρία του ασθενούς και της οικογένειας. «Το μπαλόνι μένει συχνά στη μήτρα για 12 έως 24 ώρες έως ότου η μήτρα συσπαστεί καλά, και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ασθενής δεν μπορεί να κάθεται στο κρεβάτι, δεν μπορεί να περπατήσει, δεν μπορεί να φροντίσει εύκολα το μωρό. “λέει ο Γκόφμαν.

Νέα συσκευή εγκρίθηκε το 2020

Το 2020, ο FDA ενέκρινε μια νέα ενδομήτρια συσκευή που χρησιμοποιεί αναρρόφηση χαμηλού επιπέδου για την προώθηση των συσπάσεων της μήτρας και τον έλεγχο της αιμορραγίας μετά τον τοκετό. «Με την επιλόχεια αιμορραγία να είναι μια από τις πιο αποτρέψιμες αιτίες μητρικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, χρειαζόταν καινοτομία που αλλάζουν την πρακτική για να εξοπλίσουμε καλύτερα τις ομάδες μας και να φροντίσουμε τους ασθενείς μας», λέει η Mary D’Alton, MD, πρόεδρος του Τμήματος Μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Σε εκείνη την αρχική δοκιμή, η οποία οδήγησε στην έγκριση του FDA, η συσκευή έλεγχε την αιμορραγία κατά μέσο όρο τριών λεπτών μεταξύ 106 ασθενών που παρουσίασαν σχετικά μικρή απώλεια αίματος μετά τον τοκετό και αφαιρέθηκε περίπου τρεις ώρες μετά την εισαγωγή. Οι περισσότεροι ασθενείς στη δοκιμή γέννησαν κολπικά. Η δοκιμή απέκλεισε επίσης ασθενείς με πρόωρους τοκετούς.

Η τρέχουσα μελέτη, η οποία περιελάμβανε περισσότερους από 800 ασθενείς που γεννούσαν σε 16 νοσοκομεία, σχεδιάστηκε για να μελετήσει την αποτελεσματικότητα της νέας συσκευής όταν χρησιμοποιείται εκτός αυστηρά ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών. Το ένα τρίτο των ασθενών στη νέα μελέτη είχε καισαρική τομή και 50 ασθενείς είχαν πρόωρο τοκετό

Ο διάμεσος όγκος απώλειας αίματος πριν από την εισαγωγή της συσκευής ήταν επίσης υψηλότερος στη νέα μελέτη, αντικατοπτρίζοντας μεγαλύτερο εύρος απώλειας αίματος, με ορισμένους ασθενείς να χάνουν σημαντικές ποσότητες αίματος (έως 3 λίτρα). Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν λάβει θεραπεία με φάρμακα για τη διαχείριση της επιλόχειας αιμορραγίας πριν από την εισαγωγή της συσκευής.

Η θεραπεία με τη νέα συσκευή ήταν επιτυχής στο 93% των ασθενών που έκαναν κολπικό τοκετό και στο 84% των ασθενών που είχαν τοκετό με καισαρική τομή (παρόμοια με την αποτελεσματικότητα με τις συσκευές ενδομήτριας μπαλονιού). Η συσκευή έθεσε υπό έλεγχο την αιμορραγία μέσα σε πέντε λεπτά ή λιγότερο για τους περισσότερους ασθενείς. Τα ποσοστά επιτυχίας της θεραπείας ήταν υψηλότερα σε ασθενείς με λιγότερη απώλεια αίματος πριν από την εισαγωγή της συσκευής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η επιλόχεια αιμορραγία μειώνεται 60% με νέα καινοτόμο προσέγγιση

Η σημασία των μεταγεννητικών ασκήσεων για την ανάκτηση της δύναμης του κόλπου

Superfoods για μητέρες που θηλάζουν

Οι βαριές περίοδοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως παγκόσμια προτεραιότητα υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αυτισμό;

ΔΑΦ: Η τεχνολογία έχει βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ατόμων με αυτισμό, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη οι μοναδικές δυνάμεις και οι προκλήσεις κάθε ατόμου κατά την επιλογή και την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων.

Συμβουλές για να βελτιώσετε την συγκέντρωσή σας

Συγκέντρωση: Ενώ η τεχνολογία προσφέρει μια πληθώρα εργαλείων για να βοηθήσει τη συγκέντρωση, είναι απαραίτητο να επιτύχετε μια ισορροπία και να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους πόρους προσεκτικά.