Σεξουαλική Υγεία

Εμμηνορροϊκός δίσκος: Μπορεί να είναι η λύση για τη βαριά περίοδο;

Εμμηνορροϊκός δίσκος: Μπορεί να είναι η λύση για τη βαριά περίοδο;

Εμμηνορροϊκός δίσκος: Η έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία επηρεάζει έως και 1 στις 3 γυναίκες. Mπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως αιμορραγική διαταραχή ή ινομυώματα.

Ανάμεσα στις ευρέως διαφορετικές δυνατότητες των διαθέσιμων προϊόντων υγιεινής εμμήνου ρύσεως, ένας εμμηνορροϊκός δίσκος – παρόμοιος σε σχήμα με ένα διάφραγμα – μπορεί να είναι ο καλύτερος για την αντιμετώπιση της έντονης μηνιαίας ροής αίματος καθώς και για την ένδειξη υπερβολικής απώλειας αίματος, προτείνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο περιοδικό BMJ Sexual & Reproductive Υγεία. Παρά το γεγονός ότι 800 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν περίοδο κάθε μέρα, η έμμηνος ρύση παραμένει ένα θέμα ταμπού – μια στάση που έχει εμποδίσει την έρευνα και έχει μετατρέψει μια φυσιολογική σωματική διαδικασία σε κάτι που συχνά συνδέεται με το στίγμα και την ομαλοποίηση του πόνου.

Τι είναι η βαριά περίοδος;

Η έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία επηρεάζει έως και 1 στις 3 γυναίκες. Αν και συχνό, μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενων προβλημάτων υγείας, όπως αιμορραγική διαταραχή ή ινομυώματα, λένε οι ερευνητές. Το εικονογραφικό διάγραμμα αξιολόγησης της απώλειας αίματος (PBAC), με βάση τον τύπο, τον αριθμό και τον κορεσμό των εμμηνορροϊκών επιθεμάτων και ταμπόν, χρησιμοποιείται για την ανίχνευση ασυνήθιστα βαριάς ροής αίματος. Αλλά εναλλακτικά προϊόντα υγιεινής της περιόδου, όπως δίσκοι, κύπελλα και απορροφητικά παντελόνια, που κερδίζουν δημοτικότητα, δεν έχουν ακόμη συμπεριληφθεί σε αυτό το διάγραμμα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα βιομηχανικό πρότυπο για τη δοκιμή χωρητικότητας εκτός από τα ταμπόν λόγω της ιστορικής σχέσης τους με τον κίνδυνο του συνδρόμου τοξικού σοκ. Και η αναφερόμενη χωρητικότητα βασίζεται σε αλατούχο διάλυμα ή νερό, κανένα από τα οποία δεν μοιάζει με αίμα εμμήνου ρύσεως, προσθέτουν οι ερευνητές. Για να ενισχύσουν τη βάση αποδεικτικών στοιχείων και να βοηθήσουν στη βελτίωση της διαγνωστικής ακρίβειας, οι ερευνητές συνέκριναν την ικανότητα απορρόφησης/γεμίσματος 21 διαθέσιμων και κοινώς χρησιμοποιούμενων προϊόντων εμμηνορροϊκής υγιεινής, χρησιμοποιώντας ανθρώπινα ερυθρά αιμοσφαίρια.

Τα προϊόντα περιελάμβαναν κανονικά επιθέματα από 2 διαφορετικούς κατασκευαστές με διαφορετική αναφερόμενη απορροφητικότητα καθώς και αυτά για μεταγεννητική αιμορραγία. Ταμπόν ίδιας μάρκας διαφορετικής αναφερόμενης απορροφητικότητας. κύπελλα εμμήνου ρύσεως ίδιας μάρκας διαφορετικών μεγεθών. 4 διαφορετικές μάρκες δίσκων, συμπεριλαμβανομένων μικρών και μεγάλων μεγεθών στην ίδια μάρκα. και 3 ζευγάρια παντελόνια περιόδου σούπερ απορροφητικότητας (μικρό, μεσαίο και μεγάλο).

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι εμμηνορροϊκοί δίσκοι είχαν το περισσότερο αίμα στα 61 ml, με ένα εμπορικό σήμα (Jiggy) να περιέχει 80 ml, το οποίο είναι διαγνωστικό για υπερβολική απώλεια αίματος. Το απορροφητικό παντελόνι, κατά μέσο όρο, είχε το λιγότερο 2 ml, ανεξάρτητα από το μέγεθος. Τα επιθέματα κρύου περινέου – που προορίζονται για μεταγεννητική αιμορραγία – και 1 παντελόνι περιόδου χωρούσε μόλις 1 ml το καθένα. Ταμπόν, σερβιέτες και κύπελλα εμμήνου ρύσεως περιείχαν παρόμοιες ποσότητες: 20-50 ml.

Τυπικά, υπήρχε αναντιστοιχία μεταξύ της αναφερόμενης και της πραγματικής απορροφητικής ικανότητας. “Διαπιστώσαμε επίσης ότι η επισήμανση χωρητικότητας του προϊόντος ήταν ασυμβίβαστη με τα αποτελέσματά μας – η πλειονότητα των προϊόντων ανέφερε ότι είχαν μεγαλύτερη χωρητικότητα από ό,τι βρέθηκε στις δοκιμές μας. Υποψιαζόμαστε ότι αυτό οφείλεται σε δοκιμές προϊόντος με υγρά χωρίς αίμα, όπως νερό ή φυσιολογικό ορό, », σημειώνουν οι ερευνητές. Αναγνωρίζουν διάφορους περιορισμούς στα ευρήματά τους: τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν είναι τα ίδια με αυτά που λαμβάνονται σε ανθρώπους. Λόγοι άνεσης και ευκολίας μπορεί επίσης να ωθήσουν τις γυναίκες να αλλάξουν τα προϊόντα τους πριν από τον κορεσμό, γεγονός που μπορεί να υπερεκτιμήσει τη βαριά ροή αίματος.

Και ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια μοιάζουν περισσότερο με το αίμα της εμμήνου ρύσεως παρά με νερό ή φυσιολογικό ορό, εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με το πραγματικό. Αλλά καταλήγουν, «Η περαιτέρω κατανόηση της ικανότητας των νεότερων προϊόντων εμμήνου ρύσεως μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να ποσοτικοποιήσουν καλύτερα την απώλεια αίματος της περιόδου, να προσφέρουν διαγνωστικές εξετάσεις και να θεραπεύσουν με ακρίβεια [βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία]».

Σε ένα συνδεδεμένο άρθρο, ο Δρ. Paul Blumenthal από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και οι συνεργάτες του, σημειώνουν ότι οι γυναίκες μπορούν να περιμένουν να έχουν πάνω από 400 εμμηνορροϊκούς κύκλους στη ζωή τους. Ωστόσο, «Σύμφωνα με την έρευνα για την υγεία των γυναικών γενικά, η έρευνα που εστιάζεται στην έμμηνο ρύση υποεκπροσωπείται και συνεχίζει να υποεκπροσωπείται στην ιατρική βιβλιογραφία», γράφουν.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση 50% στα ινομυώματα μήτρας σε γυναίκες 30 ετών και άνω

Είναι συχνό φαινόμενο να παθαίνεις κράμπες μετά το σεξ;

Μπορεί η περίοδος να επηρεάσει την ψυχολογία μας;

Νάντια Μάλλιου στο healthweb: Ελλιπής η ενημέρωση για την εμμηνόπαυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Η καραντίνα μπορεί να αναδείξει νέες πτυχές της σεξουαλικότητάς σας

Σεξουαλικότητα πτυχές: Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τομείς που δεν επηρεάζονται πολύ από την πανδημία του COVID-19 και δυστυχώς το σεξ , η επιθυμία και η οικειότητα δεν είναι ένα από αυτά. 

Η "αράχνη μπανάνα" της Βραζιλίας βοηθά στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας

Μετά την έγκριση της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών από την ρυθμιστική υπηρεσία Anvisa της Βραζιλίας, το φάρμακο έχει πλέον περάσει στη δεύτερη από τις τρεις φάσεις πριν εγκριθεί προς πώληση. H De Lima δήλωσε ότι η ανακάλυψη μιας πιθανής θεραπείας για τη στυτική δυσλειτουργία είναι ένα μήνυμα "να μην καταστρέφουμε τα ζώα, ακόμη και τα δηλητηριώδη, επειδή υπάρχει μια πραγματική βιβλιοθήκη μορίων που είναι ακόμη άγνωστα".