Τεχνολογία

Digital health: Επιδράσεις του φάσματος 5G στην ανθρώπινη υγεία

Digital health: Επιδράσεις του φάσματος 5G στην ανθρώπινη υγεία

Digital health: Το 5G θα βελτιστοποιήσει όχι μόνο την απόδοση του διαδικτύου, αλλά θα βελτιώσει επίσης την παραγωγικότητα, θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και θα έχει την εμπειρία ανατροφοδότησης σε πραγματικό χρόνο.

Από τη δεκαετία του 1980 η εξέλιξη των Τηλεπικοινωνιών έχει προχωρήσει πολύ. Κάθε γενιά έχει τα δυνατά της. Οι άνθρωποι μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με ολόκληρο τον κόσμο με το πάτημα ενός δαχτύλου. Όλα ξεκίνησαν με το 1G με τη δυνατότητα να κάνουμε φωνητικές κλήσεις. Με το 2G μπορούσαμε να κάνουμε φωνητικές κλήσεις και μηνύματα, το 3G ήρθε με το πρόσθετο πλεονέκτημα των βιντεοκλήσεων και μετά ήρθε το 4G που εκτόξευσε την ταχύτητα του διαδικτύου στα ύψη, μας έδωσε το όραμα για ένα ψηφιακό κόσμο και έναν κόσμο όπου το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) και η 100 φορές ταχύτερη συνδεσιμότητα θα είναι δυνατή με το 5G.

Ψηφιοποίηση και 5G

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε όλους τους τομείς επιτρέπει μια οικονομική επανάσταση. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι μια οικονομική ώθηση για κάθε έθνος είναι ευθέως ανάλογη με το ρυθμό ψηφιοποίησης των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων. Το 5G θεωρείται ότι είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για να ηγηθεί αυτής της ψηφιοποίησης. Το 5G θα βελτιστοποιήσει όχι μόνο την απόδοση του Διαδικτύου, αλλά θα βελτιώσει επίσης την παραγωγικότητα, θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους και θα έχει την εμπειρία ανατροφοδότησης σε πραγματικό χρόνο. Όλα αυτά θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη οικονομική απόδοση. Η κύρια διαφορά μεταξύ 4G και 5G είναι η ταχύτητα και ο μικρότερος χρόνος καθυστέρησης μεταξύ της μετάδοσης δεδομένων μεταξύ της συσκευής και του σταθμού βάσης.

Με όλες τις προβλέψεις, το 5G έρχεται με τις επιπτώσεις του στην υγεία που μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνες για την ευημερία των ανθρώπων. Οι σταθμοί βάσης 5G θα χρησιμοποιούν μικρότερη ισχύ και θα είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος, λόγω του οποίου θα εγκατασταθούν πολυάριθμες «Μικρές κυψέλες» σε οικιστικές και εμπορικές περιοχές για να μπορούν να συνδέονται με πολλές περισσότερες συσκευές και να προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες. Αυτή η αύξηση των μικρών κυψελών θα αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία καθώς τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα διεισδύσουν σχεδόν σε κάθε τετραγωνική ίντσα των χώρων διαβίωσης, εργασίας και δημόσιου χώρου μας.

Επιδράσεις του 5G στην ανθρώπινη υγεία

Οι εκπομπές EMR από τις κεραίες τηλεπικοινωνιών έχουν αποδεδειγμένα αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Το 5G θα οδηγήσει σε μεγάλη ποσότητα εκπομπής ακτινοβολίας, η οποία θα προκαλούσε υψηλότερο στρες στον ανθρώπινο οργανισμό, χαμηλότερη ανοσία και θα είχε ως αποτέλεσμα διάφορα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας. Το 5G θα χρειαστεί περισσότερες εγκαταστάσεις πύργων, γεγονός που αυξάνει την ποσότητα ακτινοβολίας στο περιβάλλον. Οι συσκευές υψηλής ταχύτητας θα εκπέμπουν και θα απορροφούν 100 φορές περισσότερες ραδιοσυχνότητες σε σύγκριση με τις συσκευές που έχουμε τώρα.

Η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δηλώνει ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι ραδιοσυχνότητες προκαλούν ορισμένους τύπους καρκίνου. Άλλες επιπτώσεις στην υγεία περιλαμβάνουν βλάβες στα μάτια, γήρανση του δέρματος και άλλα θέματα που σχετίζονται με το δέρμα, στειρότητα, αργή ή μη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου στα παιδιά, έλλειψη προσοχής, καρδιακές παθήσεις, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη κ.λπ. Οι κίνδυνοι για την υγεία του φάσματος 5G είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη μέσω κάποιας σημαντικής έρευνας ή μελέτης.

Ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε τις επιπτώσεις των εκπομπών EMR, οι οποίες έχουν τεκμηριωθεί με αρκετά στοιχεία ιατρικά στην Ινδία και διεθνώς. Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να ενθαρρύνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το εάν το φάσμα 5G προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στις παραμέτρους υγείας προτού υποδεχθεί το 5G στην Ινδία, επειδή η Ινδία υποφέρει ήδη από αρκετά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα. Η εισαγωγή του 5G χωρίς κατάλληλη έρευνα μπορεί απλώς να προσθέσει αυτά τα ζητήματα.

Δεν μπορούμε ποτέ να διακρίνουμε τις επιπτώσεις στην υγεία που αρχικά μπορεί να φαίνονται αμελητέες, αλλά μπορεί να πάρουν σοβαρές στροφές. Ο κόσμος έχει ήδη δει το πρόσωπο μιας πολύ μαζικής πανδημίας και εδώ έρχεται το ερώτημα εάν δεχόμαστε το 5G στην τρέχουσα κατάστασή του όπως είναι για τα πλεονεκτήματα που φέρνει μαζί του ή το τροποποιούμε με πρόσθετα επίπεδα ασφάλειας που υπάρχει σήμερα με οργανισμοί τεχνολογίας υγείας που εργάζονται σε αυτόν τον τομέα και διαθέτουν λύσεις που επιτρέπουν στις έξυπνες συσκευές και τεχνολογίες όπως το 5G να χρησιμοποιούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και υπευθυνότητα από τους καταναλωτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητής της Urgo δείχνει πληγή που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τεχνητό δέρμα.

Η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιφέρει μεγάλες βελτιώσεις στη θεραπεία του εγκεφαλικού επεισοδίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

e-Stroke: Τεχνολογία που τροφοδοτείται από AI βελτιώνει τη θεραπεία εγκεφαλικού

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε το άσθμα μέσω της τεχνολογίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι αυτό που κάνει την εμφύτευση διακαθετηριακής αορτικής βαλβίδας την καλύτερη επιλογή;

Εμφύτευση βαλβίδα: Οι καινοτόμες τεχνολογίες υγειονομικής περίθαλψης αναδιαμορφώνουν τις θεραπευτικές προσεγγίσεις, παρέχοντας λιγότερο επεμβατικές και πιο ασθενοκεντρικές επιλογές. 

Ποια τεχνολογικά εργαλεία βοηθούν τα παιδιά με ΔΕΠΥ;

ΔΕΠΥ: Για παιδιά με ΔΕΠΥ που δυσκολεύονται με την ανάγνωση και τη γραφή, τα εργαλεία βοηθητικής τεχνολογίας όπως το λογισμικό ομιλίας σε κείμενο και κειμένου σε ομιλία μπορεί να είναι απίστευτα ωφέλιμα.

Υπουργείο Δικαιοσύνης - Συνάντηση εργασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε τη σημασία της γρήγορης υλοποίησης αυτών των έργων σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα με στόχο την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.