ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ερευνητής της Urgo: Δείχνει πληγή που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τεχνητό δέρμα.

Ερευνητής της Urgo: Δείχνει πληγή που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τεχνητό δέρμα.

Μαζί με την ομάδα της, η Fromantin έχει αναπτύξει επιδέσμους που μειώνουν τις οσμές από νεκρωτικές πληγές που παρατηρούνται σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν όλα με τις νέες τεχνολογίες - η επούλωση είναι μια διαδικασία που διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία και την υγεία του. "Το να πιστεύουμε ότι ένας επίδεσμος θα σας θεραπεύσει από μόνος του είναι ουτοπικό", είπε

Ερευνητής της Urgo: “Από τη δεκαετία του 2000, εργαζόμαστε πάνω σε υλικά που θα διορθώνουν προβλήματα επούλωσης: οι επίδεσμοι έχουν γίνει έξυπνοι, διαδραστικοί με τις πληγές, επιτρέποντάς τις να αποδίδουν καλύτερα“, δήλωσε ο διευθυντής έρευνας της Urgo Laurent Apert. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αλλαγή “επανάσταση”.

Ασημένια σφαίρα

Η Urgo δεν είναι καθόλου μόνη της στο να διευρύνει τα όρια τού τι μπορούν να κάνουν οι επίδεσμοι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας ανέπτυξαν ένα νέο είδος επιδέσμου που γνωρίζει πότε να απελευθερώνει νανοσωματίδια αργύρου, τα οποία μπορούν να διασπάσουν τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια. “Η θεραπεία μας είναι μοναδική στο ότι αξιοποιεί τις αντιβακτηριακές ιδιότητες του αργύρου, αλλά αποφεύγει την υπερβολική έκθεση, ενεργοποιώντας την μόνο όταν υπάρχει λοίμωξη”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Zlatko Kopecki σε ανακοίνωσή του. Αυτό καθιστά τον επίδεσμο “μια πολύ πιο ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τα παιδιά”, πρόσθεσε. Τα παιδιά υφίστανται σχεδόν τους μισούς τραυματισμούς από εγκαύματα παγκοσμίως, τα περισσότερα από αυτά ηλικίας μεταξύ ενός και πέντε ετών, σύμφωνα με έρευνα που χρησιμοποίησε το Παγκόσμιο Μητρώο Εγκαυμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Urgo έχει αναπτύξει στο παρελθόν επιδέσμους για χρόνια παρατεταμένα τραύματα.

“Νύχτα και μέρα”

Μια άλλη νέα τεχνική καταργεί εντελώς την ιδέα του επιδέσμου. Για ένα προϊόν από τη γαλλική νεοφυή εταιρεία VistaCare Medical, οι ασθενείς βάζουν το προσβεβλημένο πόδι τους σε μια μεγάλη συσκευή που δεν αγγίζει ποτέ την πληγή τους. Αντιθέτως, ο θάλαμος ελέγχει την υγρασία, τη θερμοκρασία και άλλες πτυχές σημαντικές για την επούλωση. “Δεν υπάρχει πλέον επίδεσμος. Η ιδέα είναι να βάλουμε το τραύμα σε έναν θάλαμο, σε αποστειρωμένο αέρα”, δήλωσε ο πρόεδρος της VistaCare Medical, Francois Dufay. “Με αυτό το σύστημα, παρέχουμε στο τραύμα αυτό που χρειάζεται, τη σωστή στιγμή”. Η συσκευή της VistaCare Medical χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 20 γαλλικά νοσοκομεία, αλλά το επόμενο έτος η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση στις Ηνωμένες Πολιτείες για ένα προϊόν που θα χρησιμοποιείται στο σπίτι. Οι νέες εξελίξεις έχουν αναστατώσει τον κόσμο της επούλωσης των πληγών, που επί μακρόν αποτελούσε έναν παραμελημένο τομέα της ιατρικής έρευνας.

Ο Guirec Le Lous, πρόεδρος του ιατρικού βραχίονα της Urgo, δήλωσε ότι το σχέδιο τεχνητού δέρματος ήταν λίγο “τρελό”. Η Isabelle Fromantin, επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας για τις πληγές και την επούλωση στο Ινστιτούτο Curie στο Παρίσι, δήλωσε ότι “σε σύγκριση με 20 χρόνια πριν, είναι μέρα με τη νύχτα όσον αφορά τη φροντίδα των πληγών”. Μαζί με την ομάδα της, η Fromantin έχει αναπτύξει επιδέσμους που μειώνουν τις οσμές από νεκρωτικές πληγές που παρατηρούνται σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν όλα με τις νέες τεχνολογίες – η επούλωση είναι μια διαδικασία που διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την ηλικία και την υγεία του. “Το να πιστεύουμε ότι ένας επίδεσμος θα σας θεραπεύσει από μόνος του είναι ουτοπικό”, είπε

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα προσέγγιση για την επούλωση δερματικών λοιμώξεων και πληγών

5 τρόποι για να επουλώσετε τους τραυματισμούς σας

Τοπική αλοιφή από χυμό δέντρων για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι φράουλες να αυξήσουν τη γονιμότητα;

Φράουλες: Χάρη στα υψηλά επίπεδα φολικού οξέος και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους, οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ωαρίων και του σπέρματος, θέτοντας τις βάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη.

Τα οφέλη των αποξηραμένων σύκων όταν τρώγονται με άδειο στομάχι

Αποξηραμένα σύκα: Τα αποξηραμένα σύκα με άδειο στομάχι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πέψης, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Γιατί είμαστε τόσο ασθενείς;

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Συνολικά, εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτό που αποκαλεί μια κατάσταση περιορισμού της εργασίας. 

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.