Επιστημονικά Νέα

Δέρμα: Νέα προσέγγιση για την επούλωση δερματικών λοιμώξεων και πληγών

Δέρμα: Νέα προσέγγιση για την επούλωση δερματικών λοιμώξεων και πληγών

Δέρμα: Τα μονοκύτταρα βοηθούν τη διαδικασία επούλωσης ρυθμίζοντας τα επίπεδα λεπτίνης και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων κατά την αποκατάσταση του τραύματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι εντόπισαν μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για τη θεραπεία βακτηριακών δερματικών λοιμώξεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature, η πρώτη συγγραφέας Dr. Rachel Kratofil, Ph.D. και η ερευνητική της ομάδα αποκαλύπτουν νέες γνώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόοδο στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων και τραυμάτων. “Ενώ η μετάφραση της έρευνάς μας από τον πάγκο στο κρεβάτι θα απαιτήσει πολλά περισσότερα πειράματα και θα περιλαμβάνει ένα μοντέλο πιο στενά συνδεδεμένο με τις ανθρώπινες ασθένειες, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι κάναμε μια θεμελιώδη ανακάλυψη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις λοιμώξεις και την επιδιόρθωση των ιστών στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τις δύσκολες αντιμετωπίζουν περιπτώσεις”, λέει η Kratofil.

Παραδοσιακά, οι ερευνητές πίστευαν ότι τόσο τα ουδετερόφιλα όσο και τα μονοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) στρατολογήθηκαν για να καθαρίσουν τα βακτήρια από μια μολυσμένη περιοχή στο δέρμα. Όταν αυτά τα κύτταρα συνεργάζονται, λειτουργούν ως η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας. Ωστόσο, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μονοκύτταρα από μόνα τους είναι ικανά να διευκολύνουν την ταχύτερη επούλωση των πληγών. Τα μονοκύτταρα βοηθούν τη διαδικασία επούλωσης ρυθμίζοντας τα επίπεδα λεπτίνης και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων κατά την αποκατάσταση του τραύματος. Παράγουν επίσης γκρελίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην επούλωση των πληγών πιο αποτελεσματικά.

Εκπληκτική σύνδεση μεταξύ μεταβολικών ορμονών και επισκευής ιστών

Η γκρελίνη παράγεται από το στομάχι όταν πεινάτε και η λεπτίνη – επίσης μια ορμόνη – παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα αφού φάτε ένα γεύμα και αισθάνεστε χορτάτοι. Αυτή η ισορροπία μεταξύ γκρελίνης και λεπτίνης θεωρείται από καιρό ως κρίσιμη για τον μεταβολισμό και τη διατροφή, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή για τη σύνδεσή της με τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και την επισκευή των ιστών. Χρησιμοποιώντας ενδοβιολογική μικροσκοπία, η οποία επιτρέπει την παρατήρηση ζωντανών κυττάρων και αποτελεί εξειδίκευση του εργαστηρίου Kubes, η Kratofil μπόρεσε να οπτικοποιήσει την ανοσολογική απόκριση στα βακτήρια Staphylococcus aureus (S. aureus) σε ένα ζωικό μοντέλο.

Το S. aureus είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα ή στη μύτη ενός υγιούς σώματος. Μπορεί να είναι καταλύτης για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με λοιμώξεις του δέρματος και των ιστών, όπως αποστήματα ή βράση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις όπως πνευμονία και ενδοκαρδίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης των θαλάμων και των βαλβίδων της καρδιάς. Μετά από λοίμωξη από S. aureus, το σώμα στρατολογεί αυτά τα βοηθητικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα ουδετερόφιλα και τα μονοκύτταρα.

Τα ουδετερόφιλα καθαρίζουν τα βακτήρια, ενώ τα μονοκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών. Απουσία μονοκυττάρων υπάρχει αυξημένη παραγωγή λεπτίνης, που οδηγεί σε ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στη μόλυνση. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθυστερημένη επούλωση και ουλές. Αντίθετα, τα μονοκύτταρα παράγουν γκρελίνη στο σημείο της μόλυνσης, η οποία εμποδίζει το σχηματισμό υπερβολικής ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων που οδηγείται από τη λεπτίνη, οδηγώντας σε επισκευή των ιστών. “Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί υποδεικνύει μια αλλαγή παραδείγματος που αμφισβητεί την τρέχουσα σκέψη ότι τα ουδετερόφιλα και τα μονοκύτταρα καθαρίζουν τα βακτήρια. Η μελέτη μας ανεβάζει τον ρόλο των μονοκυττάρων στην επισκευή του τραύματος”, εξηγεί η Kratofil.

Ο κύριος ερευνητής Kubes και η ερευνητική του ομάδα πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη ανοίγει την πόρτα για την εισαγωγή μεταβολικών ορμονών (γρελίνη και λεπτίνη) στους τομείς της ανοσολογίας και της μικροβιολογίας. “Θα είναι ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να δούμε πώς ανταποκρίνονται η γκρελίνη και η λεπτίνη σε άλλα μοντέλα ασθενειών, όπως ο στείρος τραυματισμός ή ο καρκίνος, και να μάθουμε πώς αυτές οι διαδικασίες αλλάζουν όταν ένας ασθενής έχει πολλαπλές ταυτόχρονες ασθένειες ή καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. “ λέει ο Kubes.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή επέμβαση αποκαθιστά την όραση σε τυφλούς

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Η έγκριση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε από τον FDA για να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης. 

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".