Επιστημονικά Νέα

Δέρμα: Νέα προσέγγιση για την επούλωση δερματικών λοιμώξεων και πληγών

Δέρμα: Νέα προσέγγιση για την επούλωση δερματικών λοιμώξεων και πληγών

Δέρμα: Τα μονοκύτταρα βοηθούν τη διαδικασία επούλωσης ρυθμίζοντας τα επίπεδα λεπτίνης και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων κατά την αποκατάσταση του τραύματος.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι εντόπισαν μια πολλά υποσχόμενη νέα προσέγγιση για τη θεραπεία βακτηριακών δερματικών λοιμώξεων. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Nature, η πρώτη συγγραφέας Dr. Rachel Kratofil, Ph.D. και η ερευνητική της ομάδα αποκαλύπτουν νέες γνώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόοδο στη θεραπεία βακτηριακών λοιμώξεων και τραυμάτων. “Ενώ η μετάφραση της έρευνάς μας από τον πάγκο στο κρεβάτι θα απαιτήσει πολλά περισσότερα πειράματα και θα περιλαμβάνει ένα μοντέλο πιο στενά συνδεδεμένο με τις ανθρώπινες ασθένειες, είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι κάναμε μια θεμελιώδη ανακάλυψη που θα μπορούσε να βελτιώσει τις λοιμώξεις και την επιδιόρθωση των ιστών στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τις δύσκολες αντιμετωπίζουν περιπτώσεις”, λέει η Kratofil.

Παραδοσιακά, οι ερευνητές πίστευαν ότι τόσο τα ουδετερόφιλα όσο και τα μονοκύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) στρατολογήθηκαν για να καθαρίσουν τα βακτήρια από μια μολυσμένη περιοχή στο δέρμα. Όταν αυτά τα κύτταρα συνεργάζονται, λειτουργούν ως η πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα μας. Ωστόσο, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα μονοκύτταρα από μόνα τους είναι ικανά να διευκολύνουν την ταχύτερη επούλωση των πληγών. Τα μονοκύτταρα βοηθούν τη διαδικασία επούλωσης ρυθμίζοντας τα επίπεδα λεπτίνης και την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων κατά την αποκατάσταση του τραύματος. Παράγουν επίσης γκρελίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην επούλωση των πληγών πιο αποτελεσματικά.

Εκπληκτική σύνδεση μεταξύ μεταβολικών ορμονών και επισκευής ιστών

Η γκρελίνη παράγεται από το στομάχι όταν πεινάτε και η λεπτίνη – επίσης μια ορμόνη – παράγεται από τα λιπώδη κύτταρα αφού φάτε ένα γεύμα και αισθάνεστε χορτάτοι. Αυτή η ισορροπία μεταξύ γκρελίνης και λεπτίνης θεωρείται από καιρό ως κρίσιμη για τον μεταβολισμό και τη διατροφή, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν γνωστή για τη σύνδεσή της με τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς και την επισκευή των ιστών. Χρησιμοποιώντας ενδοβιολογική μικροσκοπία, η οποία επιτρέπει την παρατήρηση ζωντανών κυττάρων και αποτελεί εξειδίκευση του εργαστηρίου Kubes, η Kratofil μπόρεσε να οπτικοποιήσει την ανοσολογική απόκριση στα βακτήρια Staphylococcus aureus (S. aureus) σε ένα ζωικό μοντέλο.

Το S. aureus είναι ένα μικρόβιο που βρίσκεται συνήθως στο δέρμα ή στη μύτη ενός υγιούς σώματος. Μπορεί να είναι καταλύτης για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών που σχετίζονται με λοιμώξεις του δέρματος και των ιστών, όπως αποστήματα ή βράση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λοιμώξεις όπως πνευμονία και ενδοκαρδίτιδα, μια απειλητική για τη ζωή φλεγμονή της εσωτερικής επένδυσης των θαλάμων και των βαλβίδων της καρδιάς. Μετά από λοίμωξη από S. aureus, το σώμα στρατολογεί αυτά τα βοηθητικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα ουδετερόφιλα και τα μονοκύτταρα.

Τα ουδετερόφιλα καθαρίζουν τα βακτήρια, ενώ τα μονοκύτταρα βοηθούν στην αποκατάσταση των ιστών. Απουσία μονοκυττάρων υπάρχει αυξημένη παραγωγή λεπτίνης, που οδηγεί σε ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων στη μόλυνση. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καθυστερημένη επούλωση και ουλές. Αντίθετα, τα μονοκύτταρα παράγουν γκρελίνη στο σημείο της μόλυνσης, η οποία εμποδίζει το σχηματισμό υπερβολικής ανάπτυξης αιμοφόρων αγγείων που οδηγείται από τη λεπτίνη, οδηγώντας σε επισκευή των ιστών. “Αυτή η έρευνα είναι σημαντική γιατί υποδεικνύει μια αλλαγή παραδείγματος που αμφισβητεί την τρέχουσα σκέψη ότι τα ουδετερόφιλα και τα μονοκύτταρα καθαρίζουν τα βακτήρια. Η μελέτη μας ανεβάζει τον ρόλο των μονοκυττάρων στην επισκευή του τραύματος”, εξηγεί η Kratofil.

Ο κύριος ερευνητής Kubes και η ερευνητική του ομάδα πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη ανοίγει την πόρτα για την εισαγωγή μεταβολικών ορμονών (γρελίνη και λεπτίνη) στους τομείς της ανοσολογίας και της μικροβιολογίας. “Θα είναι ενδιαφέρον, για παράδειγμα, να δούμε πώς ανταποκρίνονται η γκρελίνη και η λεπτίνη σε άλλα μοντέλα ασθενειών, όπως ο στείρος τραυματισμός ή ο καρκίνος, και να μάθουμε πώς αυτές οι διαδικασίες αλλάζουν όταν ένας ασθενής έχει πολλαπλές ταυτόχρονες ασθένειες ή καταστάσεις όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης. “ λέει ο Kubes.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή επέμβαση αποκαθιστά την όραση σε τυφλούς

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

6 Συμβουλές για όμορφη επιδερμίδα

Η έγκριση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε από τον FDA για να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που εξετάζουν τον αντίκτυπο αυτής της δημοφιλούς δίαιτας στην ψυχική υγεία και τα ευρήματά της οδηγούν τους συγγραφείς να ζητήσουν αλλαγή στην προσέγγισή της, καθώς θεωρούν ότι συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία.

Ποιες είναι οι καλύτερες στάσεις ύπνου στην υπνική άπνοια;

Υπνική άπνοια: Σύμφωνα με μελέτη του 2022 στο Journal of Clinical Sleep Medicine, σχεδόν 30 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν άπνοια ύπνου και περίπου το 80% αυτών των περιπτώσεων είναι αδιάγνωστες.

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενθαρρύνονται να επιβάλουν τον έλεγχο του Alzheimer για ασθενείς σε κίνδυνο με γλαύκωμα φυσιολογικής τάσης και να παρέχουν πιο ουσιαστική και ολοκληρωμένη φροντίδα.

Επεξεργασμένες φυτικές ίνες αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος για κάποιους ανθρώπους, σύμφωνα με νέα μελέτη

Με βάση τα ευρήματά μας, πιστεύουμε ότι αυτή η εξέταση θα πρέπει να ενσωματωθεί στις μετρήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που εκτελούνται τακτικά για την παρακολούθηση της υγείας», υποστήριξε ο Vijay-Kumar.

Η μελέτη φαρμάκου για τη νόσο Αλτσχάιμερ δίνει θετικά αποτελέσματα στα αρχικά στάδια

Η νόσος Αλτσχάιμερ "είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη ασθένεια και η παθολογία που σχετίζεται με το αμυλοειδές είναι απίθανο να είναι ο μοναδικός παράγοντας", είπε. "Ως εκ τούτου, η στόχευση ενός μόνο στόχου δεν είναι πιθανό να παράγει μεγάλα μεγέθη αποτελέσματος".