Ενδιαφέροντα

Κοζάνη ΔΕΗ: Ο Δήμος υπογειοποιεί τα δίκτυα από το 1992 λόγω των καιρικών φαινομένων

Κοζάνη ΔΕΗ: Ο Δήμος υπογειοποιεί τα δίκτυα από το 1992 λόγω των καιρικών φαινομένων

Με αφορμή τη χιονόπτωση στην Αθήνα και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν τα δίκτυα μέσης τάσης από τα σπασμένα δένδρα, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος τονίζει ότι η υπογειοποίηση των δικτύων εξ αιτίας των πεπερασμένων οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται χρόνος και σταθερή περιοδικότητα στην εκτέλεση του έργου.

Κοζάνη ΔΕΗ: Ο δήμος Κοζάνης εκτός από το πληθωρικό πράσινο αποτύπωμα της ανακύκλωσης που διαθέτει στα κατάστιχά του, είναι από τους λιγοστούς ηπειρωτικούς δήμους της χώρας όπου μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υπογειοποιηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής Ενέργειας εντός του οικιστικού ιστού της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με το τελευταίο έργο να ολοκληρώνεται την περίοδο 2011-13.

Ο επί σειρά ετών δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος που επί θητείας του εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα υπογειοποίησης των δικτύων, επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται για δρόμο που είναι στρωμένος με ευκολίες» μιας και χρειάζεται ένας διαρκής συντονισμός των αναγκών του ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της συντήρησης του δικτύου και του δήμου όπου εκτελεί έργα ανάπλασης και αναμόρφωσης δρόμων και περιοχών στην πόλη.

Στην Κοζάνη η υπογειοποίηση των δικτύων ξεκίνησε το 1992 και βασίστηκε στο πρόγραμμα (50/50) που προέβλεπε τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, ΔΕΗ και Δήμος να μοιράζονται το κόστος.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος σημειώνει ότι «κάθε φορά που προγραμματίζαμε ανάπλαση σε οδούς, πλατείες ή ιστορικές περιοχές» όπως η παραδοσιακή γειτονιά της Σκίρκας, «οι τεχνικές υπηρεσίας έρχονταν πάντα σε επαφή με την τότε υπηρεσία διανομής της ΔΕΗ -σημερινός ΔΕΔΔΗΕ- και αποφασίζαμε από κοινού να προχωρήσουμε στην υπογειοποίηση του δικτύου» που σε ορισμένες φορές προέβλεπε και διαμόρφωση ειδικών υπόγειων χώρων για τους μετασχηματιστές. Άλλες φορές έπρεπε ο δήμος να λάβει υπ’ όψιν του τον προγραμματισμό ή τις ανάγκες της διανομής που προέβλεπαν έκτακτες επεμβάσεις σε δίκτυα και μετασχηματιστές της πόλης, οπότε έπρεπε να βρεθούν τα χρήματα για την εκτέλεση του έργου».

Η μελέτη της υπογειοποίησης του δικτύου και το έργο κατασκευής ήταν μέριμνα της Διανομής, κι όπως επισημαίνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος «αυτό μας έλυνε τα χέρια και επιτάχυνε τις διαδικασίες μιας και οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες απαλλάσσονταν τόσο από την σύνταξη εξειδικευμένων μελετών όσο κι από την προκήρυξη και κατασκευή του έργου. Εμείς απλά εισφέραμε το 50% του κόστους του έργου» σημειώνει.

Όλοι οι κεντρικοί μεγάλοι δρόμοι, οι περισσότερες πλατείες, οι παραδοσιακές γειτονιές και περιοχές όπως της «Σκούρκας» και «Ηπειρώτικα» καθώς και το ιστορικό κέντρο της πόλης εδώ και μια δεκαετία δεν διαθέτουν ούτε ένα μέτρο εμφανούς υπέργειου καλωδίου της ΔΕΗ.

Μετά το 2012 το πρόγραμμα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών τόσο από την πλευρά της ΔΕΗ όσο και από την πλευρά της αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε ότι το πρόγραμμα 50/50 μετά από αρκετά χρόνια επαναλειτουργεί και «ως πρώτο μέλημά μας θα είναι η συνέχιση της υπογειοποίησης των δικτύων χαμηλής τάσης μέσα στην πόλη». Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα μέσης τάσης που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη πυκνότητα σε βλάβες εξαιτίας και των καιρικών φαινομένων, ο δήμαρχος Κοζάνης δήλωσε ότι μόλις πρόσφατα «συμφωνήθηκε με τον ΔΕΔΔΗΕ από ιδίους πόρους της εταιρίας έως το 2023 να έχει ολοκληρωθεί η υπογειοποίηση όλων των υποσταθμών και δικτύων που υπάρχουν στην πόλη, με την προϋπόθεση ο δήμος να προτείνει χώρους για την υπογειοποίηση των μετασχηματιστών».

Με αφορμή τη χιονόπτωση στην Αθήνα και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν τα δίκτυα μέσης τάσης από τα σπασμένα δένδρα, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος τονίζει ότι η υπογειοποίηση των δικτύων εξ αιτίας των πεπερασμένων οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται χρόνος και σταθερή περιοδικότητα στην εκτέλεση του έργου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μείωση στους λογαριασμούς σε όσους δεν είχαν ρεύμα λόγω κακοκαιρίας

Ταραντίλης: Να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και μετά μιλάμε για ευθύνες

Χωρίς ρεύμα η Αττική εχθές το βράδυ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε δύο μαχητές του ISIS

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό την προϋπόθεση ανωνυμίας για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, χαρακτήρισαν την αεροπορική επίθεση επιτυχημένη, σύμφωνα με το Reuters.

Στις φλόγες για 9η μέρα η Εύβοια

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Φιλάνθρωπο ζευγάρι στην Καλιφόρνια βοηθά άγνωστους γονείς με απίστευτο τρόπο εν μέσω πανδημίας

 Η Κρύσταλ είπε: «Ελπίζουμε απλώς ότι κάποιος που είδε το βίντεο να εμπνεύστηκε να κάνει κάτι καλό για τον γείτονά του ή για έναν συνάδελφό του, έτσι ώστε ελπίζουμε να έχουμε όλοι μια καλύτερη μέρα.

Η πανδημία έφερε αύξηση του ενδιαφέροντος για τις σχολές δημόσιας υγείας, ειδικά της επιδημιολογίας.

Ο Collin Catalfamo είναι μεταπτυχιακός φοιτητής δευτέρου έτους, έχοντας διδακτορικό στην επιδημιολογία. Είπε ότι το σχολείο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας του έδωσε ανεκτίμητη εμπειρία στον πραγματικό κόσμο.

Η κρίση του νερού κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Όρεγκον πήγε από τρομερή σε καταστροφική αυτή την εβδομάδα

Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Ντεμπ Χάλαντ και ο υπουργός Γεωργίας Τομ Βίλακ είπε στους δημοσιογράφους στις 13 Μαΐου 2021 ότι οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι πυρκαγιάς τους προειδοποίησαν να προετοιμαστούν για μια εξαιρετικά ενεργή χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας κοντά στους πληττόμενους της πανδημίας covid με ομιλία του στην τηλεόραση

Η κυβέρνηση βασίζεται σε μια τεράστια προσπάθεια εμβολιασμού, αλλά έχει μείνει πίσω στον στόχο της να δώσει εμβόλια σε 300 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η Ινδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, έχει εμβολιάσει πλήρως πάνω από 38,2 εκατομμύρια ανθρώπους, εν μέσω ελλείψεων και δυσλειτουργιών στο σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής.

Η προπαγάνδα κατά των εμβολίων ξεκίνησε από σχέδιο σύλληψης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν το 2011.

Συνολικά, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι οι εκστρατείες κατά των εμβολίων που διαδίδουν παραπληροφόρηση θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα δυσπιστίας στην ιατρική και να προωθήσουν τον σκεπτικισμό. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μειωμένη αποδοχή της ανοσοποίησης και αύξηση των ασθενειών