Ενδιαφέροντα

Κοζάνη ΔΕΗ: Ο Δήμος υπογειοποιεί τα δίκτυα από το 1992 λόγω των καιρικών φαινομένων

Κοζάνη ΔΕΗ: Ο Δήμος υπογειοποιεί τα δίκτυα από το 1992 λόγω των καιρικών φαινομένων

Με αφορμή τη χιονόπτωση στην Αθήνα και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν τα δίκτυα μέσης τάσης από τα σπασμένα δένδρα, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος τονίζει ότι η υπογειοποίηση των δικτύων εξ αιτίας των πεπερασμένων οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται χρόνος και σταθερή περιοδικότητα στην εκτέλεση του έργου.

Κοζάνη ΔΕΗ: Ο δήμος Κοζάνης εκτός από το πληθωρικό πράσινο αποτύπωμα της ανακύκλωσης που διαθέτει στα κατάστιχά του, είναι από τους λιγοστούς ηπειρωτικούς δήμους της χώρας όπου μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έχει υπογειοποιηθεί. Σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 40% του δικτύου διανομής ηλεκτρικής Ενέργειας εντός του οικιστικού ιστού της πόλης βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, με το τελευταίο έργο να ολοκληρώνεται την περίοδο 2011-13.

Ο επί σειρά ετών δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος που επί θητείας του εγκαινιάστηκε το πρόγραμμα υπογειοποίησης των δικτύων, επισημαίνει ότι «δεν πρόκειται για δρόμο που είναι στρωμένος με ευκολίες» μιας και χρειάζεται ένας διαρκής συντονισμός των αναγκών του ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της συντήρησης του δικτύου και του δήμου όπου εκτελεί έργα ανάπλασης και αναμόρφωσης δρόμων και περιοχών στην πόλη.

Στην Κοζάνη η υπογειοποίηση των δικτύων ξεκίνησε το 1992 και βασίστηκε στο πρόγραμμα (50/50) που προέβλεπε τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, ΔΕΗ και Δήμος να μοιράζονται το κόστος.

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος σημειώνει ότι «κάθε φορά που προγραμματίζαμε ανάπλαση σε οδούς, πλατείες ή ιστορικές περιοχές» όπως η παραδοσιακή γειτονιά της Σκίρκας, «οι τεχνικές υπηρεσίας έρχονταν πάντα σε επαφή με την τότε υπηρεσία διανομής της ΔΕΗ -σημερινός ΔΕΔΔΗΕ- και αποφασίζαμε από κοινού να προχωρήσουμε στην υπογειοποίηση του δικτύου» που σε ορισμένες φορές προέβλεπε και διαμόρφωση ειδικών υπόγειων χώρων για τους μετασχηματιστές. Άλλες φορές έπρεπε ο δήμος να λάβει υπ’ όψιν του τον προγραμματισμό ή τις ανάγκες της διανομής που προέβλεπαν έκτακτες επεμβάσεις σε δίκτυα και μετασχηματιστές της πόλης, οπότε έπρεπε να βρεθούν τα χρήματα για την εκτέλεση του έργου».

Η μελέτη της υπογειοποίησης του δικτύου και το έργο κατασκευής ήταν μέριμνα της Διανομής, κι όπως επισημαίνει ο Πάρις Κουκουλόπουλος «αυτό μας έλυνε τα χέρια και επιτάχυνε τις διαδικασίες μιας και οι δικές μας τεχνικές υπηρεσίες απαλλάσσονταν τόσο από την σύνταξη εξειδικευμένων μελετών όσο κι από την προκήρυξη και κατασκευή του έργου. Εμείς απλά εισφέραμε το 50% του κόστους του έργου» σημειώνει.

Όλοι οι κεντρικοί μεγάλοι δρόμοι, οι περισσότερες πλατείες, οι παραδοσιακές γειτονιές και περιοχές όπως της «Σκούρκας» και «Ηπειρώτικα» καθώς και το ιστορικό κέντρο της πόλης εδώ και μια δεκαετία δεν διαθέτουν ούτε ένα μέτρο εμφανούς υπέργειου καλωδίου της ΔΕΗ.

Μετά το 2012 το πρόγραμμα σταμάτησε να λειτουργεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών τόσο από την πλευρά της ΔΕΗ όσο και από την πλευρά της αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας ανέφερε ότι το πρόγραμμα 50/50 μετά από αρκετά χρόνια επαναλειτουργεί και «ως πρώτο μέλημά μας θα είναι η συνέχιση της υπογειοποίησης των δικτύων χαμηλής τάσης μέσα στην πόλη». Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα μέσης τάσης που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη πυκνότητα σε βλάβες εξαιτίας και των καιρικών φαινομένων, ο δήμαρχος Κοζάνης δήλωσε ότι μόλις πρόσφατα «συμφωνήθηκε με τον ΔΕΔΔΗΕ από ιδίους πόρους της εταιρίας έως το 2023 να έχει ολοκληρωθεί η υπογειοποίηση όλων των υποσταθμών και δικτύων που υπάρχουν στην πόλη, με την προϋπόθεση ο δήμος να προτείνει χώρους για την υπογειοποίηση των μετασχηματιστών».

Με αφορμή τη χιονόπτωση στην Αθήνα και τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν τα δίκτυα μέσης τάσης από τα σπασμένα δένδρα, ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης Πάρις Κουκουλόπουλος τονίζει ότι η υπογειοποίηση των δικτύων εξ αιτίας των πεπερασμένων οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται χρόνος και σταθερή περιοδικότητα στην εκτέλεση του έργου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μείωση στους λογαριασμούς σε όσους δεν είχαν ρεύμα λόγω κακοκαιρίας

Ταραντίλης: Να ηλεκτροδοτηθεί και το τελευταίο σπίτι και μετά μιλάμε για ευθύνες

Χωρίς ρεύμα η Αττική εχθές το βράδυ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Τσεχία συζητεί το θέμα αποζημίωσης γυναικών Ρομά που υπέστησαν αναγκαστική στείρωση

Άλλες υποθέσεις αναγκαστικής στείρωσης έχουν προκύψει στην Ουγγαρία, την Ελβετία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, συχνά στο πλαίσιο καταπιεστικών πολιτικών που στοχοποιούσαν κοινωνικά αποκλεισμένες ομάδες, δήλωσε η Μιάτοβιτς

Η Παιδεία θα "φρουρείται" σύμφωνα με νομοσχέδιο προς ψήφιση

Η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει την ίδρυση ειδικού Σώματος Φύλαξης Πανεπιστημίων ξεκινώντας πρώτα από κεντρικά ιδρύματα όπως το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΠΘ).

Επιστημονικοί φορείς “αγκαλιάζουν” τη ζωή

Νέα πνοή στο όνειρο άτεκνων ζευγαριών να αποκτήσουν μωρό, δίνει η πρωτοβουλία επιστημονικών φορέων να δωρίζονται, αντί να καταστρέφονται, τα κρυοσυντηρημένα έμβρυα, (γονιμοποιημένα ωάρια) που πλεονάζουν από ζευγάρια τα οποία ακολούθησαν την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε στην Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής τέθηκαν κρίσιμα θέματα, σχετικά με το νομικό πλαίσιο, […]

Με θετικό πρόσημο η συμβολή των ζώων στην υγεία του ανθρώπου

Η σχέση του ανθρώπου με τα ζώα είναι τόσο στενή από παλιά, ώστε η ζωή του και ο πολιτισμός του είναι αδιανόητα χωρίς αυτά. Ο άνθρωπος αρχικά χρησιμοποίησε τα ζώα και τα προϊόντα τους για να αντιμετωπίσει βασικές βιοτικές ανάγκες, όπως είναι η διατροφή και η ένδυσή του. Με τη βοήθεια των ζώων καλλιέργησε τη […]

2η σε όλο τον κόσμο η Ελλάδα με 517 “γαλάζιες σημαίες”

Μια σημαντική διάκριση είχε πρόσφατα η χώρα μας καθώς βρέθηκε στη δεύτερη θέση, στην παγκόσμια κατάταξη, με συνολικά, 517 Γαλάζιες Σημαίες σε ακτές, μαρίνες και τουριστικά σκάφη. Συγκεκριμένα, η χώρα μας που διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 47 άλλες χώρες κατέλαβε τη δεύτερη θέση καθώς 497 ελληνικές ακτές, 14 μαρίνες και έξι τουριστικά σκάφη κέρδισαν το διεθνές […]

Και η γλώσσα του σώματος έχει τη δική της μετάφραση

Εκτός από όσα λέτε και κάνετε, προβάλλετε έναν συγκεκριμένο τύπο γλώσσας του σώματος για τους ανθρώπους γύρω σας. Οι άλλοι την αντιλαμβάνονται και τη χρησιμοποιούν για να ερμηνεύσουν τη διάθεσή σας. Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτό το στοιχείο. Η γλώσσα του σώματος αναφέρεται σε όλες τις μορφές της μη λεκτικής επικοινωνίας, […]

Γιατί τα οφέλη της γιόγκα δεν πρέπει να τα προσπερνούν οι άνδρες

Η γιόγκα έκανε την εμφάνισή της στη Δύση από άνδρες γιόγκι (όπως οι Paramahansa Yogananda, Sri Pattabhi Jois, BKS Iyengar, και Yogi Bhajan). Κι όμως, επειδή η κουλτούρα μας τείνει να χαρακτηρίζει την άσκηση ήπιας έντασης και την σύνδεσή της με τα συναισθήματα, ως θηλυκά χαρακτηριστικά, η γιόγκα τις περισσότερες φορές συνδέεται με γυναίκες και […]