Αυτοφροντίδα

Θάλασσα Οφέλη: Γιατί ο χρόνος που περνάμε κοντά στο νερό είναι το μυστικό της ευτυχίας [vid]

Θάλασσα Οφέλη: Γιατί ο χρόνος που περνάμε κοντά στο νερό είναι το μυστικό της ευτυχίας [vid]

Θάλασσα Οφέλη: Το να ξοδεύουμε χρόνο μέσα και γύρω από τα υδάτινα περιβάλλοντα έχει αποδειχθεί με ότι οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερα ψυχικά και σωματικά οφέλη συγκριτικά με τους πράσινους χώρους.

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι των πόλεων αναζητούν καταφύγιο σε χώρους πρασίνου, για τους οποίους οι αποδεδειγμένες θετικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία αναφέρονται συχνά σε επιστημονικές μελέτες. Τα οφέλη του «γαλάζιου χώρου» – της θάλασσας και των ακτών, αλλά και των ποταμών, λιμνών, ακόμη και σιντριβανιών – είναι λιγότερο γνωστά, οι απόψεις των επιστημόνων ωστόσο είναι συνεπείς για τουλάχιστον μια δεκαετία: το να είστε δίπλα στο νερό είναι καλό για το σώμα και μυαλό σας.

Η εγγύτητα με το νερό – ειδικά με τη θάλασσα – σχετίζεται με πολλές θετικές επιδράσεις στη σωματική και ψυχική ευεξία, υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και καλύτερες κοινωνικές σχέσεις. «Πολλές από τις διαδικασίες είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που προσφέρει το πράσινο περιβάλλον – με κάποια πρόσθετα οφέλη», λέει ο Δρ Mathew White, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και περιβαλλοντικός ψυχολόγος με την BlueHealth, ένα πρόγραμμα που ερευνά τα οφέλη για την υγεία και την ευημερία του μπλε χώρο σε 18 (κυρίως ευρωπαϊκές) χώρες.

Μια εκτεταμένη μελέτη του 2013 για την ευτυχία σε φυσικά περιβάλλοντα ώθησε 20.000 χρήστες smartphone να καταγράψουν την αίσθηση της ευημερίας και του άμεσου περιβάλλοντος τους σε τυχαία διαστήματα. Τα θαλάσσια και παράκτια τοπία αναφέρθηκαν με σημαντική διαφορά ως τοποθεσίες που προάγουν την ευτυχία.

Παρόλο που η ζωή σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από την ακτή έχει συσχετιστεί με την καλύτερη γενική και ψυχική υγεία, «διαπιστώνουμε ότι άτομα που επισκέπτονται την ακτή, για παράδειγμα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα τείνουν να έχουν καλύτερη γενική και ψυχική υγεία», λέει ο Δρ Lewis Elliott, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και την BlueHealth. «Μερικές από τις έρευνές μας δείχνουν ότι περίπου δύο ώρες την εβδομάδα είναι πιθανώς ωφέλιμες, σε πολλούς τομείς της κοινωνίας». Ακόμη και η θέα στη θάλασσα έχει συσχετιστεί με καλύτερη ψυχική υγεία.

Ο White λέει ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που είναι τυπικοί στα υδάτινα περιβάλλοντα, όπως ο λιγότερο μολυσμένος αέρας και το περισσότερο ηλιακό φως επιδρούν ευεργετικά στην σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων που ζουν σε εγγύτητα με τα θαλασσινά ή εν γένει υδάτινα τοπία. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο νερό τείνουν να είναι πιο ενεργοί σωματικά. Όπως υποστηρίζουν μελέτες, μια βόλτα στη θάλασσα μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε περισσότερο και καλύτερα. Τέλος, οι γαλάζιοι χώροι φαίνεται να έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων φυσικών περιβαλλόντων, καθώς το νερό έχει ψυχολογικά αποκαταστατική δράση.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

22' Καθημερινής Σωματικής Άσκησης μπορούν να Μειώσουν τον Κίνδυνο Οξείας Covid-19 Νόσου

Τα λεπτά μαλλιά αγαπούν το θαλασσινό νερό

Όσοι μένουν κοντά στη θάλασσα έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η θάλασσα έχει τον τρόπο να μας ηρεμεί

Θάλασσα: Ο εγκέφαλος, ο οποίος βρίσκεται σε ενός είδους «διαυγές, άχρωμο εγκεφαλονωτιαίο υγρό» στο κεφάλι μας, αντιδρά πολύ θετικά με το νερό διότι, όπως γράφει ο Νίκολς, στο CBS News, «οι αρχαίοι πρόγονοί μας βγήκαν από το νερό και εξελίχθηκαν από το κολύμπι στο περπάτημα.

Πρακτικές για να παραμένετε συγκεντρωμένοι

Αυτοσυγκέντρωση: Εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι/ες σε ό,τι κάνετε κάθε φορά και αναζητάτε τρόπους να βελτιώσετε την προσοχή σας, σκεφτείτε τις ακόλουθες πρακτικές.

Aυτοφροντίδα : Θεραπευτείτε από την κατάθλιψη

Aυτοφροντίδα : Μια παρέμβαση θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που στοχεύει τόσο την κατάθλιψη όσο και την αυτο-φροντίδα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το κλειδί για όσους πάσχουν από αυτά.

Ενίσχυσε τα θετικά συναισθήματα με το σχέδιο Μάνταλα

Μάνταλα: Μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι το ομαδικό διαδραστικό σχέδιο μάνταλα καλλιεργεί θετικά συναισθήματα, ενώ το ατομικό σχέδιο μάνταλα μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση των αρνητικών συναισθημάτων.

Τρόποι να καλλιεργήσετε ευγνωμοσύνη στη ζωή σας

Ευγνωμοσύνη: Η ευγνωμοσύνη είναι ένας τρόπος για τους ανθρώπους να εκτιμούν αυτό που έχουν, αντί να αναζητούν πάντα κάτι καινούργιο με τις ελπίδες ότι θα τους κάνει πιο ευτυχισμένους ή πιστεύοντας ότι δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι έως ότου ικανοποιηθεί κάθε φυσική και υλική τους ανάγκη.