Αυτοφροντίδα

Κρίση πανικού: Ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού;

Κρίση πανικού: Ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων πανικού;

Κρίση πανικού: Όταν παθαίνουμε κρίση πανικού, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή μας επιταχύνονται.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι εξαντλητικές και εξαντλητικές. Μετά από μια κρίση πανικού, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να επικεντρωνόμαστε στην αυτοφροντίδα λόγω μιας τόσο δύσκολης εμπειρίας. Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ταχυπαλμίες, αίσθημα αδυναμίας, λιποθυμίας ή ζάλης, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα δάχτυλα, αίσθημα ιδρώτα ή ρίγη, πόνοι στο στήθος και δυσκολίες στην αναπνοή. Επίσης, ο συναισθηματικός φόρος είναι υψηλός, συμπεριλαμβανομένης της αίσθησης τρόμου, ή επικείμενης καταστροφής ή θανάτου και αίσθημα απώλειας ελέγχου.

Tips για να απομακρύνετε τις κρίσεις πανικού

Ποια είναι μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας αφού νιώσετε μια κρίση πανικού;

Γενικά, περιλαμβάνει εστίαση στην αποδοχή και στη συνέχεια να εργαστείτε για να γειωθείτε στην παρούσα στιγμή, προκειμένου να επιτρέψετε στο σώμα σας να ρυθμίσει ξανά μια κατάσταση ηρεμίας.

– Προχωρήστε αργά και μεθοδικά.

Όταν παθαίνουμε κρίση πανικού, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή μας επιταχύνονται. Ο εγκέφαλός μας μπορεί να κινηθεί με αστραπιαία ταχύτητα, μετατρέποντας τη διαδικασία της σκέψης μας σε ένα κύμα μπερδεμένων μηνυμάτων και μπορεί να χάσουμε τη σύνδεση με οποιαδήποτε από τις σκέψεις, πόσο μάλλον να τις κατανοήσουμε. Μόλις τελειώσει μια κρίση πανικού και αρχίσει να υποχωρεί, δεν χρειάζεται να βιαστείτε κατευθείαν να κάνετε πολλά διαφορετικά πράγματα. Το να πάρουμε απλώς μερικές βαθιές αναπνοές, να καθίσουμε και να κάνουμε απολογισμό του τι κάνουμε εκείνη τη στιγμή για λίγα λεπτά, μπορεί να μας προσφέρει αρκετό χώρο για να βάλουμε τα πόδια μας κάτω από εμάς πριν προχωρήσουμε. Όταν αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε αυτό που κάναμε, μπορούμε να επωφεληθούμε από το να παίρνουμε ένα πράγμα τη φορά και να εστιάσουμε την προσοχή σε αυτό. Αν μας φαίνεται υπερβολικό, μπορούμε να σταματήσουμε ξανά και να πάρουμε λίγο χρόνο. Μια κρίση πανικού μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά κουρασμένοι και πολύ κουρασμένοι. Είναι απολύτως εντάξει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Το πιο σημαντικό είναι να προσανατολιστείς σε μια κατεύθυνση και να κινηθείς, όχι να ασχοληθείς με το πόσα έχεις κάνει.

-Ενυδατώνει και θρέφει.

Η αίσθηση του να πίνουμε ένα ζεστό ή κρύο ρόφημα μπορεί να μας βοηθήσει να προσγειωθούμε στη στιγμή, ειδικά αν εστιάσουμε στις αισθήσεις που βιώνουμε στην πράξη. Οι κρίσεις πανικού μπορούν συχνά να στεγνώσουν το στόμα μας και να μας κάνουν να ιδρώσουμε, κάτι που μπορεί να μας αφυδατώσει, οπότε το ποτό μπορεί να βοηθήσει και σε αυτό. Να γνωρίζετε ότι είναι καλύτερο να αποφεύγετε την καφεΐνη ή το αλκοόλ μετά από μια κρίση πανικού, επειδή η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο άγχος και το αλκοόλ μπορεί να είναι καταθλιπτικό. Λόγω μιας κρίσης πανικού, μπορεί να αισθανόμαστε ότι στερούμαστε πολλής ενέργειας μετά, έτσι μερικές φορές μπορούμε να επωφεληθούμε από το να φάμε κάτι για να δώσουμε στο σώμα μας ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιήσει για την ανάκτηση και τη ρύθμιση των ορμονών και των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που απελευθερώνονται. Επίσης, όπως και με τα υγρά, η αίσθηση της γεύσης, της μάσησης και της κατάποσης μπορεί να μας δώσει κάτι στο οποίο να επικεντρωθούμε, κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να ηρεμήσουμε και να αναπνέουμε πιο σταθερά.

-Μειώστε τη διέγερση.

Συχνά έχουμε ερεθίσματα από όλα τα μέρη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει πράγματα όπως φως, ειδοποιήσεις τηλεφώνου, τηλεόραση, οθόνη υπολογιστή, συνομιλία, ραδιόφωνο, αίσθηση διαφορετικών ρούχων στο δέρμα μας και πράγματα που μπορούμε να μυρίσουμε. Όλες αυτές οι πληροφορίες που πλημμυρίζουν μπορεί να είναι συντριπτικές όταν είμαστε ήδη απίστευτα ανήσυχοι και απορυθμισμένοι. Το βασικό πράγμα που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι δεν θέλουμε ερεθίσματα που έρχονται σε εμάς και τυχαία, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις αισθήσεις μας για να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο γύρω μας (έχουμε τον έλεγχο). Η προσπάθεια μείωσης του ερεθίσματος γύρω μας μπορεί να μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο ήρεμοι. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό δοκιμάζοντας πράγματα όπως χαμηλώνοντας τον φωτισμό, βάζοντας το τηλέφωνό μας σε αθόρυβη λειτουργία, κλείνοντας την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή το ραδιόφωνο και χρησιμοποιώντας μια βαριά κουβέρτα.

-Απλώστε το χέρι και μιλήστε σε κάποιον.

Μετά από μια κρίση πανικού, η συζήτηση με κάποιον μπορεί συχνά να είναι χρήσιμη. Μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσουμε για πράγματα που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην κρίση πανικού μας και θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μια άλλη κρίση πανικού. Το να έχουμε τον χώρο να μιλήσουμε σε κάποιον για όσα βιώσαμε και τις σκέψεις που κάναμε μπορεί να προσφέρει μια άλλη οπτική για τα άγχη μας. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να λύσουμε προβλήματα και να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε πράγματα με τα οποία παλεύουμε. Μερικές φορές μπορεί να μην θέλουμε να μιλήσουμε για τους αγώνες μας και το να μιλάμε για κάτι εντελώς διαφορετικό μπορεί να είναι ένας ευπρόσδεκτος τρόπος να εστιάσουμε ξανά την προσοχή μας. Ο καθένας είναι διαφορετικός και πιθανότατα θα υπάρξουν στιγμές που δεν θέλουμε να μιλήσουμε σε κανέναν καθόλου, αλλά το να έχουμε μια λίστα με άτομα που μπορούμε να καλέσουμε μας δίνει την επιλογή.

– Αφιερώστε χρόνο για προβληματισμό.

Μόλις ρυθμίσουμε τον εαυτό μας μέσω της γείωσης και της κατευναστικής μετά από μια κρίση πανικού, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναλογιστούμε τι συνέβη, είτε μόνοι είτε με κάποιον άλλο. Ο προβληματισμός σχετικά με το τι μπορεί να οδήγησε στην κρίση πανικού (σκέψεις, συναισθήματα, σωματικές αισθήσεις, περιβαλλοντικά σημάδια), τον τρόπο που την αντιμετωπίσαμε και εάν αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης ήταν χρήσιμος ή όχι, μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε μελλοντικές κρίσεις πανικού. έναν τρόπο που είναι χρήσιμος για να προχωρήσουμε μπροστά. Ο προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε μια κρίση πανικού μπορεί να μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις βοηθητικές μας δεξιότητες αντιμετώπισης που ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσουν να καταργήσουμε σταδιακά τους λιγότερο χρήσιμους μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο υπερβολικός έλεγχος των γονέων ωθεί τα παιδιά σε κρίση ψυχικής υγείας;

Επιλόχειο άγχος: Σε τι διαφέρει από την επιλόχεια κατάθλιψη;

Οι πόλεις 15 λεπτών ενισχύουν την ψυχική υγεία και ευεξία

5 Λόγοι που η άσκηση βοηθάει την ψυχική μας υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε πρέπει να ασκείστε; Πριν ή μετά το φαγητό;

Προπόνηση: Το φαγητό πριν από την προπόνηση μπορεί να προσφέρει ενέργεια και να ενισχύσει την απόδοση, ενώ η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα