Ψυχική Υγεία

Πόλεις 15 λεπτών: Μια ευκαιρία για βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας

Πόλεις 15 λεπτών: Μια ευκαιρία για βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας

Πόλεις 15 λεπτών: Η ιδέα είναι ελκυστική με την απλότητά της, καθώς βάζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο επίκεντρο του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η ιδέα της πόλης των 15 λεπτών, σύμφωνα με τον δημιουργό της Carlos Moreno, είναι ότι οι άνθρωποι δεν απέχουν περισσότερο από 15 λεπτά με τα πόδια ή με το ποδήλατο από όλες τις υπηρεσίες που χρειάζονται για να ζήσουν, να μάθουν και να ευδοκιμήσουν. Η ιδέα είναι ελκυστική με την απλότητά της: βάζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον στο επίκεντρο του πολεοδομικού σχεδιασμού. Περιλαμβάνει την κατασκευή νέων αστικών κέντρων και την αναδιάρθρωση των υφιστάμενων για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες που χρειάζονται οι άνθρωποι για εργασία, φαγητό, υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμό και αναψυχή είναι όλα κοντά – μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο από το σπίτι.

Βασικά στοιχεία είναι:

  • η εγγύτητα των αναγκών
  • τοπική συμμετοχή και λήψη αποφάσεων
  • κοινοτική αλληλεγγύη και σύνδεση
  • και πράσινη και βιώσιμη αστική διαβίωση.

Αυτή η αναπαράσταση της τοπικής ζωής γίνεται γρήγορα παγκόσμια. Οι υποστηρικτές του είναι πολλοί και αυξάνονται και η ιδέα εφαρμόζεται σε σκηνές μεγάλων πόλεων. Πιο συγκεκριμένα, η 15λεπτη πόλη ήταν χαρακτηριστικό της επιτυχημένης εκστρατείας επανεκλογής της Δημάρχου του Παρισιού Anne Hidalgo το 2020. Τα Ηνωμένα Έθνη χαιρέτησαν την πόλη των 15 λεπτών ως μέσο με το οποίο οι πόλεις μπορούν να βγουν από την COVID, καθώς και να μειώσουν την επιζήμια εξάρτηση από τα αυτοκίνητα. Η δυνατότητα προώθησης της ψυχικής υγείας και ευεξίας είναι σημαντική.

Το 2023, ωστόσο, οι θεωρίες συνωμοσίας και οι διαμαρτυρίες απείλησαν να πνίξουν τη συζήτηση για τέτοια θετικά. Πως έγινε αυτό; Με το να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σχετικά με τη ζωή του COVID, την κλιματική αλλαγή και τις αυτοκινητοκεντρικές κοινωνίες, η πόλη των 15 λεπτών έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής όσων φαντάζονται ότι υπάρχουν πιο απαίσια κίνητρα. Οι συνωμοσιολόγοι έχουν εκτοξεύσει εσφαλμένους φόβους για την αναγκαστική απώλεια αυτοκινήτων, τη δημιουργία κλειδωμένων αστικών ζωνών που οι άνθρωποι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν και την κυβερνητική επιτήρηση και έλεγχο.

Μια ευκαιρία για βελτίωση της ψυχικής υγείας και ευεξίας

Στην πραγματικότητα, η προσωπική και κοινοτική ελευθερία, δίνοντας στους ανθρώπους τον ουσιαστικό χρόνο που χάνεται αυτή τη στιγμή για τις μετακινήσεις και άλλα ταξίδια, είναι ακριβώς αυτό στο οποίο επικεντρώνονται ο Moreno και οι υποστηρικτές των πόλεων 15 λεπτών. Στην προσπάθειά τους να αναπτυχθούν, οι πόλεις τείνουν να ωθούν τους ανθρώπους, το περιβάλλον και την υγεία τους στην περιφέρεια. Μέσω της εξάπλωσής τους, υποστηρίζει ο Moreno, οι πόλεις αφαιρούν την ελευθερία αφιερώνοντας χρόνο και αποσυνδέοντας τους κατοίκους τους από τις υπηρεσίες και ο ένας τον άλλον.

Είναι σημαντικό ότι αυτές οι επιπτώσεις αυξάνουν τους κινδύνους για την ψυχική υγεία των ανθρώπων. Ο Moreno θέλει να απομακρυνθούμε από τη διάσπαση της ζωής μας σε «απάνθρωπη μεγαλοσύνη» και προς το σχεδιασμό που εστιάζει στο τι σημαίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες, τοπική σύνδεση και κοινότητα για την ευημερία των ανθρώπων και των κοινοτήτων. Αυτός είναι ο λόγος που η πόλη των 15 λεπτών παρουσιάζει μια μεγάλη ευκαιρία για καλύτερη ψυχική υγεία. Οι μεγάλοι χρόνοι μετακίνησης και οι στρεσογόνοι παράγοντες της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των οδικών συνθηκών και της ακρίβειας συνδέονται με τη μείωση των υποκειμενικών μετρήσεων της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων.

Τα οφέλη από τη μείωση αυτών των στρεσογόνων παραγόντων θα μπορούσαν να είναι άμεσα. Οι σωματικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και η ποδηλασία είναι επίσης ευρέως κατανοητό ότι ωφελούν την ψυχική υγεία, όπως και η έκθεση σε φυσικούς χώρους πρασίνου. Η δημιουργία τοπικών χώρων αναψυχής και παιχνιδιού είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Όμως, πιο βαθιά από αυτό, χρειαζόμαστε πόλεις και αστικούς χώρους που έχουν σχεδιαστεί σκόπιμα για να προάγουν την ψυχική υγεία με τρόπους που αναγνωρίζονται παγκοσμίως ως σημαντικοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Τρόποι για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους

5 Λόγοι που η άσκηση βοηθάει την ψυχική μας υγεία

Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη πιο δύσκολη από την πρώτη;

5 εύκολες συμβουλές για να ανακτήσετε την ενέργειά σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το οξειδωτικό στρες και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνουν την κακή διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και έλλειψη φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το χρόνιο στρες.

Μπορεί μια εξέταση αίματος να διαγνώσει κατάθλιψη και διπολική διαταραχή

Προορίζεται για ασθενείς ηλικίας 18 ετών και άνω που λαμβάνουν θεραπεία για ένα μέτριο ή σοβαρό καταθλιπτικό επεισόδιο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαβιβάζονται εντός 4 εβδομάδων στον συνταγογραφούντα ψυχίατρο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση στον ασθενή κατά τη διάρκεια μιας διαβούλευσης.

Πώς να θωρακίσετε συναισθηματικά το παιδί για να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό 

Βοηθήστε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αναδεικνύοντας τα δυνατά του σημεία, τα ταλέντα και τις θετικές του ιδιότητες. Ενθαρρύνετέ τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και χόμπι που τους αρέσουν και στα οποία διαπρέπουν.

Πώς μπορεί να σας βοηθήσει να μεταμορφώσετε την ψυχική σας υγεία;

Οπτικοποίηση Διαλογισμού: Ο διαλογισμός οπτικοποίησης είναι μια ισχυρή τεχνική που αξιοποιεί την ικανότητα του νου να δημιουργεί νοητικές εικόνες για να προάγει τη χαλάρωση, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει τη συνολική ευεξία.