Ψυχική Υγεία

Περιβάλλον: Ο χρόνος στη φύση αυξάνει την ψυχική ευημερία μας

Περιβάλλον: Ο χρόνος στη φύση αυξάνει την ψυχική ευημερία μας

Περιβάλλον: Η φύση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί αν μπορούσε να  συνταγογραφηθεί για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων.

Η Φύση αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να αξιοποιηθεί αν μπορούσε να  συνταγογραφηθεί για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, σύμφωνα με μια σειρά νέων ανασκοπήσεων στοιχείων με επικεφαλής έναν ερευνητή του UCL. Ερευνητές συνεργάστηκαν με την Εθνική Ακαδημία Κοινωνικής Συνταγογράφησης για την προετοιμασία τεσσάρων σημειώσεων πληροφοριών για αποδεικτικά στοιχεία, ανάθεσης από το Natural England, που σχετίζονται με τη σχέση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στη φύση και της ψυχικής και σωματικής υγείας για ενήλικες και παιδιά.

Τα οφέλη της φύσης στην υγεία

Η καθηγήτρια Helen Chatterjee (UCL Genetics, Evolution & Environment), επικεφαλής συγγραφέας της ανασκόπησης και συν-συγγραφέας και των τεσσάρων Σημειώσεων Πληροφοριών Αποδεικτικών στοιχείων, είπε: «Αυτές οι ανασκοπήσεις βασίζονται σε ένα ευρύ φάσμα αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι το να περνάς χρόνο στη φύση είναι καλό για την ψυχική και σωματική μας υγεία και ότι η πράσινη κοινωνική συνταγογράφηση υποστηρίζει τις κοινωνικές συνδέσεις και μειώνει την απομόνωση και τη μοναξιά».

“Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το να αφιερώνεις 120 λεπτά την εβδομάδα ωφελεί την υγεία και την ευεξία σου. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες και οι κοινότητες που εκτίθενται σε τοπικούς χώρους πρασίνου δείχνουν μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία και αυξημένη πιθανότητα σωματικής δραστηριότητας. Η κηπουρική έχει έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετικό τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία».

Πώς μπορεί ο χρόνος που περνάμε στη φύση να επηρεάσει την υγεία μας;

Οι μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει τώρα ένας μεγάλος όγκος ερευνητικών στοιχείων που αναφέρουν τα οφέλη του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική υγεία. Τα οφέλη που σχετίζονται με την έκθεση στη φύση περιλαμβάνουν αυξημένη ευημερία, συμπεριλαμβανομένης της υποκειμενικής ευεξίας, της ευτυχίας, της ανθεκτικότητας και της μειωμένης κοινωνικής απομόνωσης. Η έκθεση στη φύση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με PTSD και ADHD (όταν προσφέρεται παράλληλα με θεραπευτικές δραστηριότητες και δραστηριότητες επίγνωσης).

Η ζωή ή η εργασία κοντά στη φύση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, όπως χαμηλότερα επίπεδα καρδιακών ή αναπνευστικών προβλημάτων, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, χαμηλότερα επίπεδα στρες και σωματικά συμπτώματα στρες, μειωμένο κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας, COVID-19 και πιο αργή γνωστική έκπτωση. Σύμφωνα με την ανασκόπηση, υπάρχουν «ισχυρά και συνεπή» στοιχεία που δείχνουν πώς ο χώρος πρασίνου γύρω από το σπίτι σχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Τόσο η επαφή με τη φύση όσο και η σύνδεση με τη φύση μπορούν να παίξουν ρόλο στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της υγείας και της ευημερίας. Ενώ ο χρόνος στη φύση συνδέεται με τη γενική μας υγεία, η «σύνδεση με τη φύση» – το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε για τη φύση – φαίνεται να σχετίζεται και με βελτιώσεις στην ευημερία μας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι νέες ψηφιακές πλατφόρμες για παιδιά και έφηβους στον χώρο της υγείας

Πως θα γίνεται η υποβολή της αίτησης ;

Περισσότεροι από 3.000.000 πολίτες αξιοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

4 απλά βήματα για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Η έκφραση ευγνωμοσύνης είναι 1 από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές ευτυχίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πόσο εύκολο είναι να μην ανησυχούμε και να νιώθουμε ευτυχισμένοι;

Ευτυχία: Είναι η ευτυχία κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστείτε σκληρά και να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου ή είναι κάτι παροδικό και φευγαλέο που πρέπει να απολαμβάνετε αυτή τη στιγμή; 

Νέα έρευνα για το πότε οι άνθρωποι θέλουν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους

Επίσης, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική εγγύτητα αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων, πώς μπορούν οι σύντροφοι που ζουν σε διαφορετικά μέρη να καλλιεργήσουν, επίσης, κοινές αναμνήσεις; Το ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό υπό το πρίσμα του τρόπου με τον οποίο η COVID-19 επέτρεψε σε περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται και να σπουδάζουν εξ αποστάσεως.

Στην εξωσωματική γονιμοποίηση χρειάζεται περισσότερη ψυχική υποστήριξη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα, η οποία επηρεάζει περίπου ένα στα επτά ζευγάρια, προκαλεί καταστροφικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, τις σχέσεις, τα οικονομικά και την καριέρα.

Πότε το πολύ φαγητό γίνεται υπερβολικά πολύ;

Υπερφαγία διαταραχή:  Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας μπορεί να αισθάνονται αμήχανα για την υπερκατανάλωση τροφής, αλλά έχουν μια έντονη, καταναγκαστική επιθυμία να συνεχίσουν να τρώνε.