Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Αυτοφροντίδα

Διαβήτης άσκηση: Μπορεί αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης να αναστρέψει τον διαβήτη;

Διαβήτης άσκηση: Μπορεί αυτό το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπόνησης να αναστρέψει τον διαβήτη;

Διαβήτης άσκηση: Η σύγχρονη έρευνα υπογραμμίζει τη δύναμη της σωματικής δραστηριότητας στην καταπολέμηση του διαβήτη.

Με τα εξαιρετικά εύγευστα, εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τον καθιστικό τρόπο ζωής, έχουμε επιδεινώσει την επιδημία του διαβήτη. Η άνεση της ζωής, που προκύπτει από τη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, τη βελτιωμένη τεχνολογία και τον αυτοματισμό, έχει μειώσει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, αυξάνοντας τη συσσώρευση σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα απορρίπτει τα σήματα ινσουλίνης επειδή όλα τα κύτταρα και οι ιστοί είναι ήδη υπερφορτωμένα με ζάχαρη.

Αυτή η αλλαγή παραδείγματος στον τρόπο ζωής μας, σε συνδυασμό με κακές διατροφικές επιλογές, έχει προκαλέσει «διπλό διαβήτη», όπου το σώμα ούτε παράγει επαρκή ινσουλίνη ούτε ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε αυτήν. Οι επιπτώσεις είναι σοβαρές καταστάσεις νόσου τελικού σταδίου, συμπεριλαμβανομένης της νεφρικής βλάβης, της απώλειας όρασης και ακόμη και του ακρωτηριασμού των άκρων.

Ωστόσο, υπάρχει μια πραγματική επένδυση. Η σύγχρονη έρευνα υπογραμμίζει τη δύναμη της σωματικής δραστηριότητας στην καταπολέμηση του διαβήτη. Η τακτική ενασχόληση με ασκήσεις καρδιο όπως περπάτημα, ποδηλασία, χορός, αθλήματα ή κολύμπι εξαντλεί το αποθηκευμένο σάκχαρο στο συκώτι και ενισχύει την πρόσληψη σακχάρου στους μυς, σταθεροποιώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η προπόνηση δύναμης προσφέρει διπλά οφέλη.

Χρησιμοποιεί ζάχαρη αποθηκευμένη στους μυς και, μετά την άσκηση, οι μύες μεγαλώνουν σε μέγεθος και δύναμη ως απάντηση στο στρες και τη μικροσκοπική βλάβη, αναγκάζοντάς τους να υπερ-αντισταθμίζουν και να προσαρμοστούν. Στη διαδικασία, παρέχουν περισσότερο χώρο αποθήκευσης για τη γρήγορη ομαλοποίηση του σακχάρου στο αίμα, ειδικά μετά τα γεύματα. Αυτή η βελτίωση της μάζας του μυϊκού ιστού στο σώμα ομαλοποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αποτελεσματικά και δυνητικά μειώνει τις ανάγκες του σώματος σε ινσουλίνη.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη της αύξησης των επιπέδων δραστηριότητας είναι η βελτίωση της μη μεσολαβούμενης από την ινσουλίνη πρόσληψης γλυκόζης (NIMGU). Αναφέρεται στους μύες που λαμβάνουν γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος χωρίς ινσουλίνη. Όταν συμμετέχουμε σε σωματική δραστηριότητα, οι μύες μας απαιτούν ενέργεια και στρέφονται στη γλυκόζη ως κύρια πηγή. Καθώς η ζήτηση των μυών για γλυκόζη αυξάνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορούν να προσλάβουν γλυκόζη χωρίς να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ινσουλίνη, ενισχύοντας έτσι το NIMGU.

Αυτό το φαινόμενο ωφελεί κυρίως τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2. Για ασθενείς τύπου 1 που παράγουν ελάχιστη έως καθόλου ινσουλίνη, η ενίσχυση του NIMGU μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης, μειώνοντας την ανάγκη για εξωτερικές δόσεις ινσουλίνης. Για ασθενείς τύπου 2, όπου η ανταπόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη είναι σε κίνδυνο, η βελτίωση του NIMGU μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα χωρίς αύξηση των δόσεων ινσουλίνης.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του NIMGU, καθιστώντας το ένα κρίσιμο συστατικό στη διαχείριση του διαβήτη. Για παράδειγμα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Diabetes διαπίστωσε ότι ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις άσκησης θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά το NIMGU σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

  • Λένε ότι 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα –– ή περίπου 100 βήματα το λεπτό –– είναι αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής αερόβιας άσκησης. Αλλά ξεκινήστε αργά, αν δεν το έχετε κάνει πριν. Αυτό μπορεί να μειώσει τόσο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όσο και την αρτηριακή πίεση. Το ποδήλατο είναι πιο ωφέλιμο και μπορείτε να ξεκινήσετε με στατικά.
  • Η προσθήκη του χορού στη ρουτίνα σας μπορεί να κάνει τις προπονήσεις σας πιο διασκεδαστικές. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2, τα οποία συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα χορού, είχαν περισσότερα κίνητρα να τηρούν μια ρουτίνα από εκείνους που έκαναν διαφορετικό πρόγραμμα γυμναστικής.
  • Οι ασκήσεις στο νερό όπως το κολύμπι είναι εύκολες στις αρθρώσεις και μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη συνολική φυσική κατάσταση, τη δύναμη και την υγεία της καρδιάς σε άτομα με διαβήτη.
  • Φυσικά, η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορεί να μειώσει γρηγορότερα το σάκχαρο νηστείας.
  • Αυτή η μορφή προπόνησης δύναμης χτίζει μυϊκή μάζα και βοηθά στην αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της ανοχής στη γλυκόζη. Μια μελέτη έδειξε μάλιστα πώς το Pilates βοήθησε τους ασκούμενους να ελέγξουν τη γλυκόζη στο αίμα τους.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιες είναι η διαφορές του διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2;

Μπορεί ο διαβήτης να ευθύνεται για τη στυτική δυσλειτουργία;

Πώς η τεχνολογία έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τα άτομα με διαβήτη;

Η ορμόνη GDF15 βρέθηκε ότι κάνει την ινσουλίνη να λειτουργεί καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Είναι θερμοπληξία ή τροφική δηλητηρίαση; Μάθετε πώς η ζέστη επηρεάζει το στομάχι σας

Ζέστη στομάχι: Η διάκριση μεταξύ θερμοπληξίας και τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να είναι δύσκολη καθώς και οι δύο καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως ναυτία, έμετος και κοιλιακό άλγος.

Πώς να φροντίσετε την μητέρα σας μετά από επέμβαση ισχίου;

Φροντίδα ισχίο: Η φροντίδα της μητέρας σας μετά από χειρουργική επέμβαση ισχίου απαιτεί υπομονή, προσοχή στη λεπτομέρεια και μια υποστηρικτική προσέγγιση για να βοηθήσει την ανάκαμψη και την άνεσή της.

Πώς να φροντίσετε μια θαλάσσια χελώνα αν την βρείτε τραυματισμένη;

Θαλάσσια χελώνα: Εάν συναντήσετε μια τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα, είναι σημαντικό να χειριστείτε την κατάσταση με προσοχή και να ακολουθήσετε τα κατάλληλα βήματα για να εξασφαλίσετε την ευημερία της χελώνας.

Close Icon