Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης: Μπορεί ο διαβήτης να ευθύνεται για τη στυτική δυσλειτουργία;

Διαβήτης: Μπορεί ο διαβήτης να ευθύνεται για τη στυτική δυσλειτουργία;

Διαβήτης: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου των νεότερων ανδρών με ΣΔ για διαβήτη, διευκολύνοντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση.

Πρόσφατες έρευνες έχουν ρίξει φως σε μια ανησυχητική σχέση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) και μη διαγνωσμένου προδιαβήτη ή διαβήτη, ιδίως σε νεότερους άνδρες. Ενώ έχει καθιερωθεί ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ED, αυτή η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η ED σε άνδρες ηλικίας 40 ετών και νεότερους θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως δείκτης δυνητικού προδιαβήτη ή διαβήτη.

Στυτική δυσλειτουργία και μη διαγνωσμένος διαβήτης

Η μελέτη, με επικεφαλής την Dr. Jane Tucker, αναπληρώτρια καθηγήτρια οικογενειακής και κοινοτικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Saint Louis, εμβάθυνε σε ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας που εκτείνονται από το 2008 έως το 2022, καλύπτοντας περισσότερους από 1,9 εκατομμύρια άνδρες ασθενείς. Εν μέσω μιας περιόδου κατά την οποία εκτιμάται ότι το 2,5% του πληθυσμού των ΗΠΑ παλεύει με μη διαγνωσμένο διαβήτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ της ΕΔ και του κινδύνου διαβήτη.

Στο υποσύνολο των ανδρών ηλικίας 18 έως 40 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ED είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με τους ομολόγους τους χωρίς προβλήματα ανικανότητας. Τα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ένα εντυπωσιακό μοτίβο: το εντυπωσιακό 75% αυτών των ασθενών ανέπτυξαν προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 μέσα σε ένα χρόνο από τη διάγνωση της ED.

Αυτή η σύνδεση έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τους ασθενείς. Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία του ελέγχου των νεότερων ανδρών με ΣΔ για διαβήτη, διευκολύνοντας έτσι την έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση. Ο Δρ Τάκερ τόνισε τα πιθανά οφέλη από τον έγκαιρο εντοπισμό αυτών των καταστάσεων, επιτρέποντας την εφαρμογή αλλαγών στον τρόπο ζωής ή ιατρικών θεραπειών για τον μετριασμό των επιπτώσεών τους.

Ενώ ο αδιάγνωστος διαβήτης έχει παρουσιάσει μείωση του επιπολασμού στις ΗΠΑ μεταξύ 1988 και 2020, περίπου 8,5 εκατομμύρια ενήλικες εξακολουθούν να παλεύουν με αυτή την κατάσταση εν αγνοία τους. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αποκαλύπτουν ότι το ένα τέταρτο αυτών των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα ηλικίας 18 έως 44 ετών, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στοχευμένων ελέγχων και των εκστρατειών ευαισθητοποίησης.


Αν δεν αντιμετωπιστεί, ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή συνέπειες. Ωστόσο, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι με την έγκαιρη διάγνωση, η αποτελεσματική διαχείριση μέσω φαρμακευτικής αγωγής και προσαρμογής του τρόπου ζωής μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις επιπτώσεις του.

Αυτή η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Preventive Medicine, χρησιμεύει ως μια καίρια υπενθύμιση της περίπλοκης αλληλεπίδρασης μεταξύ της σεξουαλικής υγείας και της συνολικής ευημερίας. Αναγνωρίζοντας τη δυνητική σχέση μεταξύ της ED και του κινδύνου διαβήτη στους νεότερους άνδρες, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ορμόνη GDF15 βρέθηκε ότι κάνει την ινσουλίνη να λειτουργεί καλύτερα

Ο διαβήτης οδηγεί σε πιο σοβαρές επιπλοκές στις γυναίκες

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 2 και πώς αντιμετωπίζεται;

Η διαπροσωπική βία των ενηλίκων ή η παιδική κακοποίηση και η παραμέληση αυξάνουν τον μετέπειτα κίνδυνο διαβήτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon