Αυτοφροντίδα

Αυτοπροστασία- Burnout: Πώς να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να καείτε

Αυτοπροστασία- Burnout: Πώς να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να καείτε

Αυτοπροστασία- Burnout: Πώς να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να καείτε. Στον υπεραγχώδη κόσμο που ζούμε, πολλοί υποφέρουμε από αργή αλλά οδυνηρή εξάντληση.

Μερικές φορές μπορεί να αισθανόμαστε ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι για να συνεχίσουμε να δίνουμε σε άλλους, παρόλο που το δόσιμο είναι μια πρωταρχική πηγή ευτυχίας στις ζωές μας. Λοιπόν, πώς μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε χωρίς να “καούμε”; Μας λένε ότι η απάντηση αυτοφροντίδας είναι: Φρόντισε τον εαυτό σου. Το αξίζεις. Πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Πες όχι! Είναι όμως μόνο αυτό;

Μία ιδιαίτερα ισχυρή μορφή αυτοφροντίδας περιλαμβάνει τη μετατροπή της σχέσης μας με τον εαυτό μας – ειδικότερα, την άσκηση αυτοσυμπόνιας. Αυτοσυμπόνια σημαίνει να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας όπως θα κάνατε με έναν φίλο – με καλοσύνη- ειδικά σε περιόδους που αποτύχατε. Η αυτοσυμπόνια θυμάται ότι όλοι κάνουμε λάθη, αντί να χτυπάμε. Και σημαίνει να προσέχετε τα συναισθήματα και τις σκέψεις χωρίς να τα βυθίζετε υπερβολικά. Κοινωνική σύνδεση: Η φροντίδα για τον εαυτό μας σημαίνει επίσης αναζήτηση κοινωνικών συνδέσεων που μπορούν να μας προσφέρουν πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη όταν αγωνιζόμαστε. Μια μελέτη των νοσηλευτών διαπίστωσε ότι η συμμετοχή σε μια πιο συνεκτική ομάδα στην εργασία βοηθά στην πρόληψη της εξάντλησης και της κόπωσης της συμπόνιας, μειώνοντας τις επιπτώσεις του στρες και του τραύματος.

Μπορεί να φαίνεται αντίθετο ότι η ενσυναίσθηση – που περιλαμβάνει την παρακολούθηση των αγώνων των άλλων – θα μας βοηθούσε με τους δικούς μας, ιδιαίτερα για τους φροντιστές. Ωστόσο, η έρευνα σε κοινωνικούς λειτουργούς δείχνει ότι η περισσότερη ενσυναίσθηση μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάντληση. Η έρευνα εγκεφάλου της Tania Singer υποδηλώνει ότι η εκπαίδευση συμπόνιας μπορεί πραγματικά να σας κάνει καλύτερα να αντιμετωπίσετε τα βάσανα των άλλων ανθρώπων – βοηθώντας σας να βοηθήσετε τους άλλους χωρίς να πληρώσετε μόνοι σας το κόστος. Μια πιθανή εξήγηση για αυτό το εύρημα είναι ότι, αναπτύσσοντας συναισθήματα όπως συμπόνια και ενσυναίσθηση, προστατευόμαστε από το να αισθανόμαστε στενοχωρημένοι ή συγκλονισμένοι απέναντι στον πόνο. Όταν συνδέεστε αληθινά με ένα άλλο άτομο που πάσχει, μπορείτε πραγματικά να αισθανθείτε ενδυναμωμένοι και ενεργοποιημένοι, επειδή εμπνέεστε να αναβαθμίσετε αυτό το άτομο.

Η αυτοσυμπόνια, η κοινωνική σύνδεση και η ενσυναίσθηση είναι ισχυρές μορφές αυτοφροντίδας – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι παραδοσιακές δραστηριότητες αυτοφροντίδας δεν έχουν θέση στη ζωή μας. Η διατήρηση του πνεύματός σας με την άσκηση, τον ύπνο και τον χώρο για διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως ταινίες ή αγορές. Αυτές οι απολαύσεις μας δίνουν σύντομες εκρήξεις ευτυχίας που μπορούν να μας βοηθήσουν να μας τροφοδοτήσουν και να μας κρατήσουν παιχνιδιάρικους στη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θετική υπαρξιακή ψυχολογία... τι ακριβώς πραγματεύεται

Ξεκούρασε τον εαυτό σου με ένα βιβλίο

Ανδρική αυτοφροντίδα. Μήπως είναι λίγο παραμελημένη

Η ρουτίνα της αυτοφροντίδας σου είναι το μυστικό για όλα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κερδίστε πολύτιμο χρόνο για τον εαυτό σας

Οργάνωση χρόνου: Πολλοί άνθρωποι ζουν σε μία συνεχή κατάσταση άγχους και έχουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ελεύθερο χρόνο. Όλοι μπορούμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο, αρκεί να οργανώσουμε το πρόγραμμά μας καλύτερα.

Πώς να γλιτώσετε από την κακοσμία στόματος

Κακοσμία στόματος: Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας να μυρίσουμε την αναπνοή κάποιου και να χρειαστεί να κάνουμε ένα βήμα πίσω, λόγω της κακοσμίας. Ωστόσο, έχετε αναρωτηθεί μήπως το ίδιο συμβαίνει και σε εσάς;

Η γιόγκα ως τεχνική διαχείρισης του μυοσκελετικού πόνου

Αθλητισμός: Δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητό πώς η γιόγκα βοηθά τους ανθρώπους με πόνο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να μας βοηθήσει να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά το πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε, τόσο διανοητικά όσο και σωματικά. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική, βελτιώνοντας την ευλυγισία των μυών, προάγοντας τη χαλάρωση, μειώνοντας τη φλεγμονή, αυξάνοντας την απελευθέρωση ενδορφινών που ανακουφίζουν από τον πόνο, βελτιώνοντας την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του αυτοελέγχου και της αυτοπεποίθησής μας.

Καιρός να κόψετε το κάπνισμα

Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι μία πολύ δύσκολη για να κοπεί συνήθεια. Εκτός από την εξάρτηση που ξεκάθαρα προκαλεί η νικοτίνη, υπάρχει και το συνήθειο της κίνησης του χεριού ή για τους πιο φανατικούς, του στριψίματος του τσιγάρου, που δύσκολα κόβεται. Οπότε πιστέψτε μας, δεν είστε οι μόνοι που δυσκολεύεστε.

Αναδείξτε τα αρώματα του χειμώνα μέσα από αρμονικούς DIY συνδυασμούς

Ποτ πουρί: Μπορείτε κυριολεκτικά να κάνετε το σπίτι σας να μυρίζει σαν σπιτική μηλόπιτα φούρνου, καφετέρια ή φρέσκια ανοιξιάτικη μέρα. Απλώς ρίξτε μερικά φρούτα, βότανα και μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό για να αναζωπυρωθούν τα αρώματα.

Φροντίζοντας το σώμα μας στην ινομυαλγία

Ινομυαλγία αυτοφροντίδα: Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά βιώνουν πόνο που απλώνεται σε όλο το σώμα, αλλά εντοπίζεται πιο έντονα στον αυχένα, στους αγκώνες, στους ώμους, στα γόνατα και στους γλουτούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν το αίσθημα της συνεχούς κόπωσης, της μειωμένης συγκέντρωσης και των πονοκεφάλων.

Συμβουλές για να μάθετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτοφροντίδα: Κάποιοι αντιμετωπίζουν προβλήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, όλη τους τη ζωή. Η κατάσταση αυτή ρίχνει την ψυχολογία μας, έχει κακό αντίκτυπο στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και φυσικά, αναπόφευκτα, επηρεάζει την απόδοση στη δουλειά μας.