Αυτοφροντίδα

Aυτοφροντίδα : Θεραπευτείτε από την κατάθλιψη

Aυτοφροντίδα : Θεραπευτείτε από την κατάθλιψη

Aυτοφροντίδα : Μια παρέμβαση θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που στοχεύει τόσο την κατάθλιψη όσο και την αυτο-φροντίδα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι το κλειδί για όσους πάσχουν από αυτά.

Μια επέμβαση θεραπείας γνωστικής συμπεριφοράς που στοχεύει τόσο την κατάθλιψη όσο και την αυτο-φροντίδα της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν αποτελεσματική για την κατάθλιψη, αλλά όχι για αυτο-φροντίδα καρδιακής ανεπάρκειας ή σωματική λειτουργία σε σύγκριση με την ενισχυμένη συνήθη φροντίδα .

Η έλλειψη αυτοφροντίδας αυξάνει τους κινδύνους νοσηλείας

  • Η μεγάλη κατάθλιψη είναι μια κοινή συνυπάρχουσα ασθένεια στην καρδιακή ανεπάρκεια (HF). Η κατάθλιψη και η ανεπαρκής αυτο-φροντίδα είναι κοινά και αλληλένδετα προβλήματα που αυξάνουν τους κινδύνους νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με HF. Η αυτο-φροντίδα στο HF περιλαμβάνει συμπεριφορές που διατηρούν τη φυσική λειτουργία και αποτρέπουν οξείες παροξύνσεις, όπως μετά από δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, άσκηση και λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Πόσοι ασθενείς έλαβαν μέρος στην μελέτη

  •  158 εξωτερικοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και μείζονα κατάθλιψη στη θεραπεία γνωστικής συμπεριφοράς (CBT) που παρέχονται από έμπειρους θεραπευτές συν τη συνήθη φροντίδα (UC n = 79) ή μόνο UC (n = 79). Η συνήθης φροντίδα ενισχύθηκε και στις δύο ομάδες με ένα δομημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης HF που παρέχεται από μια νοσοκόμα καρδιακής νοσηλείας. Η θεραπεία παρέμβασης ακολούθησε τυπικά εγχειρίδια CBT και ένα συμπληρωματικό εγχειρίδιο CBT για καρδιακούς ασθενείς. Η εντατική φάση της παρέμβασης περιελάμβανε έως και 6 μήνες εβδομαδιαίων συνεδριών διάρκειας 1 ώρας. Οι συνεδρίες μειώθηκαν σε δύο εβδομάδες και στη συνέχεια κάθε μήνα μεταξύ του τέλους της εντατικής (εβδομαδιαίας) θεραπείας και των 6 μηνών μετά την τυχαιοποίηση.

Ολοκλήρωση αξιολογήσεων

  • Εκατόν τριάντα δύο (84%) των συμμετεχόντων ολοκλήρωσαν τις εξαμηνιαίες αξιολογήσεις μετά τη θεραπεία. 60 (76 τοις εκατό) του UC και 58 (73 τοις εκατό) των συμμετεχόντων στο CBT ολοκλήρωσαν κάθε αξιολόγηση παρακολούθησης. Οι βαθμολογίες κατάθλιψης έξι μηνών ήταν χαμηλότερες στην CBT από την ομάδα UC. Η CBT δεν βελτίωσε την αυτο-φροντίδα του HF ή τη σωματική λειτουργία, αλλά βελτίωσε το άγχος, την κόπωση, την κοινωνική λειτουργία και την ποιότητα ζωής, και πρόσθετη ανάλυση έδειξε ότι η παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του ποσοστού νοσηλείας σε κλινικά καταθλιπτικούς ασθενείς.

Αποτελέσματα έρευνας

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η CBT είναι ανώτερη από τη συνήθη φροντίδα για κατάθλιψη σε ασθενείς με HF”, γράφουν οι ερευνητές. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με παρεμβάσεις για τη βελτίωση της κατάθλιψης, της αυτοεξυπηρέτησης, της σωματικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με HF και συνυπάρχουσα μείζονα κατάθλιψη.

Ακολουθεί βίντεο για την κατάθλιψη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αυτοφροντίδα : Έτσι θα ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία

Αυτοφροντίδα : Προϊόντα που θα σε βοηθήσουν να την πετύχεις

Αυτοφροντίδα : Απλές και ανέξοδες τεχνικές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της άσκησης στην εγκυμοσύνη

Αθλητισμός: Η τακτική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας βοηθούν να παραμείνετε υγιείς και σε φόρμα. Η άσκηση επιτρέπει επίσης τη σωστή στάση του σώματος και μειώνει τις ενοχλήσεις όπως ο πόνος στην πλάτη και ο λήθαργος.

Άτομα με Πάρκινσον στρέφονται στην πυγμαχία για να επιβραδύνουν την ασθένεια

Μποξ αυτοφροντιδα: Η νόσος του Πάρκινσον μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των κινητικών δεξιοτήτων, της ισορροπίας, της ομιλίας και των αισθητηριακών λειτουργιών και δεν υπάρχει θεραπεία, γεγονός που καθιστά τον αγώνα για την επιβράδυνση της εξέλιξής του υψηλή προτεραιότητα για τους ασθενείς.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τα εγκαύματα από τον ήλιο;

Ηλιακό Έγκαυμα: Τους καλοκαιρινούς μήνες, πολλοί άνθρωποι καίγονται από τον ήλιο. Αυτό συμβαίνει λόγω μειωμένης εφαρμογής αντηλιακού. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να φροντίσετε τα εγκαύματα αυτά.

Οφέλη της κολύμβησης για την υγεία, σύμφωνα με το CDC

Κολύμβηση: Μόλις δυόμισι ώρες αερόβιας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως κολύμπι, ποδηλασία ή τρέξιμο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αναφέρουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εγκέφαλός σας χρειάζεται σωστή διατροφή και άσκηση

Αθλητισμός: Οι επιστήμονες διερευνούν πώς η διατροφή, η άσκηση και η κοινωνική δέσμευση μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της γνωστικής έκπτωσης και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του εγκεφάλου.

Πώς επηρεάζει η διακόσμηση τη διάθεσή μας;

Interior Design: Η εσωτερική διακόσμηση επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε και που ενεργούμε. Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένους τρόπους διακόσμησης για να είμαστε πιο ευδιάθετοι.