Αυτοφροντίδα

Αθλητισμός Νόσος Πάρκινσον: Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της νόσου [vid]

Αθλητισμός Νόσος Πάρκινσον: Η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει με τα ψυχοσωματικά συμπτώματα της νόσου [vid]

Αθλητισμός Νόσος Πάρκινσον: Δραστηριότητες όπως η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα εκπαιδεύοντας ένα άτομο να εργάζεται με πτυχές του σώματός του που μπορεί να ελέγξει, όπως η αναπνοή. Η θεραπεία γιόγκα μπορεί να έχει σωματικά οφέλη, καθώς επίσης και ψυχικά και κοινωνικά, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής ενός ατόμου που ζει με νόσο του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευροεκφυλιστική ασθένεια που προκύπτει από απώλεια ή βλάβη των νευρικών κυττάρων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται μέλαινα ουσία. Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει με τα σωματικά και ψυχικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον.

Παραμένει ασαφές τι προκαλεί την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον. Η πάθηση έχει συχνά μια σταδιακή έναρξη, με τα συμπτώματα να αναπτύσσονται αργά για αρκετά χρόνια. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η επιδείνωση των άμεσων συμπτωμάτων της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετες επιπλοκές, όπως κατάγματα από πτώσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ελέγξουν. Δραστηριότητες όπως η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα εκπαιδεύοντας ένα άτομο να εργάζεται με πτυχές του σώματός του που μπορεί να ελέγξει, όπως η αναπνοή. Η θεραπεία γιόγκα μπορεί να έχει σωματικά οφέλη, καθώς επίσης και ψυχικά και κοινωνικά, βελτιώνοντας τη συνολική ποιότητα ζωής ενός ατόμου που ζει με νόσο του Πάρκινσον.

Συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Το 1967, οι Δρ. Η Margaret Hoehn και ο Melvin Yahr δημιούργησαν μια κλίμακα βαθμολόγησης για να ταξινομήσουν τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, με το στάδιο 0 να μην δείχνει κανένα σημάδι της πάθησης και το στάδιο 5 να είναι η προχωρημένη νόσος του Πάρκινσον. Αρχικά, η κατάσταση είναι ήπια με ελαφρά συμπτώματα, αλλά τα συμπτώματα γίνονται σοβαρά καθώς εξελίσσεται σε προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον. Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να είναι κινητικά, που σημαίνει ότι σχετίζονται με την κίνηση ή μη κινητικά.

Τα κύρια κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι:

  • ακαμψία των άκρων
  • βραδυκινησία ή αργή κίνηση
  • τρόμος
  • προβλήματα ισορροπίας και βάδισης

Τα μη κινητικά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση και παραισθήσεις και επηρεάζουν έντονα την ποιότητα ζωής ενός ατόμου.

Η θεραπεία γιόγκα

Η γιόγκα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κινήσεων, καθιστώντας την μια προσιτή μορφή θεραπείας για τους περισσότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Yoga International, οι πιο χρήσιμες ασκήσεις για άτομα με νόσο του Πάρκινσον συνήθως περιλαμβάνουν καθιστή και υποβοηθούμενη στάση. Η ενσωμάτωση της μουσικής και του ρυθμού στη γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον να βελτιώσουν:

  • αντοχή
  • δύναμη
  • συντονισμό
  • εύρος κίνησης

Τι είναι η asana

Η asana είναι ένας τύπος στάσης σώματος. Ο όρος προηγουμένως αναφερόταν μόνο σε κινήσεις που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στον διαλογισμό, αλλά έκτοτε επεκτάθηκε στην ορολογία για τη γιόγκα. Οι ασάνες ή οι στάσεις της γιόγκα μπορούν να στοχεύουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Μερικοί τύποι ενισχύουν τους μύες του πυρήνα, κάτι που βοηθά στη στάση του σώματος, ενώ άλλοι δουλεύουν ιδιαίτερα τα άκρα. Ένα άτομο μπορεί να τροποποιήσει τις κινήσεις για να καλύψει τις ατομικές του ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξουν να εκτελούν πλάγιες διατάσεις από την άνεση του κρεβατιού τους. Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον μπορεί να διαφέρουν από τη μια μέρα στην άλλη. Έχοντας μια σειρά από προσαρμοσμένες στάσεις άμεσα διαθέσιμες, η γιόγκα μπορεί να είναι προσβάσιμη για ένα άτομο με νόσο του Πάρκινσον τις ημέρες που δεν είναι τόσο κινητικό.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eνισχύστε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία με γιόγκα

Μπορεί η ασθένεια με Covid να προκαλέσει νόσο του Πάρκινσον

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία της νόσου Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κάντε την οικονομική ευεξία μέρος του σχεδίου αυτοφροντίδας σας

Budgeting: Το οικονομικό άγχος μπορεί να μετατραπεί σε σωματικές παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις και κακή έκβαση για άλλες ασθένειες. Τα χρήματα είναι επίσης μια από τις κύριες αιτίες διαζυγίων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Πρήξιμο κοιλιά: Οι ασκήσεις, τα συμπληρώματα και τα μασάζ μπορούν να βοηθήσουν στη γρήγορη μείωση του φουσκώματος και οι απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επανεμφάνισή του.

7 Tips για τη φροντίδα του εαυτού σας

Ηρεμία και χαλάρωση: Προσθέστε στο πρόγραμμά σας τη φροντίδα του εαυτού σας και γίνετε εσείς η προτεραιότητά σας. Μάθετε εδώ πώς θα το καταφέρετε αυτό.